EBRA
Foto: autorka

EBRA

10. 5. 2018

Víte, co je Ebra?

Teď už vím a dokonce si i vyzkoušela. Při toulání českou krajinou jsem navštívila dobrovická muzea. Na tom by nebylo nic tak
divného, ale....
Před budovou muzea procházela žena s šestiletou dcerou. A hned mne zvala k nahlédnutí na práci s ebrou. Nikdy jsem to neslyšela, a tak moje zvědavost vyhrála.

V tu dobu u muzea probíhala výstava patchworku paní Šárky Duran. Všechny patchworky zde vystavené jsou barvené ebrou. Tato žena už několik let maluje na vodní hladinu EBRU. Původně jsem neměla v úmyslu výstavu navštívit, ale nádhera patchworku mne vtáhla do míst s EBROU. Štěstí mi přálo, majitelka, prodavačka, švadlena a malířka v jedné osobě se mi plně věnovala .Začalo to patchworkem. Trpělivost obdivuji. Vystavené práce žen z kurzů malované ebrou. Tak to je něco. Nejen deky a polštářky, ale dětské batůžky ve tvaru soviček a na konec i boty malované ebrou. Tak to mne úplně pohltilo.

Kádinka s vodou, připraveno na malování. Okolo mnoho skleniček s barvou. Právě se zaposlouchávám do tajů ebry. Co to je? Turecký způsob malby na hladinu vody. V Turecku běžné a většinou muži u malování meditují .Je to vlastně turecká hlína obarvená přírodními barvivy. Černá jsou saze s hlínou. Barva se usazuje během minuty, musí se barvou míchat každou chvilku. Štětečky jsou také přírodní, je to dřevo z růží a štětiny z koňských žíní. Růžové dřevo nehnije, a proto se hodí na štětce - to jsem nevěděla. Co ještě nevím? Je toho hodně. Voda má konzistenci řídkého gelu. K zahuštění se používá látka z vzácného stromu z Turecka. Jeden den se nařízne kůra a vyteklá látka do druhého dne ztuhne. Odlomí se a rozdrtí. Tímto se voda zahustí.

Můžeme začít. Na malování se používají nejen štětce, ale i jakási šídla různé síly. Zamíchat barvu, namočit,,šídlo“, udělat kaňku dvěma barvami najednou do jednoho místa - to je černou a zelenou -, třeba na list květinky. Velmi důležitou látkou je hovězí žluč, která se přidává do barvy, aby měla tu správnou rozpínavost na hladině. Po nakaňkování zelené pokračujeme červenou nebo žlutou - také s černou.To na květ. A pak už jen jemnými tahy hladím (vedena rukou paní) hladinu a roztahuji kaňky do patřičných tvarů. Listy a květ. Stačí jen se dotknout hladiny a barva hned reaguje. Zakulacuje se, ohýbá se větvička a podobně. Nevěřícně hledím, co se dá udělat během chvilky. Ještě obrázek obtisknout na papírovou čtvrtku. Položit na hladinu, pohladit, uhladit jemně po hladině a pak za růžky uchopit a pomalu a bez přerušení vytáhnout přes hranu kádinky. Barva (obrázek) se vpije do papíru a teď už jen počkat, až na sluníčku zaschne. HOTOVO

Tak to je moje seznámení s ebrou a věřte nebo ne, úplně jsem zapomněla hlídat čas.

Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Vypadá to hezky, ale asi bych na to neměla ani talent ani trpělivost.
Jaroslava Handlová
Obdivuhodná trpělivost a krásný výsledek. Díky za přínosný výklad, vůbec jsem to neznala!
Libor Farský
Nádherné !!!
Marie Ženatová
Díky moc za zajímavý článek i fotodokumentaci...
Elena Valeriánová
Z článku jsem to nepochopila, až fotky mi pomohly. Ale nevím, kde se dá sehnat třeba ta hovězí žluč. Krásné určitě. Díky.
Marie Seitlová
Tak tuhle techniku jsem viděla na výstavě v Ostravě. Moc se mi líbila a byla velmi zajímavá. Ale, že se tak jmenuje jsem nevěděla. Díky za fotky.
Věra Ježková
Nádhera. Neznala jsem, díky.
Marie Doušová
Ebra , slyším prvně a je to velice pracná technika. Obrázky jsou zajímavé.
Naděžda Špásová
Marie, taky nad tím nějak tápu. Na tohle bych asi neměla trpělivost. Ale vypadá to moc krásně. :-)
Jana Šenbergerová
Nedávno jsem o této technice někde četla, ale vůbec jsem si to nedovedla představit. Teď už vím. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.