Vzpomínka na velikonoce
Foto: autorka

Vzpomínka na velikonoce

7. 4. 2018

A je to tady. Je neděle ráno 1. dubna 2018 (panebože apríl), ale naštěstí je to skutečnost. My máme sbaleno a  vyrážíme směr Kokořínský důl.To je místo letošního velikonočního srazu s našimi kamarády, který naplánoval a zajistil velitel zájezdu Míla Bartoš. Vždycky obdivuju, jak to má do detailu naplánované, je v tom nepřekonatelný. My jsme zvolili cestu přes Úštěk, což se nám zdálo nejkratší. Tentokrát jsme ani nekufrovali a po hodině a něco jsme úspěšně dorazili na místo určení. Byl to penzion U Bány Šubrový v Kokořínském dole. Přátelé tam už také byli, obuli jsme turistickou obuv, vzali batohy s nutným občerstvením a vyrazili směr hrad Kokořín.

Hrad Kokořín se nachází asi 10 km od Mělníka v Dokeské pahorkatině. Postaven byl v r. 1320, často  střídal majitele, v 16. století byl prohlášen za prokletý hrad, který se nesměl udržovat. V 19. století zakoupil zříceninu podnikatel Václav Špaček. Zrekonstruován do novogotické podoby byl před 1. světovou válkou a během ní Janem Špačkem. Zkonfiskován byl v roce 1951, zestátněn, v roce 2001 se stal NKP a v roce 2006 byl navrácen rodině Špačků. Je zde památník K. H. Máchy a expozice českého romantického umění z 19. století. My jsme si hrad prohlédli jen z venku a i to stálo za to.

Pokračovali jsme přes les ke skalnímu hradu Nedamy s jeskyní a já jsem si občas připadala jako kamzík, protože jsme lezli nahoru a dolů. Pravda, někteří odpadli a čekali na nás pod skalami. Nebudu vás unavovat názvy kopců a potoku, vše lze najít na netu. Značně unaveni jsme se dobelhali do hostince U Grobiána, kde se točil film Rebelové. Posilněni zlatavým mokem a jídlem jsme se přesunuli do penzionu, který byl naštěstí kousek od hospody. Večer jsme strávili opět u zlatavého moku a hudební produkce našeho velitele Míly. Byl to moc příjemný a veselý večer, plný smíchu, vzájemného špičkování, prostě takový, jaký je jen s opravdu milými kamarády.

Velikonoční pondělí byl den odjezdu, ale měli jsme ještě naplánovaný výlet na tzv. Jestřebické pokličky. Jedná se o pískovcový skalnatý útvar, ke kterému vede spousta schodů. Když jsem se pod nimi podívala nahoru a viděla nekonečno, málem jsem dostala infarkt. No, ale vzhledem k tomu, že jsem nechtěla být za měkotu, statečně jsem stoupala vzhůru. S jazykem na vestě jsem stanula před skalisky nahoře s plochými kameny. Ostatní na tom byli podobně. Když už jsme byli nahoře, rozhodli jsme se, že se podíváme ještě k 2 km vzdálené Obří hlavě a Žábě. Do cíle došli jen kamarádka Líba, její muž Petr a velitel Míla. Já a můj muž Petr jsme to potupně vzdali těsně před cílem, no a ostatní asi v polovině. K autům jsme se dostali celkem bez úhony, jen nohy odmítaly poslušnost. Děkujeme Mílovi a ostatním přátelům za krásné velikonoce a budeme se těšit na příští rok.

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko a přírodní rezervace Kokořínský důl rozhodně stojí za návštěvu. V létě je tam určitě dost rušno, protože je to hodně oblíbená turistická oblast. Moje vyprávění je trochu delší, ale chtěla jsem poskytnout více informací a fotek je taky trochu větší počet. Snad to nebude vadit.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Naďo, z fotek na mě dýchla úžasná pohoda. Takový výlet bych si také dala líbit. Díky.
Alena Vávrová
Naďo, máte za sebou moc pěkné vejletování po místech mě dobře známých. Ráda jsem si zavzpomínala a snad se tam také ještě někdy podívám.
Marie Novotná
Moc ráda jsem se prošla místy,kde jsem ještě osobně nebyla.Budu to muset napravit.Prima foto.Díky.
Eva Mužíková
Teda Naďo, Ty jsi nejen fotoreportér, ale zdatný turista. Hezké fotky z míst mně trochu oznámých i neznámých. Super.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.