Několik pravidel a tipů, jak chránit svůj majetek
Ilustrační foto: ingimage.com

Několik pravidel a tipů, jak chránit svůj majetek

7. 5. 2018

Ke klidnému stáří určitě patří i ochrana majetku a zdraví. Podle policejních statistik patří senioři vedle dětí, žen a handicapovaných spoluobčanů k nejohroženějším skupinám obyvatelstva. Často a poměrně snadno se stávají oběťmi majetkové či násilné trestné činnosti.

Beznaděj však není na místě. U všech potenciálních obětí trestné činnosti je nutné dodržovat určitá pravidla bezpečného chování. Ta pak poskytnou a zaručí pocit bezpečí i v pokročilejším věku.

Opatrnost znamená též prevence

Majetek seniorů často představuje byt, jeho zařízení, úspory, případně rekreační chata, chalupa, na kterou již odjíždějí v dubnu a vracejí se zpět na podzim. Někdy stačí ke snížení kriminality jen všímavost a vzájemná výpomoc mezi sousedy nebo dodržování domluvených opatření (včasné nahlášení události, vybírání schránky a pravidelné kontroly bytu, uzamykání domovních dveří).

Další opatření, která mohou hodně pomoci, jsou např.:

- Nechlubit se svými majetkovými poměry, zvláště před neznámými osobami.
- Při odjezdu z místa bydliště nezatahovat rolety a žaluzie, nevypínat přívod elektřiny.
- Není-li k dispozici spolehlivá osoba, je možno využít elektronické spínací zařízení, které podle časového nastavení rozsvítí světla, zapne rozhlasový přijímač, televizi apod. Jde opět o vytvoření zdání, že v bytě je přítomen majitel.
- Poraďte se s odborníky, zda je váš byt či rodinný domek dobře zabezpečený.
- Nikdy neotvírejte dveře vašeho bytu automaticky, nevíte-li, kdo je za nimi. Dobré je využívat panoramatické kukátko.
- Další možností je bezpečnostní řetízek nebo dveřní zastavovač.
- Do bytu dovolte vstoupit pouze osobám, kterým důvěřujete.
- Nepřechovávejte doma více peněz v hotovosti. Cenné věci uschovávejte v bezpečnostní schránce nejbližší banky.
- Doklady, klíče od bytu a další cennosti nenechávejte nikdy bez dozoru. Neodkládejte je s oděvem v šatně, u lékaře, na úřadech apod.

Pro případ, že bude váš byt přesto vykraden, je vhodné mít zadokumentovány cenné věci, sepsána výrobní čísla. Tyto informace pomohou policii v pátrání a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.

Mechanika - základ každého zabezpečení

I ten nejlepší zabezpečovací systém je k ničemu, když jsou majitelé nedbalí. Pootevřená okna a větrací okénka jsou pro bytaře přímo lákadlem. I v noci, když jsme doma, by měly být všechny venkovní nebo bytové dveře zamčeny na dva západy, nevyjímaje balkonové dveře. Nejzranitelnější místo bytu představují vstupní dveře (okna a prosklené plochy především v přízemí). Ve starší zástavbě převládají dřevěné dveře včetně dřevěných zárubní, a to buď jedno, či dvoukřídlé. Přestože na první pohled vypadají zdánlivě masivně, pro zloděje, pokud nejsou opatřeny některými z mechanických zábranných prostředků, jsou jen malou překážkou. V novostavbách se setkáme s dveřmi v ocelových zárubních, avšak kvalita a prostupnost dveří bez dostatečných přídavných prvků vyjde nastejno jako v případě dveří dřevěných.

