Do turecké Kappadokie
bez cestovní kanceláře

Do turecké Kappadokie
bez cestovní kanceláře

17. 9. 2012

Oblast Kappadokie představuje mimořádný přírodní skvost, který každého návštěvníka Turecka uchvátí. Lze jen těžko uvěřit, že tak bizardní skalní útvary a v takovém množství, mohla vůbec příroda vytvořit. Pohádková krajina skalních věží, homolí, pitoreskních zákoutí, kaňonů a důmyslných lidských výtvorů, je plná odstínů barev (od béžové, žluté až sytě oranžové).

Jak byly tyto útvary vytvořeny? V dávné minulosti nedaleké vulkány Erciyes Dagu a Hasan Dagu vychrlily při erupcích do okolí obrovské množství sopečného materiálu, který se po tisíce let usazoval a zpevňoval. Silné vrstvy tohoto materiálu byly postupně překryty vrstvou sedimentů. 

A pak nastoupila příroda jako umělecký sochař. Působením silného větru, deště, vodních toků a mrazu byla po statisíci let vytvořena úžasná skalní města, roztodivné skalní útvary nebo hřiby. Příroda pracuje stále. Kromě přírody začal zasahovat do přírody i člověk. Už zhruba před 6 tisíci lety začali lidé vytesávat do skalních pyramid obydlí za účelem úkrytu. Ve 13. století se v Kappadokii usadili křesťané, kteří začali budovat celá města s kláštery a chrámy. Některá zachovaná podzemní města, s velmi dlouhými chodbami a převýšením několika desítek metrů, měla dokonalé odvětrávání a skvělou obranyschopnost.

Jelikož Kappadokie nabízí opravdu hodně k vidění, pro toho, kdo chce hlouběji poznat úchvatnou přírodu a památky, je individuální návštěva ideální možností. Doporučuji si reservovat minimálně 3-4 dny pro celou oblast.

Jak se tam dostat a ubytovat?

Existuje řada možností dopravy. Dnes několik leteckých společností zajišťuje dopravu do Istanbulu (z Prahy například ukrajinský Aerosvit nebo Turkish airlines). Po příletu do Istanbulu (dvě letiště) se nabízí možnost návštěvy tohoto krásného města či pokračovat do Kappadokie. Výhodné je použít večerní spoj z autobusového nádraží (otogar) Harem v asijské části města. My použili autobus v 21,30 hod. do města Göreme s přestupem v nedalekém Nevsehiru (příjezd cca v 8,00 hod do Göreme). Existují tři dopravci, vlastnící luxusní autobusy, kteří jezdí do Göreme. Jízda je pohodlná a není drahá. Jinou možností je použít vnitrostátní  leteckou dopravu z Istanbulu do Kayseri, pak autobusem do Göreme. Existuje také autobusové spojení z přímořského letoviska Antalye.

Göreme je nejlepším místem, kde začít putování po Kappadokii. Je zasazené do bělostných skalních útvarů a jako centrum oblasti, je turisty hodně navštěvované. Levné ubytování lze najít v některém penzionu do 500 Kč. Naše skupina, vlastnící stany, zvolila ubytování v jednom ze tří kempu ve městě. Ten byl v polovině května téměř prázdný.

Doprava v okolí Göreme

Nejlépe navštívit informační kancelář, která poskytne mapky okolí a poradí s dopravou. Existuje několik autobusových spojení z Göreme do některých okolních měst a při koupi jízdenky možno dohodnout s řidičem místo výstupu. Je možné využít i dopravu mikrobusy (dolmusy) nebo organizovaných zájezdů místních kanceláří. Turci jsou vstřícní a mají smysl pro obchod a je tedy možno v případě potřeby se domluvit na zajištění dopravy do nebo z daného místa. Řada  zajímavých míst se nalézá v blízkosti Göreme a lze je obsáhnout zcela i pěšky.

