Jezero Kalterer See: víno, kola a koupání
FOTO: archiv autorky

Jezero Kalterer See: víno, kola a koupání

14. 6. 2018

Svrchu vypadá jako velké modré srdce – jezero Kalterer See ležící na severu Itálie. Vrcholy kolem sice šplhají téměř ke dvěma tisícům, ale voda už teď má krásných 25 stupňů. Kolem se táhnou vinice a jabloňové sady protnuté cyklostezkami.

Do tohoto koutu, který leží asi dvacet kilometrů pod jihotyrolskou metropolí Bolzano, se snadno zamilujete. A není to jen kvůli srdci - tvaru jezera. Lehce zvlněnou krajinu, nad kterou se vypínají pořádné hory, pokrývají vinice a jabloňové sady. Zdejší víno je vyhlášené, ať už se zastavíte v některém z větších vinařství nebo v malém rodinném podniku. Zajímavou architekturou se může pochlubit vinařské centrum v Kaltern, projektovalo ho rakouské studio feld72. Nová budova ve tvaru L se spojuje se starou stavbou z roku 1911 a uprostřed má intimní nádvoří.

Odvážnou modernou se zase pyšní vinařství v městečku Tramin, odtud pochází název vína, které se pěstuje i u nás. Budova stojí na vyvýšeném kopečku a jako šlahouny vína ji obtáčí zelená konstrukce. Samotná městečka Tramín a Kaldaro stojí za návštěvu – úzké kuličky s kostelíkem uprostřed vás rázem přenesou někam na jih Itálie. Jezero Kalterer See patří k nejteplejším v Itálii a leží na Jihotyrolské vinařské stezce.

„Je to ráj pro cyklisty,“ říká Andreas Pomella, jehož rodina v Traminu už třetí generaci provozuje rodinný hotel Traminer Hof (www.traminerhof.it). Protože tatínek byl náruživý cyklista, začali se specializovat na cyklisty a dnes provozují tak zvaný „bike hotel“.

Kolem jezera jsou terény pro každého. Starší generaci nadchnou cyklostezky vedoucí v údolí mezi jabloňovými sady a vinicemi nebo cyklostezka podél řeky Etsch/Adige do historického města Bolzana (a dále až třeba na Brenner).

Náročnější cyklisté si mohou vyjet nahoru do hor – například k restauraci Cisloner Alm do nadmořské výšky 1250 metrů nad mořem. Stoupá se tam po cyklostezce, která byla vytvořená na náspu bývalé železniční trati. Cestou se překonává převýšení 1000 metrů nad mořem, což není pro zdatného cyklistu problém. Ti méně zdatní mohou sáhnout po elektrokole, které zažívá v okolí jezera Kaltern velký boom.

„Dnes je snazší pronajmout si v okolí hotelu e-bike než dobré kolo. Dlouho jsme se tomu bránili, ale nakonec jsme si jich také několik pořídili,“ dodává Andreas Pomella.

V modech eco, tour a turbo lze převýšení s minimálním úsilím zvládnout. Sýrové knedlíky, císařský trhanec, ale i místní jihotyrolské vinařské odrůdy – Lagrein, Gewürztraminer či Vernatsch – po takovém výkonu nad jezerem Kaltern chutnají nejlépe.

cestování Itálie
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Velmi lákavé obrázky !
Zuzana Pivcová
Působí to nádherným dojmem. Jen smůla, že nejsem cyklistka. Ani řidička. :-D
Blanka Macháčková
Nádherný tip na aktivní dovolenou. Určitě vyzkoušíme!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%