11 důvodů, proč v létě navštívit Velké Karlovice
FOTO: www.lanterna.cz

11 důvodů, proč v létě navštívit Velké Karlovice

9. 6. 2018

Velké Karlovice bez nadsázky patří k nejpřitažlivějším prázdninovým místům na Moravě. Neporušená příroda Beskyd s dřevěnými chaloupkami, čistými lesy a stády ovcí na úbočích hor, spousta turistických i cyklistických tras s hezkými výhledy. 

Navíc možnost nejrůznějších aktivit včetně relaxačních center pro kvalitní odpočinek a vynikající valašská kuchyně. To jsou pádné důvody, proč sem v létě zajet – ať už na pár dnů, nebo třeba jen na výlet „na otočku“. Nechejte se inspirovat novinkami a tipy, co zde v létě podniknout.

1. Ráj pro kola s Cyklostezkou Bečva

Oblast kolem Velkých Karlovic vyniká neporušenou přírodou a je doslova protkána trasami pro turisty a cyklisty, s řadou dechberoucích výhledů a třemi rozhlednami. Vhodné terény tu najdou i rodiny s dětmi. Nenáročnou Cyklostezkou Bečva se můžete vydat kolem řeky třeba až do 30 kilometrů vzdáleného Vsetína. Většina stezky je díky povrchu vhodná i pro in-line brusle a podél trasy se můžete na řadě míst občerstvit v příjemných hospůdkách. Tip: Hezkým výletem je i výlet k rozhledně Miloňová, která se tyčí jen dva kilometry nad místním hotelem Lanterna. Dojet sem můžete na kole po značené trase s výchozím bodem na parkovišti pod hotelem Lanterna. U hotelu Horal můžete využít půjčovnu elektrokol, k dispozici je tu i dobíjecí stanice.

2. S dětmi za Razulákem, Kulíškem a pokladem

Co podniknout s dětmi? Rodiče s nejmenšími caparty nebo kočárky ocení Kulíškovu naučnou stezku kolem hotelu Horal. Děti se dozví zajímavosti z přírody, vyřádí se na dřevěných zábavních prvcích a cestou mohou nakrmit ovečky. V cíli trasy u hotelu Horal se dá v hraní pokračovat v nově otevřeném dětském hřišti s dřevěnými prvky. Za zábavou můžete vyrazit i do venkovního parku Razulák s lanáčkem, tubingem, aquazorbingem, vodním přístavem s lodičkami či půjčovnou koloběžek. Pro starší děti je ideální turistická trasa Hledej poklad na Galiku, vytvořená na principu geocachingu.

Tip: Místní relaxační centrum Wellness Horal pořádá každý den od 8 do 10 hodin saunování pro děti, které si tu mohou užít i speciální dětský saunový rituál. Když se ubytujete v hotelech Lanterna nebo Horal, můžete s dětmi využívat Wellness Horal zdarma.

3. Kurz pečení valašských frgálů

Valašsko je vyhlášené řadou tradičních specialit. K těm nejtypičtějším patří společně s kyselicí a slivovicí valašský koláč zvaný frgál. Naučte se jej péct pod vedením pekařky Resortu Valachy. Tříhodinové kurzy pečení frgálů se budou o prázdninách konat v úterý a v sobotu. Kromě nové kuchařské dovednosti si z nich odnesete vlastní frgál, certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru na památku a hlavně – nové zážitky. Kurz je vhodný pro dospělé i děti.

Tip: Čerstvý valašský frgál si můžete z Velkých Karlovic odvézt i bez kurzu pečení. Prodávají je v Bistru Razula, na výběr je tvarohový, hruškový, makový nebo povidlový.

4. Zkuste Golf pro každého

Ještě nikdy jste nehráli golf a chtěli byste si ho vyzkoušet? Na Golfovém hřišti Horal máte vzácnou příležitost – právě pro úplné začátečníky a rodiny s dětmi tu připravili program Golf pro každého. Jde o procházku po golfovém hřišti s průvodcem, který vám během hodiny a půl vysvětlí základy hry, zkusíte si základní údery i hru na jamkách, to vše zábavnou a populárně načnou formou. Podobnou příležitost jinde takřka nenajdete, protože hřiště bývají pro širokou veřejnost uzavřená.

Tip: Na hřišti si můžete objednat i individuální lekce s profesionálním trenérem a pravidelně se zde konají golfové turnaje.

5. Posezení na terase Horal: gastronomie i hudební večery

Ochutnejte krajovou gastronomii v moderním pojetí nebo si při západu slunce vychutnejte osvěžující drink na terase hotelu Horal s výhledem do údolí na lesy a chaloupky. Nevynechejte zdejší valašskou kyselici či zvěřinové a srnčí speciality, jimiž je Horal vyhlášený. Milovníci zmrzliny budou určitě nadšení i z místní rarity – zmrzliny s příchutí valašského frgálu. Příležitostně se koná grilování s cimbálovkou a každou prázdninovou středu hudební podvečery s živou muzikou.

Tip: Místní šéfkuchař Jaroslav Orság je příznivcem zvěřinových a jehněčích specialit, které najdete i v aktuálním sezónním menu. Vyhlášená je i místní polévka kyselice.