Zemi Valley (Love Valley)

Zemi Valley je malé údolí, snadno dostupné  z Göreme a lze zde nalézt útvary připomínající mužské přirození. Jedná se o úzké válcové věže až 20 m vysoké s vrcholkem tvořeným odolnější horninou. Větší množství takových útvarů se nachází v delším Love Valley, kterým vede stezka z Učhisaru. V Göreme je Open Air Museum (platí se vstupné 15 TL), lze zde vidět 9 zčásti dochovaných kostelů, vytesaných ve skalách a některé mají pěkné fresky. Bývá zde ale hodně lidí.

Pevnost v Učhisaru

Pro návštěvu této lokality jsme využili autobusu jedoucího do Nevsehiru. Lze sem jít i po 5 km cestě Údolím holubů. Pevnost je vytvořená ve vysoké skále, která je doslova prošpikovaná chodbami a je možné ji po zaplacení 5 TL navštívit. Z vyhlídky na skále jsou krásné rozhledy do okolí a na starobylé město vybudované pod pevností. Některé domy a skály jsou již zhroucené. Nachází se zde luxusní ubytování a restaurace. Zpět do Göreme je možné jít pěšky (cca 14 km) skrze White Valley a posléze atraktivním Love Walley s falickými tvary skal. V okolí pevnosti se nachází řada dvoupatrových domů, vytesaných do skály. Podlahy jsou vystlané koberci.

Zelve Open Air Museum, Ürgüp

Využíváme autobus do Avanos, vystupujeme za  Čavušinem a jdeme pěšky po sinici navštívit Zelve Open Air Museum s několika kostely ve skalách, kde se platí vstupné 8TL. Skalní útvary s cibulovitými věžičkami, lze vidět i v Paša Bagu před Zelve. Cestou do Ürgüpu procházíme Devrent valley, kde jsou nejrůznějších tvarů např. velblouda. Po prohlídce Ürgüpu (skalní ostroh, mešity) se vracíme autobusovou linkou do Göreme.

Čavušin, Rose Valley, Red Valley

Čavušin je velká skála, dnes již částečně zborcená, která byla v dávné minulosti provrtaná množstvím chodeb, skalních příbytků včetně chrámu. Z Čavušinu jdeme do Rose Valley, kde řada skalních útvarů je zbarvena do růžova. Je zde i kostel. Výhodou je, že lze mezi útvary chodit i mimo vyznačené cesty. Podobně tomu je tak i většině lokalit. Red Valley, červeně zbarvené skály se nacházejí pod stolovou horou Aktepe, odkud lze za pěkného počasí vidět sopku Erciyes Dagi. Po sestupu ze stolové hory (je zde i skalní okno) se nám podařilo chytit stop do Göreme.

Selime, kaňon řeky Ihlara

Odjíždíme místní dopravou do Nevsehiru, kde přestupujeme na další spoj do Aksaray. Na autobusovém nádraží se nám podařilo dojednat s jedním dopravcem odvoz mikrobusem do Selime. Zde nás odchytil majitel restaurace a nabídl nám kempování zdarma, když se budeme u něho stravovat.

V Selime  je krásný skalní klášter, hrobka sultána Selima a vstupenka z kláštera slouží i k návštěvě kaňonu Ihlara. My jsme půlden obětovali k výstupu na plošinu nad kaňonem a procházce na ní. Určitá námaha byla odměněna pohledy k zasněžené sopce Hasan Dagi a do kaňonu Ihlara. Druhý den jsme prošli 14 km cestou kaňonem do městečka Ihlara. Cestou je několik kostelů vyhloubených ve skále s nástěnnými byzantskými freskami. Zpět do Selime jsme se dostali autobusem.

Další den nám majitel restaurace zajistil odvoz mikrobusem pod sopku Hasan Dagi (3268 m), kterou jsme zdolali, ale strmý výstup byl náročný, kvůli množství sněhu.

Návrat domů

Ze Selime jsme opět odjeli mikrobusem (dolmušem) do Aksaray a pokračovali pak autobusy, s přestávkou v Ankaře, do Istanbulu.

Závěr: Oblast Kappadokie  musí nadchnout každého milovníka přírody a historie, turisty a fotografy. My jsme již neměli čas, abychom navštívili i podzemní skalní města Derinkuyu a Kaymakli. Tak zase někdy příště.

Autor: Jan Hrádek
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.