Jak vařily naše prababičky: staročeské housky a veky
Jak vařily naše prababičky

Jak vařily naše prababičky: staročeské housky a veky

13. 4. 2018

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové?

Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.

Napodobeniny pečiva ze supermarketů jsou čím dál nepodařenější, takže není nad to si upéct vlastní. Tady je další ze starých receptů na toto téma – můžete podle něj stvořit buď 12 housek, nebo 2 veky.

Pro výrobu domácího pečiva použijeme hladkou mouku, případně můžeme polovinu množství nahradit moukou celozrnnou. Kvasnice rozmícháme s cukrem v hrníčku vody, dokud se cukr nerozpustí. Do díže (mísy na zadělání) nasypeme mouku, nalijeme olej, 0,25 l vody a rozdělaný kvásek. Osolíme a zaděláváme – nejdříve pomalu, později rychle. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme na chladné místo přes noc (třeba i do lednice). Ráno těsto ještě jednou prohněteme a vytvarujeme do housek nebo veky. Housky samozřejmě můžeme i splétat z několika válečků těsta.

Povrch vytvarovaného pečiva potřeme olejem a posypeme solí a kmínem (případně sezamem). Necháme cca 20 minut ustát. Pečeme v nepředehřáté troubě, 10 minut housky, 25 minut veku.

 

Ingredience
0,5 kg hladké mouky
1 lžíce sypkého cukru
1 balíček kvasnic
1 lžička soli
4 lžíce oleje
kmín nebo sezam
voda

1918-1938 Příběhy naší republiky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Už ani nevím, jak dlouho si peču celozrnné žemle. V důchodu na to mám čas a cenově je to taky výhodné. Celozrnnou mouku dám napůl s hladkou, přidám vařené brambory, kousek tuku nebo oleje, sůl a když nepočítám svou práci, vyjde mi jedna celozrnná žemle na 1 nebo 2 koruny podle toho, jak je udělám velké. Proti 8 korunám v krámě je to rozdíl. Upeču 3 plechy z kila a půl mouky a mám to nejméně na 2 týdny. Časově to náročné je, těsto hodinu kyne, pak dělám žemle které zase půl hodiny kynou, pak se to 20 - 30 minut peče - ale vím, že ty žemle jsou celozrnné a ne obarvené nevím čím. Zadělávám vodou. Přidám semínka, kmín, výborné jsou s ořechy, pokud vám nějaké zbyly od vánoc nebo od velikonoc. Suché veky na chlebíčky u nás stály 1 kus 22 Kč, já za dvacku upeču tři a lepší. Ale je to práce na půl dne, to nezapírám.
Dana Puchalská
Tenhle recept je výborný. A určitě stojí za vyzkoušení.
Věra Ježková
Zdá se, že tento seriál pro mě bude zajímavý, nikoli však inspirativní. Opět podepisuji Ivanu.
ivana kosťunová
Kynuté těsto umíme udělat snad všichni, a náklady si umíme spočítat taky. Ale proč si občas nedopřát něco chutnějšího doma vyrobeného ? Kolik lidí v redakci si peče samo rohlíky přitom nehraje vůbec žádnou roli :)) :))
Margita Melegova
Na svatky pecu veky, chut je uplne nekde jinde nez u kupovanych a pecenych s predstihem, ale behem roku az tak aktivni nejsem.
Věra Halátová
V tom případě doporučuji: Magdalena Dobromila Rettigová - Domácí kuchařka. Ty hospodyně nepekly v plynové nebo elektrické troubě pár rohlíků pro tři, max. pět lidí. Ty hospodyně pekly chléb a ostatní pečivo jednou týdně v peci, a to buď vlastní nebo obecní. Sezam se v té době neužíval. Ani mletá červená paprika. Když bílé pečivo nejím, jen o velikonocích koupím veku na chlebíčky, to určitě nebudu dělat doma. Vstupní náklady, cca 16 Kč (ale musíte mít všechny ingredience doma, protože špetku soli nekoupíte), čas na zpracování těsta, nedokážu odhadnout, ale kynuté těsto se musí pořádně "vybouchat",20 minut je na kynutí těsta krátká doba, to musí kynout déle, pak pečení, náklad na provoz plynové nebo elektrické trouby, tak to si tu "méně chutnou" veku koupím. Nemusím ji kupovat v supermarketu, koupím ji v pekařství nebo v Jednotě. Zajímalo by mě, kolik je lidí v redakci, kteří si sami pečou rohlíky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%