6. Zacvičte si jógu s indickým lektorem

Co může být příjemnějšího, než po ránu protáhnout tělo a nadechnout se svěžího horského vzduchu? Zajděte si na ranní lekci jógy s indickým lektorem. V létě se cvičí denně od 8 do 9 hodin u hotelu Horal, při dobrém počasí přímo na louce pod širým nebem.

Tip pro aktivní: U Horalu mohou sportovně založení cestovatelé využít také tenisový kurt nebo půjčovnu segwayů a elektrokol. Pro dobrodruhy jsou v obci i cyklistické traily a bike park.

7. Jezero s draky, o kterých psal i Erben

Milovníci tajuplných příběhů by si neměli nechat ujít návštěvu karlovického Jezera, které se ukrývá v lese poblíž cesty na horu Soláň. Říká se, že v něm žijí draci. Pověst o tom napsal i Karel Jaromír Erben do knihy Národních pohádek. Od Jezera se dá vyrazit po značené trase až třeba na Soláň s originální naučnou stezkou lemovanou dřevěnými sochami.

Tip: Navštivte také Karlovské muzeum v centru obce, které přibližuje život Valachů, a sousední Karlovský kostel – známou dřevěnou památku ve stylu lidového baroka, postavenou bez jediného kousku kovu.

8. Pro náročné gurmány: zážitkové menu ve Vyhlídce

Nároční gurmáni si přijdou na své v zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna. Zdejší šestichodová menu snoubená s víny patří k nezapomenutelným zážitkům. Letošní novinkou je i možnost objednat si Raw menu, které jistě ocení vegetariáni či ti, kteří v létě chtějí večeřet lehčeji.

Tip: K obědům Vyhlídka nabízí speciální tříchodové Michelinské menu, při jehož tvorbě se kuchaři inspirovali spoluprací s michelinskými šéfkuchaři v minulých ročnících Karlovského gastrofestivalu.

9. Týden kultury s Jaroslavem Duškem v šapitó

Sedm dní plných kulturních zážitků vás čeká ve Velkých Karlovicích v závěru prázdnin při 3. ročníku charitativního festivalu Týden kultury na Valašsku. Bude se konat od 22. do 28. srpna v cirkusovém šapitó pod hotelem Lanterna. Na programu je celkem 11 představení v čele se Čtyřmi dohodami a Pátou dohodou Jaroslava Duška.

Tip: Když spojíte návštěvu festivalu s ubytováním ve Spa hotelu Lanterna, obdržíte vstupenku zdarma.

10. Za klidem a relaxací do Spa hotelu Lanterna

Ve Velkých Karlovicích je spousta příležitostí k ubytování, od apartmánů a penzionů přes stylové valašské chaloupky až po wellness hotely. Pro náročné cestovatele, kteří se chtějí před shonem ukrýt na klidnější místo a milují wellness a zážitkovou gastronomii, je ideální

Spa hotel Lanterna. Letní pobyty tu zahrnují volný vstup do hotelového L-Spa i do blízkého Wellness Horal, masáž, romantickou večeři ve Vyhlídce či projížďku na segwayi.

Tip: Ochutnejte jedinečné šestichodové Raw menu, nabízené po celé léto v restauraci Vyhlídka, které je vhodné nejen pro vegetariány, ale i ty, kdo v létě preferují lehčí večeře bez masa.

11. Valašské moře a wellness s Thajkami

Za odpočinkem i zábavou vyrazte do oblíbeného relaxačního centra Wellness Horal. Jeho tři termální bazény se slanou vodou jsou otevřeny denně od 7 do 22 hodin. Sportovci mohou využít i klimatizované kardio fitness a milovníci relaxace zase saunový svět s nepřebernou škálou exotických masáží s rodilými maséry z Thajska, Srí Lanky, Filipín, Bali a Indie.

Tip: Pokud potřebujete „vypnout hlavu“, ale nemáte čas na vícedenní dovolenou, přijeďte si užít Wellness den pro zdraví – celodenní pobyt ve Wellness Horal s masáží či beauty ošetřením a tříchodovým obědem v ceně.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Krásný kraj, vzpomněla jsem si na Rožnov. Díky.
Alena Vávrová
Byli jsme loni od V. Karlovic jen kousek. A na Soláni bylo překrásně.
Hana Rypáčková
Hned bych tam jela pro jediný důvod, za přírodou.
Marie Seitlová
Beskydy jsou vždy lákavé a krásné. Dobrý tip.
Anna Čípová
Lákavá nabídka, ale náročná na finance . Na hotel Horal se vyplatí přijet v den narozenin, vstupné 1,- Kč na celý den a jako dárek dostanete kávu nebo džus. Příroda je opravdu kouzelná.
Dana Puchalská
A proč tam asi natáčeli seriál s M. Donutilem? ( Doktor Martin) Protože je to tam víc než skvostné. Nádherná krajina.
Libor Farský
Moc hezké, škoda, že je ta lokalita pro mne tak vzdálená.
Ladislav Vesecký
Hm, nabídka je velmi lákavá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...