Drastické diety císařovny Sissi. Vyzkoušejte její salát s bodlákovým olejem
FOTO: wikipedia.org/

Drastické diety císařovny Sissi. Vyzkoušejte její salát s bodlákovým olejem

29. 4. 2018

Dvojici Františka Josefa I. a jeho manželku Alžbětu Bavorskou si dnes většina lidí spojuje spíše s postavami ztvárněnými v romantickém, pohádkově laděném dvoudílném filmu Sissi s Romy Schneiderovou v hlavní roli. Pojďme se podívat více do reality, a nejlépe přes jídlo.

Císař František Josef I. byl proslulý svým asketickým stylem života. Každý den vstával o půl čtvrté ráno. Jeho komorník Kettler jej budil slovy: „Kladu se k nohám Vašeho Veličenstva.“ Tímto ale veškerý přepych končil. Po koupeli a ranní modlitbě následovala snídaně – káva, máslo, pečivo a s výjimkou postního období několik plátků šunky. V poledne císař na svém pracovním stole poobědval, opět skromně – polévku a hovězí nebo kuřecí maso se zeleninou. Hlavní jídlo dne, takzvaný dinner, se podávalo v 17 hodin. Opět šlo o lehce stravitelná, jednoduchá jídla. Během pobytu v lázních se dinner podával již v 15 hodin, to si potom jeho císařské veličenstvo v podvečer ještě dopřálo polévkový talíř kyselého mléka a krajíc černého chleba s máslem. Není se tedy co divit, že si František Josef I. podržel až do vysokého věku obdivuhodně štíhlou postavu.  

Kam až vedou drastické diety
Císařovna Sissi (výška 170 cm, váha 50 kg, obvod pasu 40 cm) se denně nechávala vážit, a pokud zjistila, že pár deka přibrala, nastolila ihned drastická omezení. Kromě na svou dobu neobvyklého množství sportovních aktivit – jízda na koni, dlouhé a rychlé vycházky v horském terénu a gymnastické cviky – celý život držela neuvěřitelné diety. Jedla pouze silný vývar připravený z kuřecího, hovězího, srnčího masa a z koroptví. Vrcholem jejího „dietního jídelníčku“ byla rudá tekutina – šťáva z šesti kilogramů nejlepšího hovězího masa. Na této poživatině bývala císařovna živa i několik dnů.

Drastické diety s sebou kromě superštíhlé postavy přinesly císařovně i řadu problémů. Dobové prameny hovoří o vyrážce, našedlé a povadlé pleti. Proto se již před třicátým rokem císařovna Alžběta neobjevovala na veřejnosti bez vějíře nebo závoje, který obličejové partie skryl. Dalším z důvodů byl i velmi špatný stav chrupu, zejména zažloutlá sklovina. Mluvila proto výhradně „na půl úst“, aby handicap nebyl tak znatelný. Navíc nechala kolem zahrady postavit vysoký plot, aby se vyhnula pohledům kolemjdoucích.

Co císařovna ušetřila na stravě, to bohatě utratila za péči o své vlasy, které vlivem diet v průběhu let také ztrácely na své pružnosti a lesku. Vlasy ošetřovala pomocí velkého množství žloutků, koňaku, té nejlepší Francovky a dalších přípravků. Úprava jejich vlasů zabrala i tři hodiny. Osobní kadeřnice patřila k nejdůležitějším lidem v životě císařovny. Navzdory všemu hladovění se přece jen zachoval recept, který měla Sissi v oblibě a teď na jaře přijde k chuti i nám.  

Hlávkový salát s bodlákovým olejem
Už staří Římané jedli hlávkový salát po vydatné večeři, aby jejich tělo mohlo během noci lépe trávit. Salát je celkově bohatý na vitamíny B1 a B2 a především na kyselinu listovou. Je také vysoce ceněným zdrojem draslíku a železa a obsahuje i významné množství vápníku, fosforu, hořčíku, jakož i stopových prvků: zinku, mědi a manganu. Díky svému složení tonizuje žaludek a ulehčuje trávení. Současně látky v hlávkovém salátu obsažené účinně zmírňují nervozitu a úzkost.  V dnešní uspěchané době vlastnosti k nezaplacení.

Hlávkový salát očistíme, z půlky nadrobno nakrájené menší cibule, octa, vody a jedné lžíce bodlákového oleje připravíme nálev, ochutíme solí, trošičkou cukru a dle chuti čerstvými nasekanými bylinkami. Zálivkou přelijeme listy salátu a na talíři je zasypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky.

Alena Kučerová pro portál i60

dieta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Víte že i ve 14 století žila žena, která zemřela dobrovolně hladem? Od mládí přežívala jen o chlebu, vodě a zelenině. A když měla pocit, že snědla něco navíc tak spolykala jakési kořínky, aby si vyvolala zvracení. Byla to svatá Kateřina Sienská.
Zuzana Pivcová
Už někdy v 90. letech psal někdo z našich léčitelů o léčivé síle bodláku. Ale já osobně jsem ho dodnes nevyzkoušela. stačí mi olivový a lněný. A o šílené sebepéči, tedy spíš sebepoškozování Sissi je to známo. No, už tehdy anorektička. Jen se divím, že si při tom zachovala přece jen kvalitní vlasy.
Věra Ježková
Zajímavé, to jsem nevěděla. Chudák ženská. Ta šťáva z hovězího musela být „chuťovka“. Salát mám ráda, o bodlákovém oleji jsem neměla ani tušení.
Věra Halátová
O dietách milenky Františka Josefa I., Kateřině Schrattové jsem ještě nikde nic nečetla. V nějakém dokumentu nebo biografii o Alžbětě Bavorské jsem četla, že si do svého deníčku, např., napsala: Pro mne žádnou lásku, pro mne víno ne, z jednoho je špatně, z druhého je zle. Bodlákový olej nebudu shánět, hlávkový salát, neboli locika zahradní, ta snad reklamu nepotřebuje. Ještě si vzpomínám na jeden rakouský film - Julie, ty jsi kouzelná. Ta hlavní hrdinka, stárnoucí herečka tam říká něco jako: Nenávidím salát.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.