Hodinový ajťák už pomohl stovkám seniorů
Tomáš Hubálek ze spolku Moudrá sovička

Hodinový ajťák už pomohl stovkám seniorů

2. 5. 2018

Neziskový spolek Moudrá Sovička pomáhá seniorům při používání informačních technologií. Prioritou spolku je aktivní zapojení seniorů zpět do běžného života právě díky novým technologiím. O činnosti Moudré sovičky jsme si povídali s předsedou spolku Tomášem Hubálkem.

Můžete nám popsat nabídku služeb pro seniory? Zajímá nás hlavně pomoc seniorů „na dálku". Je hojně využívaná? Jakým způsobem se tato služba hradí?
O pomoc na dálku je samozřejmě zájem. Máme dva druhy pomoci, a to buď telefonicky nebo přes připojení na vzdálenou plochu počítače seniora. Nevýhodou této pomoci je, že často nám senior neumí vysvětlit problém a my ho zase neumíme správně navést. Ohledně vzdálené plochy je to lepší, ale na první sezení stejně musí ajťák dorazít za seniorem domů, aby mu instaloval potřebný program. Takže někdy se zadaří pomoci a někdy ne. V případě platby na dálku je platba zaslána na náš transparentní účet buď seniorem nebo juniorem. 

Nabízíte službu "hodinový ajťák" třeba i u vás v kanceláři?
Smyslem služby hodinového ajťáka je individuální pomoc přímo u seniora doma nebo na předem domluveném místě. V případě, že chce senior pomoci mimo svůj domov, tak se domluvíme např. na sezení ve škole, v knihovně nebo v nějakém komunitním centru pro seniory např. Senior Pointech. Téměř 90 procent našich výjezdů je za seniory domů.

Máte v programu i semináře pro lidi 60+? 
Jako ajťáci se zaměřujeme hlavně na mobilní technologie a služby. Děláme tedy i  semináře na téma Ochutnávka práce s tabletem nebo Jak na tablet. Pořádáme akce S tabletem do přírody. Tyto akce většinou pořádáme ve spolupráci s jinými spolky nebo centry pro seniory. 

Vzdělávání a pomoc seniorům zajišťují hlavně dobrovolníci. Kde je sháníte?
Dobrovolníci se k nám přidávají sami. Většinou z řad studentů středních škol. Máme, ale i ajťáky, kteří pracují v bance nebo v nemocnici. S většinou dobrovolníků jsme domluveni na odměně za jejich odvedenou práci. Takže klasického dobrovolníka vlastně nemáme. Vážíme si toho, že se k nám lidé přidávají a mají zájem se věnovat starším lidem, kteří musejí zvládnout tzv. “Digitální tsunami”. 

Co dalšího chystáte pro starší generaci?
V roce 2018 budeme aktivně rozvíjet službu hodinového ajťáka. Na základě telefonátů ohledně pomoci s digitálními technologiemi z různých částí České republiky připravujeme podklady pro portál Hodinových ajťáků a seniorů napříč celou Českou republikou, dále připravujeme projekt DIGIpointů pro pravidelné setkávání ajŤáků a seniorů nad problematikou digitálních a informačních technologií. Vše záleží na získání financí pro dané projekty.

 

Božena Hažová

aktivní senioři počítače
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Takže je tato možnost zatím jen v Praze?
Jana Šenbergerová
Když je nejhůř, máme kam zajít, možná i zavolat, ale to jsme zatím nikdy nezkusili. Nepochybně dobrá služba.
Alena Vávrová
Digitální tsunami - to se mi líbí ;-)) .
ivana kosťunová
Zní to lépe než hodinový manžel.
Elena Valeriánová
Já bych brala i toho hodinového, ale už aby tu byl!!!
Libuše Křapová
Zuzano, jak moc ti rozumím :-) Mně naštěstí pomáhá syn, napojí se mi přes službu Viewer a dělá pořádek. Většinou má hodně co uklízet :-)
Zuzana Pivcová
Většinou bych potřebovala ajťáka celodenního, hodinový je málo. Ale to bych se nedoplatila, čili musím se svým znalostním potenciálem vystačit i nadále.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%