Venkovská idyla
Ilustrační foto: pixabay.com

Venkovská idyla

1. 6. 2018

Tak co, milí sousedé, jakpak jste oslavili ten „náš den“? Nedá mi to, abych se ještě jednou malinko nerozepsala na sousedské téma, které je de facto aktuální kdykoli a kdekoli. Zvláště pak v tomto období, kdy se příroda začala s předstihem oblékat do letních odstínů…

Zelená je v tomto čase nejsvěžejší, louky mají overal z těch nejpestřejších kvítků a žluté lány řepky pomalu blednou před oslnivou silou slunečních paprsků. Plánování dovolené nabírá na síle. Obyvatelé městských sídlišť utíkají ven do přírody a hledají výhodné nabídky pobytů u moře, zatímco my, venkované, si začínáme naplno užívat romantickou idylu svých domů a domků, chat a zahrádek.

No, zahrádek… ta naše má tři a půl tisíce metrů čtverečních. Před patnácti lety byla koupě orné půdy velmi výhodná. Můj muž se tehdy velkoryse rozmáchl a pořídil kolem nového domu fotbalové hřiště. Což o to, je docela příjemné nevidět sousedům do talíře, ale ten výhled přináší i kus života těžkého…

Tak například trávník. Kdo chce mít pečlivě upravený pažit bez jediné pampelišky, musí o něj holt pečovat. A to můj muž vskutku dělá. Pravidelně hnojí, prořezává, válcuje a provzdušňuje, vertikutátor je jeho věrný pomocník. Ale především mulčuje. Protože kdyby sekal, musel by trávu vyvážet. Takže dvakrát v týdnu (!) brázdí naši pláň zelenou žlutým traktůrkem od plotu k plotu a zanechává za sebou úhledné pruhy. Bohužel spolu s nimi taky odér benzínu a řev motoru. Když skončí, začne soused odnaproti. Když skončí soused odnaproti, nastartuje sekačku sousedka zprava. Sotva ji vypne, začne vrčet soused zleva. Prostě venkovská idyla jak vyšitá. Tak to u nás na vesnici chodí od května do září. A když je teplé počasí, někdy až do konce října…  

Naštěstí jsou i během trávníkové sezóny dny, kdy je slyšet jen cvrlikání ptáčků, provázené bubláním trysek v bazénu.  A jinak úžasné, voňavé, blahodárné ticho. Nejspíš proto, že někteří starousedlíci možná sekají trávu kosou.  

Hezké vztahy na vsi i ve městě vám přeje

Hanka Švejnohová

Glosa Hany Švejnohové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Pampeliška je krásné malé a bohužel invazivní ,,sluníčko,,. Babička listy pampelišky dávala králíkům. A jak ti si kluci chroupali a byli rádi. Ještě teď si na to vzpomenu.A my holky si nich pletly věnce a byly jsme za princezny. Ovšem byly jsme princezny se špinavýma rukama.
Zuzana Pivcová
Venkovskou idylu zažiji už léta vždy jen krátce o dovolené v Týně nad Vltavou. Tam se ale o vše stará náš "kastelán". S těmi sekačkami odvedle to ale dobře znám.
Jitka Caklová
Opět prima článek. Čím vyšší ploty děláme, tím víc se od sebe vzdalujeme. Kde jsou ty časy, kdy na vesnici bylo přes plaňkové ploty vidět z jednoho konce vesnice na druhý a sekalo se kosou za rosy. Nejkrásnější rána v tomto období začínají s "pohasnutím" poslední hvězdy a prvním nesmělým špitáním ptactva, a končí jeho utichnutím. Libore, jsem stará venkovanka a co bych asi s tou trávou, cca tři čtvrtě metru vysokou, z odkvetlé zahrady dělala? Kosou sice sekat umím, ale co s tím množstvím trávy, když suché ani zelené u nás nikdo "nežere :-)". Tráva od sekačky se dá dobře kompostovat, ale zkusil si někdy přehazovat kompost z dlouhé trávy? Jakýkoliv travní porost musí mít svůj účel a hlavně využití. Pampeliška do lučního porostu nepatří.
Marie Ženatová
Dnes ráno jsem sekala trávník před domkem srpem a vychutnávala jsem si ten krásný ranní klid na ulici... A velmi ráda vzpomínám na dřívější rána na naší ulici, kdy můj manžel i ostatní sousedé sekali kosou a to jen dvakrát do roka, všichni jsme měli většinou králíky a tak tráva byla velmi potřebná jak čerstvá, tak i na sušení. Já jsem vždy srpem obsíkala jen stromy, keře a prostor podél plotu. Ano, tehdy bylo všude kolem nás to úžasné, a skutečně blahodárné ticho... A seno tak krásně vonělo - v trávě se nechávaly vykvést kopretiny, pampeliška, zvonečky, tak jako kostřava, jílek, šťovík a všechny ostatní trávy i polní květiny, všude nám poletovali krásní pestrobarevní motýlci a i mnoho užitečných včeliček - bohužel dnes už to u nás není tak jako všude jinde moc vidět. Ale jsem moc ráda, že někteří moji vnuci bydlí na vesnici a jejich nejmilejší lučním "zákuskem" je právě šťovík, na který si jen tak skáčí přes potok na rozsáhlou louku...
Hana Rypáčková
Ve městě, kde je dost zeleně , vrčí to na jaře také. Čistí se ulice a udržuje trávník. Na zahradách se někdy lidé domluví na dnech a neděli vynechají. Chlapa to jistě s takovým traktůrkem baví. Umím ještě sekat kosou a to je panečku zábava, ale jen kolem plotu vysokou trávu.Záda by stávkovala...Prahu v létě opravdu nemusím....
ivana kosťunová
Já to taky nechápu. Louka plná květů přece na vesnici patří. Zrovna sháním travní semeno s lučními květy. A kdyby tam byl semtam i vlčí mák, vůbec bych se nezlobila.
Libuše Křapová
Souhlasím s tebou, Liborku. Pampelišky mi nevadí, sedmikrásky v zeleném trávníku svítí - proč vyžadovat dokonalost? :-)
Libor Farský
Nemohu nějak pochopit proč někteří noví venkované zavrhli naši starou dobrou českou louku a usilují o anglický trávník bez pampelišek. Něco jiného je to u malé okrasné zahrádky před domkem ve městě.
Dana Puchalská
Chtěla jsem napsat něco o klidu a snu každého, kdo bydlí v Praze. Ale opět jsem druhá. Věra mně zkrátka a dobře předběhla.
Věra Ježková
Milá Hano, díky za krásnou charakteristiku atmosféry na vesnici. Coby Pražačku, která velkoměsto málokdy opustí, mne velmi potěšila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.