Vstup fandům - motoristům povolen
FOTO: autorka

Vstup fandům - motoristům povolen

21. 6. 2018

Kdo by čekal, že se za bránou ukrývají "fára" některé luxusní světové značky, pořádně by se zmýlil. Část areálu Stanice technické kontroly vozidel (STK) na Plzeňské ulici v Praze-Motole je totiž vyhrazena trabantům. Vozům, které dělily motoristy na přívržence až naprosté obdivovatele na straně jedné a proti nim ty, kteří vlastnili nějakou tehdy lepší značku a trabanty dost pohrdali, vymýšleli na ně i jejich majitele vtipy a nikdy by do takového "rádoby auta" nesedli.

Já jako majitelka trabanta jsem samozřejmě patřila k příznivcům. S trabantem jsem projela cesty-necesty, které by mnohá lepší vozidla neprojela: potok, rozbahněnou cestu kolem rybníka, skalnatou v Českém ráji, vrchol hory v předhůří Šumavy, kam se nesmělo.... Do trabantu si mohl sednout i člověk s větší výškou a hmotností.... Zvládla jsem i pár technických, i když opravdu jen těch nejpotřebnějších, úkonů. 

V Muzeu trabantů najdete od předchůdce P70 z roku 1954 vozy od nejstarších až po ty nejznámější z doby, kdy jich i u nás jezdilo nejvíce (P 600 a Trabant 601). Řada končí čtyřtaktem, který se vyráběl krátce do roku 1991.

Můžete si vyzkoušet řazení, prohlédnout si model tehdejší servisní dílny, mnoho modelů autíček, trofejí ze závodů, dokumentů, diapozitivů, předmětů z výbavy trabantů. A kdo občas jezdil do NDR, připomene si tu i řadu spotřebních předmětů, jaké jsme kdysi z NDR, někdy i načerno, dováželi.
Jen ten reklamní plakát, který u nás hlásal, že trabanta můžeme mít ihned, platil ve skutečnosti jen pro "vyvolené" zákazníky s protekcí. I v samotné NDR se na "Trabiho" čekalo v pořadníku, a to v určitém období i přes 10 let.

A na závěr: Jestliže stále ještě někdo z motoristů trabant neuznává, ať se podívá na filmy, které na cestách s trabantem po světě natočil se svými přáteli Dan Přibáň. I v nich najdeme situace, kdy trabant zvládne víc, než by kdo od něj očekával. A všem, kteří trabantům přáli a přejí, doporučuji navštívit Muzeum trabantů, které vás určitě potěší.

P. S. Fotografie jsme pořídily různě na přeskáčku se sestrou Zuzanou.

kultura
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
V trabantu se dá i pomilovat:))))) Minulý víkend zde bylo republikové mistrovství - Závody do vrchu. Trabantík mezi závodními auty nechyběl a jak frčel.
Jana Šenbergerová
Sama jsem se v něm nikdy ani nesvezla, ale příbuzní nedali na svého trabantíka dopustit. Pěkná vzpomínka.
Jiří Libánský
Trabantík bylo moje úplně první auto. Prakticky jsem si ho složil sám ze dvou vraků a nových dílů. Motor jsem si nechal generálkovat. Úžasné auto. Původní šestivoltovou elektriku jsem předělal na 12 voltů. Těch 12 voltů točilo s původním šestivoltovým starterem tak, že jsem nastartoval i v největších mrazech. Celé auto jsem měl v dílně rozebrané skoro do šroubku. Bylo překvapující, z jak malého množství dílů se skládá.
Hana Rypáčková
Setkala jsem se na Grossglockneru nezávisle s kamarádkou. Jeli cyklisti a mezi nimi prděl trabant. Jaké to bylo pozdvižení, když se z autíčka vysoukali naši známí. Sklidili potlesk celého autobusu a cyklisti bez zájmu... Sestra měla první auto tráboše a já s ním dojela do hospody pro pití, ale raději jsem neřadila.. To ruční mi nešlo...
Alena Tollarová
Stydím se, že moje jméno je tak jednoduché. Každopádně trabíka jsme měli kombíka. A co všechno a kam dovezl!
Alena Vávrová
Na trabanťácké cestopisy D. Přibáně se moc ráda dívám. Moje bývalá kolegyně z autoservisu Škoda snad jezdí trábošem dosud. Jiná moje kamarádka svému vozítku s oblibou říkala "rozzuřený vysavač". Jednou mi ujel autobus do práce a zastavil mi kolega s trabantem. Docela jsem se tenkrát v tom mrňavém autě bála. My jsme totiž jinak jezdili šestsetrojkou ;-)) .
Naděžda Špásová
Trabanta měl jeden náš kamarád a pak si hodně pořídili i moji rodiče. Můj oblíbenec to rozhodně nebyl.
Zuzana Pivcová
Muzeum se mi moc líbilo a doufám, že na chalupě v Týně najdeme něco památečního z NDR, co tam budeme moci věnovat. Marcela by se určitě se skutečným Trabantem okamžitě i po víc než 20 letech rozjela, ale tohle byl jen neúplný model. :-D
Libor Farský
Marně vzpomínám, jestli jsem se trabošem někdy svezl. Asi ne a to je mi líto, když sleduji, že je možné si k němu vytvořit i citový vztah.
ivana kosťunová
Na Trabanta nedám dopustit - všude jsem zaparkovala, všude se vešla - nevím ale, jestli bych ještě zvládla to řazení pod volantem

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.