Přírodní aspirin: Tužebník jilmový
ilustrační foto: Wikimedia Commons

Přírodní aspirin: Tužebník jilmový

12. 6. 2018

Při toulkách přírodou jste všichni určitě viděli rostlinu, kterou leckdo považuje za plevel. Vždyť roste skoro všude. U řek i potoků, na loukách, i v podmáčenných lužních lesích. Ovšem za plevel je považována zcela neprávem!

Není sice moc krásná, ale je užitečná. K léčebným účinkům se sbírá kvetoucí nať i květ. Její listy obsahují salicyláty.  Jsou to látky, pro které se rostlině přezdívá přírodní aspirin.

Čaj z kvetoucí natě se používá při problémech s ledvinami i močovými cestami. A také dobře podporuje trávení.

A tinktura z květů pomáhá zmírnit žaludeční nevolnost a slouží jako podpůrná léčba při žaludečních vředech. Má silné antibakteriální účinky.

Mast proto vyrážkám a svědění 
Balení bílé vazelíny nebo domácího škvařeného sádla necháme v teple trochu povolit. Pak vmícháme asi hrst nasekané sušené kvetoucí natě tužebníku. Můžeme přidat i několik samostatných květů. Dobře promícháme a necháme několik dní odležet. Pak používáme na potírání problematických míst.

Limonáda 
Sebereme 40-50 čerstvých květů a zalijeme je 2 litry vody. Krátce povaříme, odstavíme z ohně a necháme asi půl hodiny vyluhovat. Pak tekutinu přecedíme a rozmícháme v ní 150 GŘ medu. Slijeme do lahviček a podáváme ředěné  vodou s několika plátky citrónu a lístky meduňky. Je velmi osvěžující. Limonáda je chutná a napomáhá detoxikaci a pročištění organizmu.

Čaj pro zdravé ledviny 
Sušený květ tužebníku smícháme s květem rdesna ptačího a kokošky pastuší tobolky(vše ve stejném poměru).Rozdrolíme a 5 až 6 lžiček směsi vhodíme do 500 ml vroucí vody. Necháme vařit 15 až 20 minut, poté odstavíme a necháme vyluhovat do zchladnutí. Přecedíme a pijeme 2x denně při potížích s ledvinami.

S využitím zdroje: Zelená lékárna

 

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
V Podkrkonoší se mu říká "chlapice" a odvar se používá na hojení ran. Moje tchýně mi po porodu radila "Do polívky vopich (libeček) a na p.... chlapici" :-)
Eva Mužíková
No vida, další typ. Já jsem si nejdříve myslela že jde o t.zv. kycol.
Alena Tollarová
Moc rostlin neznám, tak ani tužebník. Nevím, jestli bych ho poznala a nespletla si ho s něčím jiným.
Věra Ježková
Danko, prima. Ten by se mi hodil. A je to hezká rostlinka.
Hana Rypáčková
Nějak ho omezilo sucho, měla jsem ho na zahradě, podívám se po něm.
Zuzana Pivcová
Opravdu mi z 90. let, kdy jsem se dost začala zajímat o alternativní medicínu, zůstalo v hlavě hodně názvů bylin, včetně tužebníku. Ale doteď už jsem zase dávno nevěděla, na co je.
ivana kosťunová
Podle názvu bych řekla, že je to nějaké afrodiziakum. Překvapilo mě, kolik využití tato rostlinka má. Zaujala mě limonáda-zatím jsem znala jen limonádu z bezového květu, tak to zkusím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.