Tip na výlet: Čertovy hlavy
FOTO: autorka

Tip na výlet: Čertovy hlavy

25. 5. 2018

Bylo, nebylo, za sedmero horami a sedmero řekami se v roce 1820 narodil chudým rodičům chlapec, kterému dali jméno Václav. Hoch byl šikovný, nadaný, vyřezával dobře a rád ze dřeva. Rodiče ho však dali vyučit truhlářem. Nicméně kolem roku 1840 se dostal na zámek Liběchov a pracoval zde jako kuchař.

Ve volných chvílích se vytrácel do okolních lesů, plných různých skalních útvarů. Můžeme se jenom dohadovat, jak ho napadlo, že by mu měkký a tvárný pískovec mohl posloužit jako základ pro různé výjevy a že by se dokonce mohl proměnit na sochy. A jestlipak víte, co má společného malá nenápadná ves Želízy poblíž Mělníka a světově známý Mt. Rushmor v Jižní Dakotě? Jsou to do skály vytesané obří hlavy v nadživotní velikosti. S tím, že ty "naše" české jsou o téměř 100 let starší. V Americe mají pomník čtyř amerických prezidentů, my máme čertovy hlavy.

Čertovy hlavy jsou nejznámějším dílem Václava Levého, který později studoval v zahraničí a stal se zakladatelem moderního českého sochařství a učitelem Josefa Myslbeka.

Dva skalní útvary vysoké asi 9 m na vršku nad vsí Želízy nedaleko od Liběchova "přesochal" na dvě obří hlavy a ty dlouhá léta shlížely do údolí a naháněly prý hrůzu. Později byl vrch zalesněn, takže zmizely z dohledu. Nyní však je vrch zase holý a můžete si vyzkoušet už od silnice, jestli strach nahánějící pohled vydržíte a vystoupáte až k nim.

To však není jediné dílo Václava Levého, v okolních lesích najdete skalních skulptur povícero. Jen asi 500 m od čertových hlav je umělá jeskyně Klácelka, kde vytesal reliéfy zvířat, zpodobňující lidské slabosti. V prostoru před jeskyní zvaném Blaník pak je Jan Žižka, Prokop Holý, legendární vůdce vojska Blanických rytířů Zdeněk Zásmucký a trpaslíci kovající zbraně blanickým rytířům. Od vytvoření tohoto díla v roce 1845 pískovec dost ohlodal zub času. Ale bohužel, hlavní zásluhu na tom, že některé útvary jsou poškozené i dost nejasné, má lidský faktor a pro mě nepochopitelná touha podepsat se všude, kam přijdu. V jeskyni se pravděpodobně rozdělával oheň a stěny jsou začouzené.

Procházku od Liběchova do Želíz si můžeme prodloužit do Tupadel.

Tam mě zaujala věž na vršku Slavín a hned jsem si tam vystoupala, tušíc rozhlednu. Hluboce jsem se však mýlila, protože tam dnes sídlí budhistické centrum a od brány se na mě dívaly jen kamery.

Asi dva kilometry odtud procházkou po lesní pěšině narazíme na další výtvory Václava Levého. 9 metrů dlouhého hada, přeťatého nad ním se vznášející sekerou, bohužel opět dost poškozeného. A další výjevy - harfenici, hlavy, vyzdobenou jeskyňku.

A když budete mít chuť, půjdete ještě kousek dál lesem směrem ke Štětí a narazíte na přírodní zajímavost, skálu Sedm chlebů a Mordloch - loupežnickou jeskyni, kde se dá i přespat na dřevěných pryčnách. Nezapomeňte si vzít buřtíky, protože tady je příležitost si je opéct. A když s sebou vezmete děti a příslušně se připravíte, tak možná najdou i zakopaný loupežnický poklad, jako se to stalo nám.

 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Jíťo, vážně bys jela? A přidal by se někdo? Mohlo by se to spojit s https://www.i60.cz/clanek/detail/18217/s-loupeznikem-stetkou-za-hadem-harfenici-a-houbami
Jitka Caklová
Álo díky za moc pěkně napsanou pozvánku, včetně fotodokumentace. Ráda si do těchto míst udělám výlet a když se někdo přidá, budu ještě raději :-)
Věra Ježková
Ali, moc hezké a zajímavé povídání i fotky. Přes Tupadly a Želízy jsem jezdívala, ale o Čertových hlavách jsem neměla ani tušení. Díky.
Marie Novotná
Díky za krásný článek s nádhernými fotkami.Třeba to jednou taky uvidím. :-)
Naděžda Špásová
Ale přečetla jsem to a je to hezky napsáné.
Naděžda Špásová
Tak to ani nemusím číst. Jednak jsem o tom už taky psala, bylo to po loňských velikonocích a v Tupadlech jsme spali. Nicméně, výlet do těchto míst také vřele doporučuji. Álo, fotky jsou moc pěkné, jak jinak.
Alena Vávrová
Byla jsem tam ještě před vymýcením lesa okolo hlav, což už je nějaký pátek. Ale dál jsem nebyla. Pěkný tip na výlet a super fotodokumentace.
Marie Ženatová
Díky za hezký článek a fotečky...
Marie Doušová
Zajímavé počteníčko a lákavé fotky na výlet do přírody. Dík.
Zuzana Pivcová
Bydlela jsem v druhé polovině 80. let krátce na Mělníku, ale okolí, kromě výletu na Kokořín a Máchovo jezero, jsem moc nepoznala. Čertovy hlavy neznám a o jejich autorovi ostudně nic nevím. Tak díky za bezvadný článek a teď ještě aby mě tam někdo dovezl. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...