Tátové v pokročilém věku. Je jich stále více
Ilustrační foto: ingimage.com

Tátové v pokročilém věku. Je jich stále více

11. 5. 2018

Pozdní otcovství dnes není ničím výjimečným. Není se čemu divit při prodlužující se délce života. Zvlášť, když k ní pak přispívají ještě další čtyři předpoklady: Postavení, peníze, vysoká rozvodovost a mladistvost.

Začneme u osobností, známých ze showbusinessu. George Cloony se stal otcem svých dvojčat v 56 letech. Mel Gibson se stal znovu otcem krátce před 61. narozeninami. Nejinak je tomu i v naší umělecké branži. Jmenujme např. Karla Gotta, Petra Jandu, případně některé režiséry. 

V posledních 30 letech se počet otců padesátníků až ztrojnásobil
Nejde pouze o herce a zpěváky. Trend pořizovat si děti ve starším věku bude zřejmě pokračovat obecně i v budoucnu. Máme nyní na mysli starší otce. Řada žen nad čtyřicet ztrácí díky různým povinnostem v zaměstnání i doma chuť na sex a navíc už nechtějí nebo ani nemohou mít další děti. Není tedy divu, že pro partnera klesá "tržní cena" takové ženy. 

Starší muži to mají celkem jednodušší. Především, pokud mají vyšší postavení a dobrý příjem, mají šanci získat nějakou mladší ženu. Aktuální průzkumy dokazují, že roste počet případů, kdy se padesátiletí nebo ještě starší muži stávají znovu otci.
A jaký je hlavní důvod tohoto trendu? Muži po padesátce mají problém s tím, rozloučit se s mládím. Proto si třeba koupí motorku, najdou si mladší partnerku a založí novou rodinu, říkají sociologové. Avšak tato mladistvost s sebou nese i rizika.

Mladistvost a rozvodovost jako hybná síla
Jak je prokázáno, zvyšuje se u starších otců (též díky horší kvalitě spermatu) riziko genetických defektů u potomků. Tzv. otcové-dědové zplodí častěji děti s psychickými poruchami včetně maniodepresí. Staří otcové se také stávají terčem řady narážek na svůj dědečkovský věk a to samozřejmě vadí i samotným dětem.

Nicméně, jak se zdá, bude trend dnešní společnosti se zdůrazňovaným kultem mládí a vysokou rozvodovostí tendenci zakládání nových rodin v pokročilém věku ještě víc posilovat.

muži rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Raška
Velmi dobře paní Halátová. Mám zatím dvě děti, ale sil na další tři... Děkuji za optání.
Věra Halátová
S mým kolegou v kanceláři jsme se jednou bavili o americkém herci Anthony Quinovi, o kterém byl někde článek, že má ve věku - bylo to přes 80 let - miminko, chlapečka. Byla tam i fotografie toho starce s miminkem. Stařec kouřil doutník. Bylo tam napsáno, že "známý herec je šťastným otcem". Můj kolega poznamenal: Myslí si to. Staří otcové nejsou žádná novinka. Jděte do historie, kdy se ženili příslušníci evropských královských rodů. Hned ve třinácti, pak po čtyřicítce, i po padesátce. A jejich partnerky byly také různého věku. I příliš mladé i příliš staré. Nedávno jsem se ptala ženy, která má manžela o 28 roků staršího. Ten pán vůbec nevypadá mladě, svěže, naopak vypadá mnohem starší, než jeho vrstevníci. Oba jsou to vysoce inteligentní a vzdělaní lidé. Ptala jsem se té ženy, zda nemá strach, že její manžel jí brzy zemře. Ona mi řekla, že on je pro ni výjimečný člověk a ona je natolik silná, že po jeho smrti může být sama. Dítě mají, není postižené, naopak, velmi bystré, momentálně chodí do třetí třídy základní školy. Život prostě přináší různé alternativy, a není nutné některé odchylky propagovat anebo naopak zatracovat. Každý podle svého. Jak to mají muži z redakce?
Zuzana Pivcová
Měla jsem starší rodiče, zvláště tatínka, i když to bylo jejich první manželství. Tatínka jsem znala už jen jako nemocného a navíc zdrceného dobou po roce 1948. Když mi přišel naproti ke škole a spolužáci se ptali, jestli to je můj dědeček, v tom věku jsem se za to skoro styděla. A zemřel v mých 12 letech. Starší muži by měli být vůči dětem zodpovědnější. Nejde jen o to, že je finančně zabezpečí.
Marie Doušová
Starší muži, kteří si pořizují nové ženy a plodí nové děti mi připadají trochu nezodpovědní, jak ke svým bývalým manželkám, tak k svým novým dětem. Já jsem zastáncem rozumného uvažování . Je pravda , že každý si může dělat co chce , ale vím ,ze svého okolí , že pořizovat si děcko v pokročilém věku není žádná legrace, ale starost a zodpovědnost. Asi jsem teď pobouřila hodně mužů, ale je to můj názor a jsem přesvědčena , že nejsem sama.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.