Zvířata a já: Fotoreportáž: LOVY BEZE ZBRANÍ
Foto: autorka

Zvířata a já: Fotoreportáž: LOVY BEZE ZBRANÍ

25. 6. 2018

Lovy beze zbraní – tento titulek jsem si vypůjčila z jednoho pořadu, pokud se nepletu tehdy ještě Československé televize. Napadne mě vždy, když pozoruju zvířata, ale třeba i hmyz a nebo květiny v přírodě hledáčkem svého fotoaparátu.

Můj den začíná většinou tak kolem páté hodiny ranní. Mám ráda tuto denní dobu, kdy vycházející sluníčko probouzí přírodu a ptáci odzpívali sotva první písničky, kdy slunce stydlivě zlatí a laská zem. Nejdříve mé a Rexíkovy kroky vedou pod čapí hnízdo provést kontrolu. Pak se rozhoduji pro cíl naší procházky. Máme možnost si vybrat louky a nebo řeku.
A tak začíná mé ranní „dobrodružství“, mé lovy beze zbraní. Někdy se opravdu zadaří a já chytnu nejen dobré světlo, ale i dobrý záběr. A když mám opravdu nakloněné to své fotografické štěstí, tak je těch dobrých a použitelných záběrů i více než jeden – dva.

Čas čápů
Letošní jaro mělo dynamický nástup a vydrželo s dechem až do prvních letních dnů. Horko a sucho. Na komín staré pekárny přiletěl první čáp. Nestačil ani opravit hnízdo a už tu byla jeho partnerka, paní Čápová. Je úžasné pozorovat jejich dvoření, milostné hrátky, ale také společnou práci na opravě hnízda. Střídání se v sezení na hnízdě od snůšky prvního vajíčka. Krmení a starost o mláďata. Přes všechnu péči se jim letos vylíhla pouze dvě. Ale zato se mají čile k světu a rodiče by mohli být příkladem pro všechny ostatní.

Čas srnek a zajíců
V minulém roce se přes mikulovické louky začala stavět cesta, která má zcela samozřejmě pořádný skluz ve svém dokončení. V tuto dobu tady nikoho nepotkávám, a tak kráčím tiše, Rex pobíhá na vodítku a já se rozhlížím, pátrám po hřbetech pasoucích se srnek. Potkat tak lišku, která by se nechala pěkně vyfotit, to by bylo terno. Ale nedaří se.
V dálce skotačí parta ušáků, jsou to krasavci na dlouhých nohách. Někdy mám štěstí a srnky se pasou docela blízko a jindy jsou buď moc daleko a nebo se vůbec neukážou. Stane se, že si srnky nevšimnu a to mě upozorní můj věrný společník Rex. Zastaví se a upře svůj pohled na objekt, pak se podívá na mě a znovu na ten objekt. Srnka.
A v tom na spodní cestě zarachotí čtyřkolka. Někdy. Neznám horší zvuk, snad jen zvuk motorové pily, který rozřízne posvátné ranní ticho v přírodě. Srnka vyskočí a vyděšeně se dává na úprk. Její skoky jsou ladné, nejsou to skoky, ale přímo lety.

Čas lučních květů a motýlů
V ranním slunci se nad rozkvetlými lučními květinami třepotavě vznášejí motýlci všeho druhu, nejvíce je bělásků. V duchu je přemlouvám, prosím, škemrám, ať si sednou na osamocené stéblo, na vrcholek květu, aby ta fotka stála za to. Ale ony mají své hlavičky a sedají převážně tam, kde se fotografovat moc nedají.
Nad vodou poletují motýlice a torpéda – vážky. Jsou jako střely a opravdu je k odpočinku nepřemluvím.

Vše se v přírodě prolíná, žije pospolu a vedle sebe. Všechna ta krása kolem se nám nabízí a naší povinností je chránit přírodu, živou i neživou.
Nafotila jsem za letošní jaro spoustu fotek, vybrala jsem jich pro vás pěknou řádku, a pokud v mé fotoreportáži dojdete až na konec, jste hrdinové. A já vám děkuji za váš čas.

Můj příběh Soutěž Zvířata a já
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
I já se přídávám a dávám 5 bodů. Krásně napsané a nádherné fotky !!
Jitka Mošovská
Elen, krásné. Já obdivuji záběry srnce, ale také morčáka, mám doporučení, kde po ránu v klidu loví.
Eva Mužíková
Eleno, co ještě dodat, vše bylo řečeno. Zkrátka UMÍŠ !!!!!!
Elena Valeriánová
Děkuji za vaše komentáře, je to jak mile pohlazení po duši.
Anna Čípová
Elenko, super článek a kouzelné fotografie. Obdivuji tvůj postřeh a umění cvaknout v ten správný okamžik.
Dana Kolářová
Eleno, nápodobně! A já děkuji za Tvůj čas Tobě!
Jana Šenbergerová
Moc hezké. Zatímco já spím, ty úspěšně "lovíš".
Alena Vávrová
Elenko, jsi kouzelnice slovem i fotografiemi. Obojí je nádherné! ♥
Naděžda Špásová
Elenko, krásně napsané a krásné fotky. Myslím, že není už co dodávat, jen tiše (v dobrém) závidím tvůj um. :-)
Věra Ježková
Elenko, nádhera. Umíš. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.