Z mechanických zábranných prostředků je třeba uvést zejména:

- Bezpečnostní štít a profilovou cylindrickou vložku (chrání před odvrtáním, roztržením, vyhmatáním planžetou).
- Zadlabávací zámek s prvky pasivní bezpečnosti (odolný proti odvrtání, pojistka při rozlomení vložky automaticky zablokuje vysunutou závoru, speciální protiplech).
- Vrchní přídavný zámek (zdvojuje bezpečnost vstupních dveří, vložku nelze rozlomit, vyhmatat).
- Dveřní závoru příčnou a celoplošnou (chrání před násilným vyražením, vysazením a vyháčkováním vstupních dveří).
- Doplňková zařízení (přídavné kódové kování, pojistka dveřních závěsů, zábrana proti vysazení, pojistný řetízek, panoramatické kukátko, dveřní zastavovač a zástrčka apod.).
- Zodolnění zárubní (zamezení roztáhnutí).
- Bezpečnostní dveře (kombinace předchozího, doplněno o kvalitní oplechované, vyztužené až po pancéřované dveře). Různé typy mříží.

Neznámý je za dveřmi
Do zabezpečeného bytu nesmíte pouštět každého, kdo zazvoní. Může jít o různé podivné existence nabízející pochybné zboží a služby, příslušníky nejrůznějších náboženských seskupení a sekt, ale i o tzv. „tipaře“ převlečené či vydávající se za montéry nebo jiné pracovníky provádějící odečty plynu a elektřiny nebo pracovníky sociálních či finančních služeb.

V některých městech České republiky zřídily městské úřady bezplatné telefonní linky, kde si mohou senioři ověřit jméno a poslání neznámého návštěvníka. Než otevřete dveře, vždy si zjistěte, kdo za nimi stojí. Dobré je využívat chráněný průzor (panoramatické kukátko), který má úhel záběru dvě stě stupňů a umožní vidět i postavu skrčenou těsně u dveří. Jinou možností je využití bezpečnostního řetízku, dveřního zastavovače anebo vymezovače štěrbiny s kovovým ramenem. Vše slouží pouze k pootevření dveří při předání pošty nebo rozhovoru s neznámou osobou. Moderní technika v různých aplikacích nabízí využití domácího videotelefonu s elektromechanickým ovládáním vstupních dveří (např. u rodinných domků, nové bytové výstavbě).

Vždy mějte na paměti: Opatrnost se vyplácí!

 

domácnost
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Baloušková
Před několika léty jsem sledovala v TV pořad o zabezpečení bytů a chat proti zlodějům. Na závěr si pozvali do pořadu zloděje, který se specializoval hlavně na chaty. Na otázku : Dokázal byste takto dokonale zabezpečenou chatu otevřít? odpověděl - Já otevřu každou chatu!! Dokonale všechny rady shodil se stolu.
Dana Puchalská
Mému bývalému šéfovi vykradli chatu asi 6x. Nebylo tam nic vzácného ale ti zloději tam snad chodili, jak on říkal z tradice. To je donutilo tu chatu prodat. Až po létech zjistili že v tom má prsty soused a potencionální kupec. A nechtějte lidi vidět ten,, mazec,, když na to přišel.
Věra Ježková
Samozřejmě souhlasím se Zuzkou a Liborem. Mému někdejšímu příteli se vloupali do chalupy po jeho otci na Českolipsku. Byla jsem u toho, když jsme to zjistili. Skutečně tam nebylo co ukrást, ale ten pocit byl hnusný.
Libor Farský
Jak píše Zuzana - zloděje většinou ani okenice neodradí. Pobavil mě nápad jakéhosi návodu pro zloděje - kde co najde, třeba pohoštění a teplé oblečení, aby zbytečně neničil a nebordelařil. S upozorněním, že nic cenného na chatě nenecháváme. Navíc je šikovný nápis na vchodových dveřích "Nerozbíjejte dveře nebo okno, klíč je pod rohožkou". V zimě totiž mnozí majitelé chataření omezují.
ivana kosťunová
Teprve teď jsem si uvědomila, jak jsem neopatrná. Musím se polepšit.
Zuzana Pivcová
Domácí zabezpečení je určitě dobré, ale už dávno se říkalo, že pokud si pachatelé profíci někoho opravdu vyberou, NIC je nezastaví a poradí si s jakýmkoliv zabezpečením.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.