Lopuch větší: nejen plevel, ale i bylina na ledviny  či revma
Ilustrační foto: pixabay.com

Lopuch větší: nejen plevel, ale i bylina na ledviny či revma

2. 7. 2018

Říká se o něm, že je pohroma na zahradách. Lidé si myslí, že lopuch je jen pro zlost. Pravda je ta, že uschlé květenství se rádo chytá na oblečení. A ve vlasech nadělá také pěknou neplechu. Tam, kde se ujme, tam roste navěky. Ale má taky léčivé účinky. 

Co lze z lopuchu využít
Jednoleté kořeny sbíráme v březnu až v říjnu až do listopadu. Ale pozor! Kořeny jsou hydroskopické - proto je před sušením musíte ponořit asi na 3 minuty do horké vody! 

A uschováme pozorně v suchu. Sbíráme také listy.

Léčebné využití
Čerstvé listy - podpůrná léčba v případě svědivých vyrážek, odřenin, řezných ran a opruzenin, také na revmatické klouby.

Kořen - detoxikuje, podporuje činnost ledvin, má žlučopudné a močopudné účinky, čistí střeva a je účinný proti bakteriím.

Pomáhá i při onemocnění vlasové pokožky, na mastnou pleť, pomáhá při akné, dermatózách a infekci mazových žláz a má vysoký účinek proti plísním.

Upozornění - podávání lopuchu se nedoporučuje dětem mladším 15 let a těhotným ženám.

Nálev
1 lžíce sušených listů nebo kořenu na 1 litr vroucí vody. Necháme vyluhovat 10 minut a pijeme 2 šálky denně.

Odvar
1 lžíce sušených kořenů nebo 6 -12 gramů prášku na 1/4 litru vody. Užívá se jako močopudný a posilující prostředek.

Odvar na posílení vlasů
5 dílů kořene lopuchu, 5 dílů natě kopřivy, 3 díly listu břízy, 2 díly květu heřmánku. Kořen lopuchu vaříme asi 5 minut, pak přidáme ostatní byliny, odstavíme a necháme vyluhovat 15 minut. Výluh pak přecedíme a vtíráme (např.kartáčkem) ke kořínkům vlasů, které nakonec odvarem ještě důkladně propláchneme. Kúru opakujeme 2x týdně.

 

příroda
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Je mi z toho smutno. Věděla jsem, že články obsahují texty z jiné literatury, natolik naivní není žádný senior, ale fotografie mám ráda a zde se střídají autorské, rádoby autorské a stažené z virtuálních medií.. Do ringu už s lopuchem nejdu.
Dana Puchalská
Je mi líto,ale když jsem tenhle článek vkládala,byla tam ta kresba lopuchu. kam se poděla netuším. A končím s touhle diskuzí,která je už o ničem .jděte si s touhle debatou třeba do Ringu.
Jitka Caklová
Sice jen o 14 dnů, dle meteorologů, ale ne o dva měsíce. 26. dubna jsem byla v Praze na vyšetření a byly v plném květu sakury, zlatice, třešně. 10. května jsem jela s Radkem na kontrolu do ÚHKT Praha. Ráno byla zima, že nám řidič musel v sanitě zatopit, přesto se z toho nakonec vyklubal jeden z prvních teplých dnů, po předcházejících opožděných mrazech a to lípám teprve pukaly první listnaté pupeny. Na rozdíl od meruněk, třešní, višní kvetou lípy až po rozvinutí listů. Letos to bylo v druhé půli června. 20.6. jsme byli (kamarádky z íčka a jeden kamarád, v Zákupech a ve Stráži pod Ralskem na výletě a lípy i jasmíny byly v plném květu. Tak nedělejte z lidí hlupáky tvrzením, že v Praze kvetly v dubnu.
Elena Valeriánová
Zorko, otevřela jsem si ten váš odkaz a popravdě řečeno, je mi z toho dost hrozně.
Elena Valeriánová
Pořád hledám tu autorskou fotku pod tímto článkem. Je pryč a nebo jen blbě vidím. Ta totiž byla určitě z nějakého atlasu- webu.
Zorka Horká
https://urteboden.no/produkt/urter-losvekt/storborre
Dana Puchalská
Ty autorské jsou z, kreslené co mám asi 30 let ve svém notesu. U ostatních fotek uvádím odkud jsou. Některé jsem i vyfotila. Už nevím jak mám vše vysvětlovat. Je to nedůstojné a hloupé. Takováto diskuze která vznikla kvůli kořenu lopuchu jestli je nebo není hydroskopicky.
Radovan Cakl
Nic proti seriálu o bylinkách, ale vadí mi, když se fotky stažené z pixabay, pinterestu a dalších webů označují jako "Archiv autorky". Tak by měly být označeny jen vlastní fotky z vlastního archivu, jinak je to označení zavádějící. Mrzí mě, že když Jana K. chválila ty fotky jako autorské, Dana neuvedla věc na pravou míru.
Věra Lišková
Seriál o bylinách se mi líbí. Letošní rok nás příroda dost překvapila, jsem zvědavá jaký bude podzim.
Dana Puchalská
A nevadí vám že letos je všechno minimálně o 1 měsíc dříve? Tady skutečně už v dubnu kvetly jak jasmíny tak i ty lípy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...