5 tipů, kam vyrazit na cyklistiku
Ilustrační foto: ingimage.com

5 tipů, kam vyrazit na cyklistiku

27. 4. 2018

Prodloužený víkend a navíc s krásným počasím. Ideální čas pro cyklovýlet. Tady je několik tipů, jak si užít dny volna na kole.

Praha: Na pivo do Dobřichovic
Délka trasy: 30 km

Z centra Prahy vede příjemná cyklostezka až do Berouna. Jen je dobré vyrazit co nejdříve, protože ve dnech volna bývá plná. Začít je možné například u pražského železničního mostu a pokračovat proti proudu Vltavy přes Podolí cyklostezkou A2. Pak se nabízí několik možností, jak přejet řeku. Můžete například využít přívozu u Veslařského ostrova, který míří k Lihovaru. Bere i kola a druhá strana cyklostezky s názvem A1 bývá mnohem klidnější. Od přívozu se pohodně jede až do Radotína (jediný problematický je 200metrový úsek u přístavu před Radotínem, kde se najíždí na silnici, ale je zde oddělený cyklopruh). Za ním už stezka uhání podél Berounky. Druhou variantou je zůstat na cyklostezce A2 u Vltavy, po níž je možné dojet až k Radotínskému dálničnímu mostu, který má své patro pro pěší a cyklisty, po kterém lze dojet k řece Berounce. Jedná se o zajímavou stavbu vedoucí nad Vltavou i Berounkou.

První občerstvovací zastávku si lze dopřát v Radotíně v Říčních lázních nebo si dát hamburger v Beach Areně (leží asi 300 m od cyklostezky). Stezka pokračuje podél Berounky a chatiček až do Černošic, kde se na chvíli odkloní od řeky. Je tu jeden zrádný kopeček, po jehož vyšlapání se vrátíte k řece a v klidu dojedete až do malebných Dobřichovic se zámkem, jezem a mnoha možnostmi k občerstvení. Na pivo se stavte v hospůdce Na jezu, kde vaří za příjemné ceny. Skleničku vína či prosecca nalijí ve Fontáně, kterou najdete v nové zástavbě, když projedete celé centrum. Zpět se můžete vrátit vlakem S7, anebo přes Karlštejn, Srbsko dojet až do Berouna.

Z Ostravy do Frýdku Místku
Délka: 30 km

Na Ostravsku se říká: Ostravica-hranica (řeka Ostravice dělí město na slezskou a moravskou část) a další takovou hranicí je cyklostezka vedoucí podél řeky Ostravice protínající centrum Ostravy a vedoucí až do Beskyd. Jedná se o nenáročnou cyklostezku bez velkého převýšení. Začíná nedaleko největšího hornického muzea v Česku na Landeku. Je tu dobrá hospoda a kdo má více času, může sfárat do dolů. Pak stezka pokračuje kolem Nové radnice (z věže je nejkrásnější výhled na Ostravu a Beskydy), pod Sýkorovým mostem a okolo Slezskoostravského hradu. Tam pokračuje do příměstské části Hrabová. Za ní se noří do lužních lesů, míjí Paskov se zámkem.

Řeka vesele plyne, stejně jako našlapané kilometry. Ve Frýdku-Místku doporučujeme na oběd Penzion Hrad, ke kterému je třeba vyšlapat trochu do kopce. Z Frýdku se můžete vrátit vlakem. Trasa prochází dále Frýdlantem nad Ostravicí až k soutoku Ostravice a Čeladenky, kde odbočuje větev směrem k Čeladné. Druhá vede do Ostravice. To už se dostává na práh Beskyd.

Naučná stezka Mže a Berounky: na výlet s vnoučaty
Délka: 17 km

Vydejte se na výlet do historie plzeňských řek, které umožňují dvě naučné stezky v Plzni. Jsou určené pro pěší i cyklisty a začínají na soutoku Mže a Radbuzy ve Štruncových sadech. Odtud se lze vydat proti proudu Mže do Malesic. Je to jedenáct kilometrů a cestou se míjí osm zastávek s informačními tabulemi. Zastavit se můžete například u klapkového jezu z roku 1983, který byl přípravou k vybudování zdymadla pro plánované splavnění řeky, což by pomohlo Škodovce. Podrobnosti se dozvíte z informační tabule Historické plány splavnění řeky.

