Český rozhlas 95 let
FOTO: autor

Český rozhlas 95 let

22. 5. 2018

Minulá sobota byla nádherně slunečná. Přes poledne vysílala TV přímý přenos z londýnské královské svatby. Bylo to povznášející.

Zato v tramvaji bylo nervózně a dusno. Mezi dveřmi postával vesničan a dožadoval se místa ke stání na svém původním místě. Vyhověl jsem mu, když si tak na tom požadavku zakládal. Další vesničan slovně napadl mladého sedícího muže na sedadle pro invalidy. Prý on má dloubání v koleni. Na uvolněné sedadlo si ale nesedl, stačilo mu se jen vztekle pohádat. Vyhlédl jsem z okna tramvaje na vozovku. Jedno auto tam zastavilo, vesničanka do něj zezadu nabourala! To ještě nebylo vše. Tramvaják prudce zabrzdil, na místě! Všichni jsme letěli dopředu, padli ale jen někteří. Z kabiny řidiče se ozvaly výkřiky, krávo, krávo, krávo! Zbystřil jsem a zjistil, že vesničanka vypustila tři děti přímo pod kola jedoucí tramvaje. Pak jsme jeli dál, řidič nadával už tišeji, krávo vesnická, krávo buranská! Přistěhovalkyně si jen těžce zvykají na pražský provoz aut a dokonce ještě těch tramvají!

Ve slavnostních Riegrových sadech byly snad desetitisíce návštěvníků. Hrály tam dvě kapely. Jedna měla hloubky tak vytažené, že mi vibroval i hrudník! Na nebi létala vzducholoď s heliem a vznášel se balón. Šel jsem k té druhé, tišší skupině. Jmenovala se SLZA. Její název mi připomněl naši pubertální zkratku SLZA. Znamenala Sdružené Lazarů Zmožených Alkoholem! Občerstvit jsme se mohli u bufeťaček z různých kontinentů a různých barev pleti. Tři kousky masa s trochou vařené kukuřice, za necelých 200 korun! Pivo bylo jen za 35 a 45 korun. Rozhlasoví organizátoři správně pomysleli také i na „nutné“ lidské potřeby…

Byla to nádherná sobotní rozhlasová akce, děkujeme.

       

                                                                            

Můj příběh
Hodnocení:
(3.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Jsem zvědav jestli se někdy dozvíme čím Vám ti vesničané ve Vašem životě tak strašně ublížili.
ivana kosťunová
Možná to vidím příliš idealisticky. Původní Pražané měli svoji kulturu (staropražské písničky) , svůj jazyk ( hlavně Žizkov je znám typickým nářečím), typické bylo Podskalí - a tak dále- neodborně vzato, Praha měla své kouzlo. Po výstavbě sídlišť se Praha prudce zvětšila a to prvotní kouzlo vyprchává. Ale pane Miloši, totéž jsme zažili i my v ČL s nástupem uranového průmyslu, a i v jiných městech ČR. Vše se vyvíjí a tak se taky stalo, že vaše Pražany vystřídali Pražáci. Mohlo být ještě hůř :))
Věra Ježková
Pozoruhodná kategorizace: Pražané původní a bezohlední. Jsem Pražačka původní, když jsem se v Praze narodila a celý život v ní žiju? A dosud jsem naštěstí nevymřela. Bezohledná nejsem, nikoho nesužuji, auto nemám. Smysl vašeho článku nechápu, stejně jako Jiří L.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zítra jedu do Prahy sužovat pražské patrioty. Jsem prostě novodobá kolonistka z Plzně. Je zajímavé, že mému partnerovi - rodilému Žižkovákovi (kde žil prý i jeho praděd) to fakt nevadí a je rád když přijedu. Pane Miloši ul. Jeseniově se tedy z dálky vyhýbejte.
Zuzana Pivcová
Před několika lety jsem byla na exkurzi v archivu Českého rozhlasu. To bylo pro mě vrcholně zajímavé. Vidět zařízení a moci si poslechnout některé vyhlášené nahrávky, např. konec vysílání 21. 8. 1968 při příchodu Rusů do budovy nebo "proslulý" Zápotockého předvánoční projev, jak Ježíšek vyyrostl a stal se Dědou Mrázem. Teď byly akce jen v Riegrových sadech?
Miloš Nekvasil
Milé čtenářky, původní Pražané už vymřeli. Bezohlední Pražané, sužující tamní nepražské, jsou novodobí kolonisté z Prahy. Mají ale auta s pražskými SPZ. Váš Miloš
Jarmila Komberec Jakubcová
Protože do Prahy jezdím od svých 15 let kdy jsem v hlavním městě 4 roky na střední a 5 let studovala na vysoké škole se nepovažuji za vesničanku a ani nevím jak se v Praze pozná. Jezdím běžně autem a nepozoruji nic mimořádného.Nevím co byste pane Miloši dělal když včera od 18.30 do 21hod. jsem jela autem po pražském okruhu od Lahovického tunelu k výpadovce na D5. V koloně kamionů kde nebylo kam uhnout a kde jsem se modlila abych vůbec dojela.To bych vám fakt nepřála. A musím podotknout, že většina kamionů byla polská nebo německá. Prostě samí vesničané.
Jana Šenbergerová
Jsouc tak trochu vesničankou, cítívám se mírně dotčená, že na ně máte takovou pifku. Ovšem váš pohled na svět mi v lečcem rozšiřuje obzory.
Jiří Libánský
Zajímavý článek. Zajímavý především tím, že je těžko vytušit záhadný účel, za jakým byl napsán a publikován.
ivana kosťunová
Ach ti vesničani !! Budete si muset na ně už konečně zvyknout, jako si vesničani musí zvykat na bezohledné Pražáky na našich silnicích. Ale jinak máte dobrý vkus- Slza je nová a zajímavá kapela. Hodně vytažené hloubky mají opravdu nepříjemné účinky na organizmus - ale sehnat dobrého zvukaře je těžké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.