Příběhy naší republiky: Kde lišky nedávají dobrou noc
Meziboří. FOTO: Hadanos, wikipedia.org.

Příběhy naší republiky: Kde lišky nedávají dobrou noc

11. 5. 2018

Ve vzpomínkách na události uplynulých sta let se mi vybavuje vyprávění mé babičky, žijící v době druhé světové války v Praze na Pankráci. Nezapomenu na její rozhořčení nad lichváři, kteří tehdy zneužívali tragických osudů obyvatel ulice a svoji ziskuchtivost dotahovali do takových konců, že se mnoho nájemníků muselo ze svých bytů vystěhovat.

Moje babička a její vrstevníci dávno nežijí a já neznám pokračování příběhů obyvatel tehdejší pankrácké ulice. Moje babička by však vzpomínala na místo, kde prožila několik let na sklonku svého života.  

Nejen lidé ve svých osudech skrývají smutné i veselé příhody. Svůj příběh má každý strom, kopec, osada, vesnice, město. Bývalá vesnice Schönbach byla v roce 1956 přejmenovaná na Meziboří a v roce 1960 se stala městem. Starousedlíci, tedy ti, kteří se sem nastěhovali v první polovině padesátých let, a mnozí stále žijí, původní název své obce v hovorové řeči používají dodnes. Na úbočí Krušných hor asi tři kilometry od Litvínova se tak nachází druhé nejmladší město v České republice, kde silnice končí, ale lišky nedávají dobrou noc.

Severočeská hnědouhelná pánev s sebou nese pracovní příležitosti pro těžký průmysl. Proto v roce 1949 bylo rozhodnuto, že se pro tuto oblast vybuduje obec určená pro učně v chemickém a hornickém oboru. Již po roce bylo zřejmé, že postavit internáty bez další občanské vybavenosti je poněkud krátkozraké. Internátní budovy musel někdo spravovat, uklízet, někdo musel vařit, prát, ale hlavně se o učně museli starat vychovatelé.

V 50. letech minulého století obec postrádala síť hromadné dopravy, proto se sem zájemci o práci nehrnuli. I by rádi pracovali, ale chtěli zde bydlet, nakoupit si a dopravit se bez časových ztrát. Proto se ve vesnici začaly stavět cihlové domy, obchody, mateřská a základní škola, zdravotnické středisko. Z osmi rodin, které zde po válce zůstaly, se obec postupně rozrůstala a počet obyvatel se pohyboval a pohybuje v průměru okolo pěti tisíc.

Z internátů se staly byty, penziony pro seniory, domy s pečovatelskou službou. Přes 40 let se využívá sportovní hala a kulturní dům, kde se pořádaly pravidelné taneční zábavy, nedělní čaje, plesy, později diskotéky, výstavy. Byly vybudovány knihovna, kino, lyžařský vlek, v lese obklopujícím celé město naučná stezka Tesařovka. Město je zásobováno vodou z přehrady Fláje. Jeden by řekl, a co je na tomto městu výjimečného? Výjimečná je čistota a úpravný terén. Ulice Okružní vedoucí do i z města, ulice navazující i okrajové, kamkoliv zavítáte, neuvidíte rozsypané odpadky, odložený nepotřebný nábytek, pytle s obnošeným šatstvem, poletující části novin, odhozené plastové láhve a kelímky. Na záhonech se podle ročních období střídají květiny, mnoho oken zdobí truhlíky s převislými pelargoniemi, petúniemi. Možná je to tím, že město nemá historické památky, v  Meziboří se nenacházejí kostel, ani hřbitov. Turisté sem nejezdí cíleně a kvůli končící silnici sem ani nezabloudí. Lidé zde nejen pracují, ale hlavně tráví volný čas, obklopeni smíšenými lesy. Aby viděli do okolní krajiny a do sousedních obcí, musí vystoupat na vrch Střelná, nebo Loučná. Pohledem do údolí se tak přesvědčí, že nejen aktivně strávenému volnému času v jejich městě tady lišky nedávají dobrou noc.

Otázka pro zvídavé na konec: Jak se jmenuje nejmladší město v ČR?

 

Příběhy naší republiky
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Vargová
Děti ve školách se učily, možná stále učí, že nejmladší město v ČR je Havířov. Jenže, kdyby se otázka týkala věkového složení, bude to asi jiné. Možná, že od roku 1960 byly i jiné obce "pasovány" na město, ale to by bylo na dotaz jiné instituci. V každém případě je Meziboří město s krátkou historií a myslím, že stojí za zmínku i v těchto Příbězích.
Marie Doušová
Článek jsem přečetla ,je zajímavý a na otázku raději neodpovím,neboť si nejsem jistá, zda znám správnou odpověď.
Hana Lancová
Myslím si, že od 1. června 1996 Slušovice.
Marie Ženatová
Díky za zajímavý článek...
Zdenka Jírová
Meziboří znám, bydlel tam v50. a 60. letech můj bratr s rodinou. Jezdila jsem k němu na prázdniny/ byl o 13 let starší/. Bylo to tam hezké - krajina, v zimě jsem se pokoušela o lyžování na sjezdovce, která vedla skoro okolo domu,,kde bydlel. Byla jsem tam i na svém 1. maškarním plese, který jsem popsala v článku Plesová sezóna a a o do Meziboří mířil můj školní výlet v článku Vzpomínka na výlet na kolech. Byl tam velký kulturní dům,kde se konaly plesy a další zábavy. Já jsem tam už od 70. let nebyla, bratr se přestěhoval.
Elena Valeriánová
Havířov.
Zuzana Pivcová
O Meziboří je řeč v článku. Myslím, že nejmladším městem v ČR, které vzniklo někdy v 50. letech, je Havířov. Alespoň to tvrdila má někdejší spolužačka, která se odtamtud přistěhovala do jižních Čech.
Eva Mužíková
Také si myslím, že je to Meziboří... díky za informace
Blanka Macháčková
Hezký příběh města. Dík.
Dana Puchalská
Já to našla. Je to Meziboří. Díky za pěkný článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.