Jak zahnat špatné myšlenky? Speciálním cvičením
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak zahnat špatné myšlenky? Speciálním cvičením

7. 4. 2018

Někdy se jim neubrání každý z nás. Přijdou, usadí se nám v hlavách. Smutné, depresivní myšlenky, mizerná nálada, sebelitování se. Často je to ve chvílích, kdy se cítíme být sami. Existují cvičení, pomocí nichž se dá v těchto situacích zachránit.

Zpěvačka Lucie Bílá v jednom rozhovoru vzpomínala, jak si po rozvodu měnila doklady. "Paní u přepážky jsem řekla: Já tam nechci mít slovo rozvedená. Ta paní se na mě podívala a řekla: Já tam mám vdova. Strašně jsem se zastyděla a uvědomila jsem si, jak si často nevážíme běžných věcí a neumíme se ze života těšit," říká zpěvačka. Tvrdí o sobě, že dělá vše pro to, aby byla optimistkou. Lehce se to řekne, ale v praxi své myšlenky a náladypřece neumíme řídit sami. Nebo ano?

Možnosti, jak ovlivnit svou náladu, jsou v poslední době čím dál častěji předmětem různých vědeckých studií a pokusů. Každý totiž chce být spokojený, šťastný, optimisticky působící na své okolí. Takoví lidé jsou oblíbení, mají přátele, jsou úspěšní. S morousy jednadvacáté století jaksi nepočítá. Tak si probereme několik metod, které psychologové doporučují. Některé jsou sice na první pohled poněkud úsměvné, ale proč je neznat, že ano?

Z představy do představy

Psychologové používají hru s názvem Stop technika. V momentě, kdy nás napadne něco smutného, máme si okamžitě říct stop a cíleně myslet na něco příjemného. Představit si oblíbené jídlo, nejhezčí pláž, na které jsme byli, jít si čichnout k oblíbenému parfému nebo se snažit intenzivně si vybavit jeho vůni. Dá se to nacvičit třeba tak, že sedíme doma a představujeme si, že jdeme po ošklivé zaprášené ulici mezi paneláky. Řeknemě si slovo stop a ihned si představujeme krajinu, kterou máme rádi. Třeba procházku nádhernou vonící horskou loukou. 

"Důležité je nacvičit toto rychlé přepínání z představy do představy," říká psycholog Ondrej Kondáš.

Chvalte se

Další metoda, kterou psychologové označují za fungující, je chválení sama sebe. Říkají ji také kladné přeznačkování a často se učí v kurzech asertivity. Základ tkví v myšlence, že na každé nepříjemné věci se dá najít něco přínosného, pozitivního. Ne nadarmo se přece říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. Takže, když si připadáme staří, oškliví, opuštění a zbyteční, máme si prý říct: Ano, jsem starý, ošklivý, opuštěný a zbytečný, ale takových lidí je hodně, mnozí jsou ještě starší a ošklivější a já mám proti nim mnoho kladů a předností. Ostatně, to je poučka, kterou se často učí manažeři: Mám hodně chyb, ale s klady a přednostmi, které mám také, budu úspěšný.

Pro negativní myšlení se nyní používá odborný výraz ANTS, z anglického Automatic Negative Thoughts, tedy automatické negativní myšlenky. Slovo automatické znamená, že tyhle myšlenky, potvory jedny, prostě samy automaticky přicházejí. Nemůžeme za to, že jsme někdy mrzutí, bez nálady, ustaraní. Prostě přišly a na nás je naučit se je zahánět.

Odežeňte pocit viny

Takže další metoda, říká se jí odhánění viny. Lidé se totiž často trápí myšlenkami, že to zlé v životě si zavinili sami. Mám malou penzi, protože jsem měla mizernou práci a mizernou práci jsem měla, protože jsem hloupá. Nebo: Jsem tlustá, protože mám slabou vůli a přežírám se. Vnuci mě nenavštěvují, protože jsem stará, nudná a nemám dost peněz na to, abych jim kupovala dárky. A další a další podobné pocity viny.  

