Radovesická výsypka a síla přírody
FOTO: autorka

Radovesická výsypka a síla přírody

28. 5. 2018

Radovesická výsypka byla založena počátkem 70. let 20. století v oblasti někdejší obce Radovesice, která ležela zhruba čtyři kilometry východně od Bíliny.

Radovesické údolí se stejnojmennou obcí v 70 a 80 letech minulého století bylo vrchovatě zaplněno výsypkou velkolomu Maxim Gorkij. Zřízení výsypky znamenalo úplnou likvidaci harmonické kulturní krajiny Českého středohoří v údolí Lukovského potoka, které bylo zasypáno přibližně na ploše deseti kilometrů čtverečních. S tím byla spojena i likvidace pěti vesnic, z nichž v největších Radovesicích žilo přibližně 600 obyvatel a stálo zde cca 170 domů.

Obrovský zásah do zdejší krajiny, který zřízení výsypky přineslo, tedy souvisel s těžbou uhlí v Dole Bílina (dříve velkolom M. Gorkij), odkud se na výsypku po dlouhá léta poté přepravoval skrývkový materiál. Oblast, která by bez nadsázky mohla platit v minulosti za rekreační, tak bohužel doplatila na svou polohu v blízkosti ložiska hnědého uhlí a byla zasypána jednoduše proto, že to bylo z pohledu tehdejšího plánování nejjednodušší řešení.

V současné době je již prostor Radovesické výsypky z velké části rekultivován, ale aktuální podoba je ještě velmi daleko od plně funkční kulturní krajiny, která zde existovala v minulosti. Příroda je  mocná čarodějka a umí se postupně zotavovat z pohrom, které jí člověk uštědří. Čím dále od civilizace, tím je i ta rekultivovaná krajina pěknější. Čím blíže k civilizaci, tu začínají jezdit čtyřkolky, terénní motorky a nadělají plno škod. Doly skončí svoji rekultivační činnost, navrátí půdu a louky pozemkovému fondu a stát už jaksi toto území nehlídá.

Snad někdy příště za dlouho, na těchto místech vznikne opět nějaká víska a kromě ptactva, srnek, divokých prasat a jiných živočichů, tu jednou opět bude sídlit člověk.

cestování příroda
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Tam jsem sypal"" v roce 80, jako zácvikář". ??
Soňa Prachfeldová
Ahoj Elenko, ty fotky tam nějak redakce zašmodrchala, v originále se neopakují. Jo je to dost dotčená krajina těžbou, bohužel, otevíraly se doly a byla tady samá šachta, alespoň , že ty rekultivace probíhají a snaží se zahladit ty šílenosti po těžbě. Skýtalo to největší obživu lidí a to víš ti na kráśu přírody nehleděli.
Elena Valeriánová
Kdysi v mém dětství jsme jeden rok bydleli v Braňanech, nedaleko Bíliny. Po ránu, zvlášť když padla mlha, se tam nedalo dýchat, nic víc si z toho roku moc nepamatuji jen ten smog. Uhelná pánev. Soni, hezký i když smutný článek. Hledala jsem nějaké rozdíly na fotkách 2016a, myslela jsem, že to je nějaký chyták, ale asi se neumím dívat. Nic jsem nenašla. Je bezva, že redakce zařazuje pod sebe tématické články. Často mi nějaký uteče a najdu ho až pod nějakým jiným, tak jako tento.
Hana Rypáčková
To je dobře, že se napravují škody... Hezké .
Věra Ježková
Velkolom Maxim Gorkij – chudák autor, co komu udělal? Hezký článek, krásné fotky.
Dana Puchalská
Všechno už vlastně napsaly děvčata přede mnou. Já jen dodám - paráda a posílám hodně hvězdiček. Ty fotky jsou krásné.
Zuzana Pivcová
Bylo by hezké, kdyby se jen napravovaly škody minulé, jenže kdo bude kdy zase napravovat ty dnešní? Příroda je sice mocná čarodějka, ale někdy jako kdyby nám už dávala patřičně najevo: A dost!! Soňo, obrázky jsou krásné.
Naděžda Špásová
Soni, tohle se dělo na mnoha místech. Snad se to dá ještě zachránit. Příroda bohužel není všemohoucí. Na fotkách to vypadá hezky. Nahlídni na můj poslední článek o Miladě. Tam se rekultivace dolu docela povedla. :-)
Jana Šenbergerová
Soňo, díky za další článek s tématikou ochrany přírody. Když už něco pokazíme, je nanejvýš důležité podat přírodě pomocnou ruku, aby se mohla aspoň obnovit, když už se zničené nedá uvést do původního stavu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.