Guláš za „tři stovky“
Foto: archiv autora

Guláš za „tři stovky“

31. 5. 2018

Bylo to po návratu ze školy v přírodě, v květnu roku 1953. President Zápotocký lhal celému národu ! Ještě v předvečer, než druhý den ráno ohlásilo rádio měnu, tvrdil, jak naše měna je pevná. Prásk!! Druhý den přišli lidi o veliké peníze. Pamatuji se, že výměna stávajících peněz byla dělána tak, že peníze v hotovosti do 300,-Kč se měnily v kursu 5:1, což bylo tak, že lidi dostali za 5 starých korun jednu korunu nové měny. Peníze nad 300,- Kč byly měněny v kursu 50:1!! Kdo měl peníze uložené ve spořitelně, tak pro něj byl kurs výhodnější a to do 5000,- Kč byl kurs výměny 5:1, a vklad nad 50.000,- Kč kursem 50:1! Říkalo se tehdy, že mnoho lidí se stalo doslova přes noc žebráky a že si jich také mnoho vzalo život, protože to psychicky neunesli! Tuším, že také skončil tzv. lístkový systém.

Později jsem četl, že stát na této reformě vydělal asi 14,5 miliardy korun. Byla to obrovská rafinovaná loupež, kterou komunisté provedli na vlastním národu!!

Ten den, co jsme přijeli, povídá tatínek: “ Jdeme na večeři do hospody “ . Maminka z toho byla celá pryč. Já jsem snad ani v hospodě nikdy nebyl, tak jsem byl zvědavý, jak to tam vypadá. Mám dojem, že jsme prošli Hasmanovy, to byla restaurace na Novém Městě, potom Najmanovy u Výstaviště a volno bylo až u Bičíků. Obsadili jsme stůl a otec objednal jídlo. Mysleli jsme, že si každý dá, co má rád. Bohužel, jak říkal číšník: “Už máme jen guláš“. Otec ho objednal tedy 4x, neboť s námi byl i bratr. Když ho přinesli, vypadal dobře, a pokud si vzpomínám, že vcelku i dobře chutnal. Když došlo na placení, pamatuji, že maminka říkala: “Milane, takový peníze“! Jedna porce stála totiž 300,-Kč! Otec však vysvětlil mamince, že je lepší ty peníze projíst, než je jít vyměnit. “ Za těch 300,-Kč “ povídá otec “ bys dostala 6,-Kč a za to by sisi ten guláš už nekoupila“! Tak jsme zaplatili a šli jsme domů. Druhý den ty peníze, kterými jsme platili, už neplatily!

Můj příběh Příběhy naší republiky
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Ach to lhaní prezidentů ...
Zuzana Pivcová
Příběh se mi moc zamlouvá, oceňuji vyprávění pamětníka. Díky, Františku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.