Objem pasu. Kdy už je rizikový?
Ilustrační foto: ingimage.com

Objem pasu. Kdy už je rizikový?

23. 4. 2018

Dříve se pod pojmem hubnutí skrývalo počítání kilogramů. Nyní se čím dál častěji mluví o tom, že důležitější je měřit objem pasu. Právě velká břicha naznačují, že s našimi těly není něco v pořádku.

Nejde jen o kila navíc, tudíž estetický problém. Velké břicho může naznačovat i vážné zdravotní problémy. S velkým objemem pasu se nyní často potýkají i lidé, kteří nejsou obézní ani nemají nadváhu. Zkrátka, měření objemu břicha je nyní v módě a rozhodně je to metoda zjišťování zdravotního stavu a kondice, které by se nikdo neměl bránit.

Dříve se totiž optimální tělesná hmotnost měřila podle takzvaného Body Mass Indexu. Jenže se ukázalo, že ten nezohledňuje množství nebezpečného tuku, který bývá uložen na vnitřních orgánech v břichu. Ve výsledku tak měření podle BMI nebylo přesné, protože zdravý štíhlý sportovec s minimem nebezpečného tuku může vážit víc než stejně vysoký člověk, který má ochablé svalstvo a vystouplé břicho. Přitom lidé, kteří sice vypadají štíhlí, ale mají ochablé svaly a vystouplé břicho, představují mnohem rizikovější skupinu než lidé, kteří mají mírnou nadváhu a váží více než oni. Prostě velké břicho nejenže není hezké, ale především signalizuje řadu možných zdravotních potíží.

Pozoruhodné je, že lékaři a výživoví poradci pozorují nadměrný objem pasu už u mladých lidí. Rozhodně je rozšířenější než býval. „Nikdy dříve neměli lidé tolik vnitrobřišního tuku. Jde o tuk okolo jater a střev, ne o tuk podkožní. Nejedná se je o lidí s nadváhou, ale ten problém se nyní týká i lidí, kteří jsou relativně štíhlí, kteří se zajímají o to, co jedí, jedí poměrně zdravě. Dokonce nyní sledujeme zvýšené množství vnitrobřišního tuku už u dětí,“ vypráví dietolog Pavel Suchánek, který se této problematice dlouhodobě věnuje. Vysvětluje, že příčinou je to, že mnozí lidé si odvykli pravidelně jíst.

Dříve lidé byli zvyklí snídat, obědvat a večeřet. Měli mnohem pravidelnější režim, než je běžný nyní. Nebývalo zvykem, aby si lidé ráno dali kafe, pak v rychlosti po poledni bagetu koupenou na benzínce a po příchodu večer domů vydatnou večeři a pak sáčky brambůrků u televize. „Mnozí lidé nyní jedí v různých časech, nemají pravidelný režim. Pro organismus je však nepravidelnost určitý druh stresu, který v těle vyvolává potřebu mít připravené pohotovostní zásoby energie. A tou je například tuk kolem jater. Proto se tam vytváří,“ vysvětluje dietolog.

Většina lékařů a výživových poradců nyní považuje měření obvodu pasu za nejjednodušší a nejpřesnější metodu, jak zjistit, v jaké jsme kondici, zda nejsme ohroženi metabolickými nebo cévními nemocemi. Muž by neměl mít obvod pasu větší než 94 centimetrů, žena ne větší než 80 centimetrů. Nesouvisí to s tím, jak jsou vysocí, kolik váží celkově, kolik jim je let. Prostě břicho nad 94 centimetrů u mužů a nad 80 centimetrů u žen signalizuje problém. Je to krutá pravda, ale kdo ho má  takové, měl by zbystřit, byť třeba celkově působí štíhlejší než kolega, o kterém si všichni říkají, že je cvalík. On třeba cvalík je, ale pokud má břicho menší, je na tom paradoxně mnohdy zdravotně lépe. Břicho je totiž taková zásobárna tuku. Tělo si v něm dělá zásobu na takzvaně horší časy. Když mu jeho majitel dopřává pořád víc a víc, tuk se ukládá do oblasti jater, svalů, zkrátka se tam uvnitř pěkně zabydluje. Ucpává cévní stěny, hůř se přes něj dostává k orgánům kyslík, ubírá energii, schopnost se soustředit.

Zkrátka, velký objem pasu je v současné době považován za nejsilnější varovný signál toho, že s námi něco není v pořádku.

obezita
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Nejlepší je sestra na endokrinologii, měří pas sedícímu pacientovi :-)
Zorka Horká
Ivano, však je to vtipné. Nejvtipnější je, jak tomu říkají odborníci.....třeba dietolog ;-) :-)))
ivana kosťunová
Nitrobřišní, neboli viscerální. Teď se vytahuju, ale musela jsem si to vygooglit. Zorka má pravdu. A to jsem původně chtěla být jenom vtipná :))
Libuše Křapová
Já si představila herečku Aťku - příjmení si nepamatuji , která měří snad metr. A vedle ní nějakou dvoumetrovou volejbalistku. Podle autorky článku nezáleží na výšce člověka, ale na obvodu pasu. Volejbalistka bude muset držet odtučňovací kůru, herečka Aťka výkrmnou. Není to přece nesmysl?
Zuzana Pivcová
Pardon - napsala vrchní, ne vnější. Ale snad si rozumíme.
Zuzana Pivcová
Ale v tom já přece vůbec neoponuji. To jsem pouze zareagovala na Ivanu K., která napsala asi z legrace ...sádlo vnější - kůže a pak sádlo.
Zorka Horká
Paní Pivcová, vnitřní je každý tuk. Každý je uvnitř. Jen ten mezi orgány je NITROBŘIŠNÍ, nikoliv VNITROBŘIŠNÍ. :-)
Zorka Horká
Ivano, porovnání s pašíkem je na místě. Ten podkožní tuk u lidí je u prasátka sádlo řemenové. No a nitrobřišní tuk u lidí je to, co je u prasátka plstní sádlo. Sádlo, které obrůstá vnitřní orgány. Ovšem v článku se píše o "vnitrobřišním tuku" a takový tuk je tak trochu s prominutím blábol. Existuje nitrobřišní tuk. Vnitro je něco trochu poněkud jiného :-)
Zuzana Pivcová
Pokud jsem o tom kdy četla, tak je tuk podkožní, který sice nevypadá nijak zvlášť pěkně, ale celkem neškodí. Pak je ovšem tuk, kterým jsou prorostlé břišní orgány nebo se usazuje v cévách podobně jako cholesterol a poškozuje krevní řečiště. To nepíšu jako odborný výklad, ale spíš jako vzpomínku, že jsem si už kdysi dala někde u stánku ten tuk změřit. Vyšlo mi docela vysoké číslo, tak mi to přišlo jako nesmysl, že jsem byla od pohledu docela štíhlá. Ale ten vnitřní tuk tam byl a s postupem času pomalu přibýval. Takže tak.
ivana kosťunová
Marně přemýšlím, jak asi vypadá sádlo vrchní - kůže a potom sádlo ? Když si to porovnám s čuníkem na zabíjačce, tam je řídké sádlo a husté sádlo. Ale všechno je uvnitř ?!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.