Od soutoku po proudu trasa pokračuje podél Berounky a to dalších šest kilometrů a „zdobí ji“ dalších šest infotabulí. Výlet do Plzně spojte s návštěvou pivovaru. Na organizované prohlídce se seznámíte s historií a tajemstvím výroby ležáku Pilsner Urquell, který se tu vyrábí už 170 let. Trasa vede do moderní stáčírny s kapacitou 120 000 lahví za hodinu, dále unikátní expozicí surovin či historickou a současnou varnou Pilsner Urquell. Nechybí ochutnávka. V místní restauraci Na Špilce výborně vaří.

Kokořínsko: kam jezdívají Pražáci
Délka: 42 km

Krásný kraj mezi Bělou pod Bezdězem, Mělníkem, Českou Lípou a Úštěkem je oblast s hlubokými kaňonovitými údolími, hustými lesy, nejroztodivnějšími skalními útvary i ztracenými hrady a hlavně s parádními vesnickými silničkami, po kterých lze Kokořínsko objevovat. Je to ale výlet pro toho, kdo je trochu trénovaný, protože Kokořínsko je kopcovité. Vybrali jsme trasu, během které můžete navštívit hrad Bezděz a Housku. Začíná pod Bezdězem, královským hradem založeným v roce 1264 Přemyslem Otakarem II. Roku 1279 zde byl uvězněn jeho syn Václav II. s matkou královnou Kunhutou. Sem nahoru se vydejte pěšky, stezka je nesjízdná.

Z Bezdězu sjeďte po silnici dolů, přejeďte hlavní silnici a přes rozcestí Pankrác pokračujte do Bezdědic, Vojetína až na hrad Housku. Po pádu komunismu byl vrácen rodinám původních vlastníků a ty se o ně vzorně starají. Na Housce si navíc vyslechnete poutavé povídání zdejšího kastelána plné záhad, strašidel a pekelných bytostí. Odtud se lze přes malebné chalupářské vesničky Kruh, Okna a Obora přiblížit k Bezdězu. Z Obory už to máte jen tři kilometry do Doks u Máchova jezera (vede sem stezka kopírující hlavní silnici). Odtud se vraťte po červené turistické trase zpět do Bezdězu, kde je několik restaurací.

Za hranice: Lužická jezera
V Německu mezi Drážďany a Chotěbuzí se rozkládá oblast Lužických jezer (Lausitzer Seenland). A je to ráj pro cyklisty, obzvlášť ty, kteří neradi šlapou do kopce. Tam, kde se kdysi dolovalo hnědé uhlí, dnes budují největší uměle vytvořenou vodní plochu Evropy s 23 jezery. Navštívit můžete jezero Senftenberger See, travnaté pláže Knappensee a Silbersee, Geierswalder See, Grabendorfer See, Dreiweiberner See i Bärwalder See. Okolí jezer protkává síť cyklostezek vhodných pro kola i brusle. Ty jsou široké až 3,5 metru a nesmí sem auta. Vyrazit můžete například na sedmnáctikilometrovou okružní cestu kolem Geierswalder See, 21kilometrovou Partwitzer See, 13kilometrovou Scheibe-See nebo podél Dreiweiberner See (8 km) či Bärwalder See (25 km).

Náš tip:

Dny Lužických jezer 28. a 29. dubna zde připravili bohatý program. Například 28. 4. 2018 od 12:30 hod se koná prohlídka v češtině v ZCOM Zuse-Computer-Museum ve městě Hoyerswerda.

cyklotrasy naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Super tipy. Určitě je s manželkou vyzkoušíme. My jezdíme rádi na kolech po ČR. Někam se podíváme a uděláme něco pro své zdraví. Na kolech jezdíme pravidelně, tak jsem si letos na jaře koupil nové kolo https://trefasport.cz/jizdni-kola/26850-krosove-kolo-maxbike-basic-cerne-vel-ramu-20.html a je to mnohem lepší. Chtěl jsem koupit nové kolo i manželce, ale ta je s tím svým spokojená.
Jana Šenbergerová
O tomto prodlouženém víkendu budou naše kola odpočívat. Jedeme na výlet do Českého ráje. Turnov, Valdštejn, Hrubá skála, Trosky, ... Věříme, že i na setkání s íčkaři dojde.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%