Květiny na balkoně: Správný výběr a péče
Ilustrační foto: pixabay.com

Květiny na balkoně: Správný výběr a péče

3. 5. 2018

Jaro je pro mnohé z nás pokynem k nakupování sazeniček. Zejména lidé, kteří nemají vlastní zahrádku, si ji snaží vytvořit na svých balkonech a lodžiích. Balkon plný rozkvetlých květin je ozdobou celého domu.

Odborníci přidávají, že květiny navíc neslouží jen k dekoraci, ale také částečně zachycují prach a snižují hladinu hluku z ulice.  

Rostliny určené pro balkónové truhlíky a květináče jsou dnes běžně dostání. Zejména velké obchodní řetězce nabízejí široký sortiment. Využít lze i zásilkových katalogů.  

Na co si při koupi dávat pozor
Nekupujte příliš vytáhlé rostliny, které jsou měkké, křehké a mají nadměrné vzdálenosti mezi listy. Takové rostlinky signalizují, že jsou dlouho skladované a tudíž nejsou nejčerstvější. Vybírat byste měli i podle barvy – sytě zelená ano, zažloutlá ne. Šedá barva napovídá, že rostlina může být napadena plísní, takže hrozí zahnívání listů a stonků.  

Které rostlinky vybírat
Jak vypěstovat bohaté kaskády květů přímo na oknech či lodžiích? Zřejmě nejspolehlivější budou převislé pelargónie, protože snesou plné slunce a vydrží bez vody i dva tři dny. Odborníci je doporučují pro okna umístěná jižně nebo západně, kam se opírá plné denní slunce. Jedná se o jednu z mála květin, která vám dovolí, abyste klidně odjeli na víkend. Přežije to bez úhony. O něco náročnější jsou převislé petúnie, které už vyžadují pravidelné zalévání. Při správné péči narůstají až metrové délky. Na rozdíl od pelargónií by se neměly umisťovat do oken na jižní straně. Máte-li však okna na západ a zajistíte-li petúniím dostatek vody, nemusíte se jejich pěstování bát.  

O něco náročnější
Pak existuje celá skupina rostlin, které snesou pěstování na oknech či na balkonech za předpokladu, že jim budeme věnovat dostatek péče. Ideální na severní stranu jsou fuchsie nebo begonie hlíznaté v převislých odrůdách, které jsou u nás běžně k dostání. Snesou umístění i na východní straně, neprospívá jim však okno na jih nebo na západ.  

Jak sázet?
Květiny do truhlíků nesázíme příliš hustě, protože se pak rozrůstají a nestačí jim živiny. Měli byste pamatovat také na dostatečnou velikost truhlíků. Nejčastější chybou jsou malé s nízkým objemem substrátu, nevhodné pak například malé truhlíky z pěnového polystyrenu. Sortiment na trhu je dostatečný, pro své potřeby si vybere určitě každý. Pokud si chceme vypěstovat rostlinku ze semínek, je dobré vědět, že drobná semena při setí pouze přitiskneme k povrchu zeminy nebo je jednoduše rozházíme po povrchu a postříkáme vodou z rozprašovače. Větší semena musíme zatlačit do hloubky, která se rovná dvojnásobku až trojnásobku velikosti semen.  

Péče, zálivka, výživa
Mladé výhonky musíme přes noc přikrývat novinami nebo jemnou tkaninou, aby nenachladly či dokonce nezmrzly. Pamatujme, že květiny se na balkoně zalévají večer, v horkých letních dnech pak navíc ještě ráno. Půdu v truhlících není nutné měnit každým rokem, jestliže na podzim vyndáme všechny rostliny, zeminu zkypříme a necháme stát. Na jaře pak stačí vyměnit horní vrstvu a nahradit ji zeminou s větším podílem kompostu. Výživa hnojením je samozřejmá a měla by se aplikovat 1x týdně. Převislé petúnie a pelargónie mají nároky vyšší, hnojíme je v plné sezóně i 2x týdně. I se závlahou bychom měli být zprvu opatrní, později je nutná vydatná zálivka.    

Co kam a jak umístit
· Velmi pěkně vypadají na balkonech různé druhy petúnií, pelargónií a fuchsií. Bohatě kvetou celé léto, nejsou choulostivé a snadno se rozmnožují.
· Na slunečných balkonech se nejlépe daří pelargóniím, čínskému karafiátu, sporýši, lichořeřišnici a otočníku.
· Na balkony, které nejsou osvětleny celý den, můžeme do truhlíků vysadit begonie, letní fialu a sedmikrásky, ale i zmiňovaný sporýš a lichořeřišnici, které jsou nenáročné. Na stinných balkonech také v truhlících dobře prospívají fuchsie, barvínek a pomněnka, v květináčích oleandr a cypřišek. Z popínavých rostlin se na tyto balkony hodí břečťan.
· Pokud si dáme tu práci a zasadíme vedle sebe různé druhy květin, které mají odlišné období květu, budeme mít na balkoně kvetoucí rostliny od časného jara až do podzimu.
· Vybírejte druhy se zářivými barvami květů. Ty jsou vidět zdaleka a působí efektně. Důležité je také vybrat květiny různé výšky.

bydlení květiny
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Mám balkon na východ a už roky tam pěstuji muškáty a voskovky - to jsou vlastně begonie. Daří se jim tam dobře.
Vladislava Dejmková
Mám okna i balkon na jih a opravdu se tam velmi dobře daří těm nejjednoduším převislým muškátům. Nic jiného tam nevydrží. Muškáty při správném hnojení vytvoří i metr dlouhý kvetoucí koberec a vydrží až do prvních mrazíků. Každý rok si koupím hlínu i sazenice nové.
Věra Ježková
Na balkoně míváme muškáty od jara do zimy. Je to radost. Domy, domky a chaloupky vyzdobené květinami jsou krásné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%