Na strážmistra Havrdu mířily 5. května 1945 zbraně nacistů. Pak spustily.
Tělo V. Havrdy na náměstí v Chocni vyfotografoval tajně dr. Ječný.

Na strážmistra Havrdu mířily 5. května 1945 zbraně nacistů. Pak spustily.

8. 5. 2018

Byly jich po celé zemi stovky. Těch, jež nacisté v posledních křečích agónie 2. světové války zbytečně zabili. Patří mezi ně i vrchní strážmistr Václav Havrda z Chocně, který zemřel 5. května přímo na náměstí. Poté, co se do města, které se ocitlo na pár hodin v rukou povstalců, vřítili zuřiví nacisté.

Celou událost zaznamenal ve své unikátní dvousvazkové Válečné kronice Chocně její autor, učitel Karel Bárta.

Je deset hodin dopoledne. Řemeslníci, první klempíř Mareček na náměstí a v Dolní ulici dělníci Krautrovi, zamazávají na štítech provozoven německé nápisy. Škrabáky, hadrami. Lidé opouštějí práci a shromažďují se na náměstí. Rozhlas vyzývá obyvatelstvo, aby zachovalo klid a vyčkalo, na radnici se tvoří prozatímní vedení města. Přijíždí velitel partyzánů, kteří operují v okolí.

„Chovejte se korektně k německým vojákům, nepokoušejte se je odzbrojovat. Všichni branci k radnici. Pokud máte zbraně, vezměte je s sebou,“ zní z rozhlasu a z radnice se spouští dlouhá československá vlajka. Do očí mnohých se tlačí slzy. „Tolik let hanobení a znovu vlaje,“ popisuje Karel Bárta.

V nedaleké škole je přitom právě posádka německých letců a v nedalekém Vysokém Mýtě velký počet německých vojáků. Povstalci však s Němci ve škole dojednají, že nebudou vycházet. Němci ale odmítnou vydat zbraně.

Legionář Jan Orlický přináší první pušky, coby hospodář sokolovny jich ukryl pod pódiem šestadvacet. Vznikají roty povstalců, připojují se čeští četníci, kteří už odzbrojují Němce na nádraží. Jejich velitel stanice, vrchní strážmistr Václav Havrda slibuje za své muže ilegálnímu národnímu výboru, že budou spolupracovat a ve všem se podřídí.

Na nádraží vedle pošty už dopoledne leží první mrtvý choceňského povstání, dvacetiletý strojní zámečník Mirek Homolka. Němci ho z vlaku skosili dávkou ze samopalu za to, že rozdával letáky v němčině, stojí na nich "Hitler ist tot." Do města přijíždějí partyzáni z lesů, kteří vyhazovali do vzduchu trati.

Jenže situace se zhoršuje. Krachují pokusy o jednání okresních funkcionářů s Němci v Mýtě. A po šestnácté hodině přichází na četnickou stanici v Chocni zpráva: „Okamžitě se odvolávají veškeré akce. Prapory odstranit. Zajaté Němce propustit. Z příkazu okresního hejtmana, dr. Gillerna.“

Vlajky mizí, ulice tichnou, povstalci mizí. Kolem osmnácté hodiny přijíždějí z Mýta do Chocně čtyři plně obsazená auta s ozbrojenými vojáky. Část z nich obsadí nádraží. Sedmnáctiletého studenta Milana Pelce tam zastřelí jen za to, že měl skautský úbor a na opasku nůž. U výpravního úředníka Eduarda Libánského najdou zbraň, na místě muže zastřelí.

Němci střílí v ulicích a uprostřed náměstí postaví auto s otáčivým kulometem. Se samopaly vtrhnou do radnice, kde je i četnická stanice a v ní osm četníků. Za chvíli stojí na náměstí s rukama vzhůru čelem k radnici. Deset kroků před ně se postaví čtyři němečtí hrdlořezové v helmách a namíří automaty na jejich prsa.

„Kde jsou partyzáni? Kdo odzbrojoval Němce? Kde jsou zabavené zbraně? Máte na to minutu! Pak střílíme.“ Václav Havrda říká, že o ničem neví. Už už padá ruka nacistického velitele dolů, když sami Němci hledící z radnice polekaně zvolají: „Her Hauptmann!“

Velitel německé jednotky vzhlédne nahoru, chvilku přemýšlí a pak pokyne četníkům stojícím kolem vrchního strážmistra Havrdy, aby odstoupili.
Opět na něho řve, že je zodpovědný za vše, co se tu dělo nezákonného, a že ho odsuzuje k trestu smrti. Pak dává pokyn ke střelbě.

„První série střel zasáhla Havrdovu ruku. Zvedl ji ještě k prsům, ale dalších osm ran vedených šikmo dolů ho zabilo,“ popisuje Karel Bárta. Havrda upadá naznak na dláždění. Ostatních sedm četníků skončí uvězněno ve škole. Rozhlas už večer mluví opět německy: „Nikdo nesmí na ulici. Ráno odevzdejte všechny zbraně.“

„Město je zastrašené, přemožené. Mrtvola vrchního strážmistra leží na náměstí až do druhého dne. Leží s otevřenýma očima obrácenýma k nebi. Prší a déšť rozmývá krev tekoucí tenkým pramínkem z koutku úst,“ píše Karel Bárta.

Ještě čtyři dny uplynou, než všechno skončí. Zemřou však ještě další obyvatelé Chocně a mnoha jiných měst a obcí.

 

Petr Broulík

 

 

 

 

1939-1947 Příběhy naší republiky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Také jsem slyšela vyprávět o zbytečně zmařených lidských životech na konci války. To byly snad tragédie největší.
Zuzana Pivcová
Ano, podobná situace byla i v Lomnici nad Popelkou, jak vyprávěla maminka (bydleli na náměstí). Povstalci, čs. vlajky na domech, přemalované německé nápisy a zničené cedule s německými názvy ulic. A pak najednou přijeli znovu Němci. Nejspíš už tudy utíkali směrem k Američanům. Ale zajali několik povstalců a maminka za záclonou viděla, jak je vedli přes náměstí. Zastřelili je u hotelu Doležal. Jako dítě jsem tudy chodila a opravdu s určitou úctou pohlížela na zeď, na které byly vidět jamky po kulkách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.