Potvrzeno vědci: kolonoskopie zachraňuje životy
Ilustrační foto: ingimage.com

Potvrzeno vědci: kolonoskopie zachraňuje životy

30. 4. 2018

Vyšetření tlustého střeva významně snižuje riziko smrti na jeho rakovinu, potvrdila nejnovější vědecká studie z USA. Kolonoskopii, jak se tomuto vyšetření říká, mohou v Česku zdarma preventivně podstoupit lidé od 55 let.

„Preventivní kolonoskopie zachraňuje lidské životy,“ zdůraznil pro server Medscape Medical News lékař Jeffrey Meyerhardt z Institutu rakoviny Dana-Faber v americkém Bostonu. Poslední výzkum totiž prokázal, že díky vyšetření klesá úmrtnost na rakovinu tlustého střeva o 61 procent.

Navzdory tomuto zjištění jsou však výsledky z různých studie rozporuplné. Vědci se proto domnívají, že úspěšnost kolonoskopie se odvíjí od dovedností lékaře. Podobný výzkum v Německu totiž prokázal, že výsledky jsou lepší, pokud kolonoskopii provádí gastroeneterolog s vysokou mírou odhalení polypů. Pokud se ve střevě vyskytnou, je totiž třeba odstranit je ze střev dříve, než přerostou ve zhoubné bujení.

„Jasně uznáváme důležitost vysoce kvalitního endoskopisty, “ potvrdil profesor a vedoucí gastroenterologie na East Virginia Medical School v Norfolku David A. Johnson. Nejen kvůli srovnatelnosti výsledků, ale zejména pro pacienta je prioritní, aby každý vyšetřující lékař podával výkon na vysoké úrovni.

Nejdůležitější ovšem je nezanedbávat prevenci včetně skríningových programů. V Česku si totiž nádory střeva každoročně vyžádají kolem 3,5 tisíce obětí. Země sice již o něco málo poklesla z první příček smutného žebříčku úmrtnosti na tuto nemoc, ale stále jde v mezinárodním srovnání o velmi vysoké číslo.

„Pojišťovny lidem posílají pozvánky k preventivnímu vyšetření. Během posledních dvou let zdravotní pojišťovny pozvaly na prevenci adresně 3,7 milionu lidí, k vyšetření se ale nakonec vydala jenom třetina z nich,“ upřesnil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

V rámci skríningu by měli lidé od 50 let preventivně každý rok podstupovat test na okultní krvácení, od 55 let mohou namísto něj dát přednost kolonoskopii.

 

Marcela Alföldi Šperkerová

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...