Zlatobýl obecný
Foto: archiv autorky

Zlatobýl obecný

7. 6. 2018

Přátelé,

určitě jste si už někdy při procházce ve světlých lesích všimli této žlutě kvetoucí rostliny. Má úzce kopinatou čepel listů a květy uspořádané v hustých klasech. 

Někdo ji zná i pod jménem celík.

Její léčebné účinky jsou skutečně široké. Např. při zánětech a infekci močových cest, při potížích s močovými kameny, posiluje cévní stěny, zlepšuje žilní oběh a hojí též odřeniny, rány a vředy. 

Sbíráme kvetoucí vrcholky těsně před rozkvětem vždy odpoledne mezi 14. a 16. hodinou.

Odvar při močových kamenech a potížích s močením

1,5 až 3 gr kvetoucích vrcholků přelijeme šálkem studené vody, přivedeme k varu, poté scedíme. Pijeme 3 až 5 šálků denně.

Obklady na odřeniny a vředy 

50 gr rostliny vsypeme do 1 litru vroucí vody a necháme 2 minuty vařit. Do odvaru namočíme gázu a přikládáme na postižená místa 2x denně.

Nálev proti zánětům močových cest

1,5 až 3 gr kvetoucích vrcholků zalijeme šálkem vroucí vody. Necháme 10 až 15 minut louhovat, poté přecedíme  Pijeme 3 až 5 šálků denně.

Nálev z něj vás může zbavit potíží s pylovou rýmou a dalšími alergickými reakcemi.

S využitím zdroje: Zelená lékárna

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Danko, hezké čtení. Ale i když mi jsou bylinky sympatické, téměř je nevyužívám. V Praze je nenasbírám, ven moc nejezdím a stejně je nepoznám, do bylinkářství nechodím. Ale knížky o nich mám. I s obrázky. :-)
Naděžda Špásová
No jo, holka zlatá, ale kam na ty léčivky jít, když mám kolem sebe město a na zahradě mi nic takového neroste. Asi budu muset navštívit místní bylinkářství. Stejně toho budu potřebovat víc. Máš to hezky napsáné.
Dana Puchalská
Budu. Slibuji. :-) :-)
Blanka Macháčková
Dano, pokračuj. Je to zajímavé a poučné.
Margita Melegova
Otviram pomyslne dvere dalsi bylince ke vstupu do nasi domacnosti, uz vidim jak se mi zady ozve tady je prebylinkovano.
Jana Kollinová
Dobře zvolené zajímavé téma. Lektvary již dlouho nevařím, ale při pohledu na autorčinu fotografii rostlinky se snažím vyvolat zpětně konkrétní chvilku spojenou se zlatohlavou bylinkou. Těším se na pokračování. Díky.
Marie Doušová
Znám a v mládí jsem odvar z této byliny dost používala, jako obklady. Babička mého manžela mi ho sušila a posílala až z Frýdlantu v Čechách .Tady u nás na Příbrami jsem ho nikdy v lese neviděla.
ivana kosťunová
Zlatobyl To si zapamatuji az si zase někde odru koleno
Zuzana Pivcová
Zlatobýl, pro mě celík zlatobýl, jsem mívala v 90. letech hodně jako čaj. Myslím, že ho doporučoval Ing. Janča nebo rakouská bylinářka Maria Treben. Tehdy jsem pořád ležela v jejich knihách. Ale dobrý byl. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.