Lopuch větší: nejen plevel, ale i bylina na ledviny  či revma
Ilustrační foto: pixabay.com

Lopuch větší: nejen plevel, ale i bylina na ledviny či revma

2. 7. 2018

Říká se o něm, že je pohroma na zahradách. Lidé si myslí, že lopuch je jen pro zlost. Pravda je ta, že uschlé květenství se rádo chytá na oblečení. A ve vlasech nadělá také pěknou neplechu. Tam, kde se ujme, tam roste navěky. Ale má taky léčivé účinky. 

Co lze z lopuchu využít
Jednoleté kořeny sbíráme v březnu až v říjnu až do listopadu. Ale pozor! Kořeny jsou hydroskopické - proto je před sušením musíte ponořit asi na 3 minuty do horké vody! 

A uschováme pozorně v suchu. Sbíráme také listy.

Léčebné využití
Čerstvé listy - podpůrná léčba v případě svědivých vyrážek, odřenin, řezných ran a opruzenin, také na revmatické klouby.

Kořen - detoxikuje, podporuje činnost ledvin, má žlučopudné a močopudné účinky, čistí střeva a je účinný proti bakteriím.

Pomáhá i při onemocnění vlasové pokožky, na mastnou pleť, pomáhá při akné, dermatózách a infekci mazových žláz a má vysoký účinek proti plísním.

Upozornění - podávání lopuchu se nedoporučuje dětem mladším 15 let a těhotným ženám.

Nálev
1 lžíce sušených listů nebo kořenu na 1 litr vroucí vody. Necháme vyluhovat 10 minut a pijeme 2 šálky denně.

Odvar
1 lžíce sušených kořenů nebo 6 -12 gramů prášku na 1/4 litru vody. Užívá se jako močopudný a posilující prostředek.

Odvar na posílení vlasů
5 dílů kořene lopuchu, 5 dílů natě kopřivy, 3 díly listu břízy, 2 díly květu heřmánku. Kořen lopuchu vaříme asi 5 minut, pak přidáme ostatní byliny, odstavíme a necháme vyluhovat 15 minut. Výluh pak přecedíme a vtíráme (např.kartáčkem) ke kořínkům vlasů, které nakonec odvarem ještě důkladně propláchneme. Kúru opakujeme 2x týdně.

 

příroda
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Danko, nic ve zlém, ale fakt by to chtělo uvést zdroj. Vím, co říkám. Není to nic proti ničemu. Mám za sebou kilometry publikační činnosti v zaměstnání. A když napíšu něco, co jsem sama nevymyslela, napíšu taky, kde jsem to vzala. :-)
Elena Valeriánová
Paní Puchalská, pokud jsou ve vašich článcích o bylinných vaše letité zkušenosti, tak klobouk dolů. Na mou otazku, tuším u minulého článku, jste odpověděla, že máte všechny recepty osobně vyzkoušené a to se mi nějak nechce věřit. Chtěla jsem vědět odkud čerpáte informace a hlavně recepty k článkům. Připadá mi to, že jsou opisovány z nějaké knihy, možná by chtělo uvádět zdroj. Každý autor článku se snaží dát do něj své zkušenosti a poznatky, své fotky apod. U vašich bylinkových článků to, promiňte, postrádám. PS: a uklidnit nepotřebuji.
Jitka Caklová
Paní Puchalská, jsem daleka tomu, abych kohokoliv uklidňovala, neřku-li umravňovala. Není to můj styl, leda by mi redakce zřídila soukromou pavlač, jak jste onehdy navrhovali :-). Nejde mi o "d", ani o "g",mě pouze v článku "zaujala" věta, "Kořeny jsou hydroskopické - proto je před sušením musíte ponořit asi na 3 minuty do horké vody!". Logiku v tomto způsobu vnímám u kořenové zeleniny před sušením, ale u bylin? Pokud vím, tak hygroskopické jsou celé rostliny (všechny). Pomocí přijímání vzdušné vlhkosti listy a zemní vlhkosti kořeny, vytvářejí celou škálu léčivých látek. Sušením se odpařuje pouze voda a léčivé látky zůstávají obsaženy v bylinách, proto se jim říká léčivky. KOŘENY léčivých bylin se mají sklízet na podzim, nebo začátkem jara, neboť tvorbou listů, květů, případně plodů se vysilují a to způsobuje, že v této době obsahují minimum léčivých látek.
Zorka Horká
Paní Puchalská,nevím jak jste došla k závěru,že potřebuji uklidnit.Píšete a doporučujete tady bylinky jako certifikovaný bylinkář,ale asi by nebylo od věci si uvědomit,že nesprávné použití může ublížit.Pokud si to najde někdo sám na svoje triko na netu, prosím.Ale takhle doporučovat,to chce odvahu.Zjevně vám nechybí a pokud myslíte,že to k fundovaným radám stačí, prosím,vaše věc.Ivano,pokud sis vyhledala, tak hydro je přece jen něco trošku jiného než hygro.Ostatně píšeš "nesprávný tvar"...No a paní Macháčková když vivat, tak vivat a hurá na hvězdy!Už mi to tu někdo psal. Je třeba získávat "kladné body":-)a každý řádek dobrý.I když mírně zmatečný.
Blanka Macháčková
Přestala jsem psát komentáře a pouze hvězdičkuji. Je ale na čase připomenout - vivat tvé záslužné práci!
ivana kosťunová
Zapátrala jsem, a zjistila, že se používají oba výrazy.Řecké "hygro" je správně, ale v některých dokumentech se objevuje i nesprávný tvar s -hydro- . (patrně z Angličtiny). Význam je stejný. Důležitý je, že až se dostaví revma, příložím lopuch.
Dana Puchalská
Paní Jitko děkuji za příspěvek o lopuchu. Snad to paní Horkou konečně uklidní.
Jitka Caklová
"HyGroskopie funguje tak, že hyGroskopické látky (v tomto případě rostliny) ze vzduchu pohltí vodní páry, pak je uvnitř sebe, ale i na svém povrchu zhušťují, čímž tyto látky (rostliny) mění svůj objem, tvar nebo skupenství a zároveň měknou. Voda absorbovaná hygroskopickými látkami (rostlinami) se taktéž nazývá hyGroskopická". Ano, lopuch je léčivý, proto naši předkové, když se při práci zranili, tak si ránu počůrali (vydezinfikovali) a ovázali proužkem lopuchového listu. Čím víc hygroskopické vody list obsahoval byly hojivé účinky vyšší. V době sucha, kdy nejen tato rostlina obsahuje malé množství hygroskopické vody, tak nemá cenu jí sbírat. To samé platí i u kořenů.
Věra Ježková
Sympatická kytička. „Vypil jsem čaj z lopuch, nos mi po něm opuch …“ :-)
Dana Puchalská
Děkuji za pochvalu Soňo. Ta potěší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.