Psychologové označují podobné myšlenky za jedny z nejnebezpečnějších. Hledat za tím, co se nám nepodařilo nebo co nám vadí, jen a jen naše selhání vede jen k dalšímu trápení. Všimněme si, že sobečtí lidé, kteří si nepřiznají vlastní chyby, jsou zpravidla spokojenější než ti, kteří si myslí, že si vše špatné způsobili sami. Cvičení? Jakmile nás napadne sebemenší pocit viny, okamžitě jej zapudit. Jakkoli. Dobrým jídlem, výletem, pěknou knížkou, zkrátka jakoukoli odměnou, protože za nic nemůžeme, naopak, jsme skvělí, výjimeční, jen nám osud trošku zrovna teď nepřeje, ale za to my přece nemůžeme a tak si zasloužíme odměnu jako odškodné za to příkoří.

Nepřemýšlejte o tom, co si jiní myslí

A ještě jedna metoda, kterou psychologové používají při odnaučování se utápění v negativním myšlení. Čtení cizích myšlenek. Klasická situace: Jsme na pláži a máme pocit, že se na nás někdo podíval. Jsou dvě varianty, jak si ten pohled vyložit. 1. Jsem už tak stará a ošklivá, že se lidé dívají, co tady vůbec ještě v plavkách dělám. 2. Není to se mnou ještě tak špatné, když někomu stojím za pohled. Která varianta je lepší? Žádná. Proč bychom se měli zabývat tím, co si někdo cizí o nás myslí? Proč se snažit číst jiným lidem myšlenky, vysvětlovat si je, interpretovat je? Možná se ten člověk na nás vůbec nedíval, jen se nám to zdálo. Jen náhodou po nás přejel pohledem, protože byl zadumaný ve svých vlastních pochybnostech a trápeních.

I kdybychom si do nového roku dali jen jedno jediné předsevzetí, mohlo by to být naučit se používat jednu z předešlých metod. Zkusme to, možná zjistíme, že jsme v tom příštím roce tak nějak klidnější, spokojenější, vyrovnanější.

psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Myslím, že není zcela jednoduché zarazit smutnou myšlenku tím, že okamžitě budu myslet na něco příjemného. To chce asi opravdový dlouhodobý trénink, jak se zmiňuje Jana. Krůček po krůčku. I smutek má v každodenním životě své místo, jen nesmí příliš užírat a brát chuť prožívat hezké věci. U mě je to tak, že se ani nechválím, ani neodsuzuji. Jsem někdo, kdo tu z nějakého důvodu je a snad ten úkol plní. Zní to divně, ale já to tak beru.
Jana Šenbergerová
Depresivní myšlenky mívá občas i člověk, který netrpí depresemi. Od člověka v depresi se ale liší právě tím, že je umí zmírnit nebo zcela zahnat. V tomhle ohledu jsem už dlouho trénovaná. Mám obrovskou představivost oběma směry, byla jsem dlouho sama a naučila jsem se chválit i odměňovat sama sebe, co si myslí jiní, je jen jejich problém. Vím, že za všechno, co se mi přihodí, si mohu sama. A to ať vědomě, nebo nevědomě. Neobviňuji se za to, ale jsem vděčná za každou radost i průšvih, který si způsobím. A že už jich bylo, je a já doufám, že nebude víc, než dokážu zvládnout. Je to můj učební materiál. Jsou to lekce, kterými se snažím kultivovat tak, abych se jednou mohla s pocitem naprostého "naplnění" rozplynout v nekonečnu, ze kterého jsem kdysi povstala. Není marné naučit se meditovat. Omlouvám se všem, kteří takové "vykecávání" nemusí, ale když se dostanu do těchto sfér, bývám občas k nezastavení. :-)
Věra Ježková
Nelíbí se mi výraz depresivní myšlenky. Deprese je stav (více, či méně dlouhý). Deprese není špatná nálada. A, jak píše Libor, návody uvedené v článku ji neodstraní, ani nezmírní. Člověk ve skutečné depresi totiž něčeho takového není vůbec schopen.
Soňa Prachfeldová
Občasné špatné nálady asi máme všichni z různých příčin. U mě funguje, vrhnout se do nějaké činnosti , moc se nelitovat, nerozebírat věci , které nezměním. Mám jeden život , vážím si ho a beru i ty dobré i ty horší věci, tak se to děje v životě.
František Pašingr
Na deprese je nejlepší meditace. Dozvědět se o smrtelné chorobě a ustát to, je nejlepší lék na všechny ostatní deprese. Mluvím z vlastní zkušenosti.
Libor Farský
Obávám se, že článek neřeší deprese, které naskočí když se člověk dozví o nevyléčitelné nemoci a nejsou tudíž chvilkového charakteru, ale trvalé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%