Luskoun, Kájínek, pomlázka... Nejvyhledávanější slova na internetu
Ilustrační foto: pixabay.com

Luskoun, Kájínek, pomlázka... Nejvyhledávanější slova na internetu

29. 5. 2018

Společnost Google každý rok zveřejňuje žebříčky nejvyhledávanějších slov na internetu. Jde vlastně o velmi zajímavou sondu do našich životů. To, co zadáváme do vyhledávačů, přece vypovídá o tom, co nás zajímá, jak žijeme. A ono se to mění.

Ubývá lidí, kteří vyhledávají erotiku. Stránky s lechtivým obsahem bývaly velmi žádané, ale zdá se, že se jich už lidé nabažili. Naopak boom zažívají weby sloužící k nabídce nejrůznějších věcí na prodej. Učíme se zbavovat nepotřebných věcí a pochopili jsme, že internet je nástrojem, přes který se dá nějaká ta koruna vydělat.

Žebříček nejhledanějších výrazů má několik podob. Jednu jeho část tvoří takzvané trendy. V této kategorii Češi loni nejčastěji do vyhledávače zadávali tyto výrazy: mistrovství světa v hokeji, účtenková loterie, Lidl eshop, Penny hra a volební kalkulačka. Z žebříčku se dá také zjistit, o jaké osobnosti se Češi loni nejvíce zajímali. Vyhledávali nejčastěji tato jména, přesně v tomto pořadí, zajímavé je, že mezi nimi jsou známé postavy z různých oborů i hvězdičky, které se v minulém roce objevily v různých show, postavy z minulosti i současnosti.

Takže, kdo zajímal české uživatele internetu nejvíce? Jiří Kajínek. Následuje toto pořadí: Kazma Kazmitch, Milan Peroutka, Jitka Boho, Ivan Bartoš, Karel Ondrka, Olga Hepnarová, Tomio Okamura, Milada Horáková, Lída Baarová. Ze světových osobností Čechy nejvíce zajímali: Kevin Spacey, Niki Lauda, Emmanuel Macron. Proč se americký herec Kevin Spacey dostal na první příčku, je jasné. Byl obviněn v rámci kampaně Mee too, akce spočívající v tom, že ženy, ale i muži začali vzpomínat na to, kdo na ně před dvaceti a více lety nemravně sáhl, případně jim dělal nemístné milostné návrhy. A tento sympatický a do té doby uznávaný herec to v této souvislosti šeredně odskákal.

Nejkurióznější kategorií v žebříčcích vyhledávaných výrazů každoročně bývá kategorie s názvem Jak. Tedy případy, kdy lidé hledají, jak se něco dělá. Tato kategorie je hojně sledována různými marketingovými a reklamními odborníky, protože krásně vypovídá o tom, co nás zajímá, co se chceme naučit, za co jsme ochotni zaplatit. A zpravidla přináší velká překvapení, což je potvrdilo.

Nejvyhledávanějším výrazem roku v této kategorii je: jak uplést pomlázku. Následuje: jak zamrazit houby, jak volit, jak upéct husu, jak vyplnit daňové přiznání, jak vyfouknout vejce, jak vyrobit máslo, jak stahovat z YouTube, jak naladit Prima Love. A nejkouzelnější je desáté jak: jak zhubnout stehna.

Vtipná se ukázala být i kategorie s názvem Co. Tedy, vyhledávání co znamená nějaký výraz. Vítězem se stala otázka: co je mechanismus z Anikythéry. Následují otázky: co je MiDrop, co dělat, když se nudím, co je ADHD a co je luskoun?

Co z toho všeho vyplývá? Že když neumíte uplést velikonoční pomlázku, zajímají vás drby o tom, co provedl Kevin Spacey, nevíte, co je mechanismus z Antikythéry a netušíte ani, co je luskoun, není třeba si zoufat. Naopak, je s vámi vše v naprostém pořádku. Jste zkrátka naprosto normální  český uživatel internetu a stejně  jako vy jsou na tom tisíce dalších lidí. Podstatné je, že víte, kde najít to, co vědět chcete.

internet
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
A než začneš ta vejce vařit propichni jeden konec třeba malým špendlíkem. A pak ta vejce při vaření nepopraskaji.Stejně jako ta rada od Dagmary B.
Libor Farský
Bezva, děkuji, tak už se tvářím šťastně jako Kájínek na obálce své knihy, která jde na dračku.
Dagmar Bartušková
Libore, bez hledání poradím, mám v tom praxi. Po uvaření je vlož na chvilku do studené vody. :-)
Libor Farský
Oprava překlepu "mě" by pak ...
Libor Farský
Jednoho až zamrzí, že jeho jméno nepatří mezi vyhledávané. Tak nevím co s tím. Líbilo by se mi, kdybych se také objevil na Mee Too, ale na to je již pozdě. Takže mi nezbývá nic jiného, než "akce Kájínek", jenže mně by pak asi pan prezident z kriminálu nevytáhl. Ách jó. Jdu hledat jak vařit vejce natvrdo aby šla snadno odstranit skořápka, v tom mám mezeru ve vzdělání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%