Pošťáci pomáhají starat se o seniory
Ilustrační foto: ingimage.com

Pošťáci pomáhají starat se o seniory

27. 6. 2018

V německých Brémách převzali pošťáci za poplatek dodatečné úkoly. A sice pohovořit vždy jednou za pár dní krátce s důchodci a tím je podpořit, aby zvládli žít ještě déle samostatně doma a nemuseli do speciálního zařízení.

Pošta v Brémách chce pomoci seniorům žít co nejdéle ve svém vlastním domově. K tomu nemá sloužit v budoucnu pouze doručování zásilek důchodcům. Plánuje se, že už v následujících měsících u nich pošťáci zazvoní, zeptají se, jak se jim daří, donesou peníze v hotovosti a případně i poreferují o různých pomocných službách charitativních organizací. Tyto nové služby, při nichž pošta spolupracuje s Johannity, jsou součástí celospolkového pilotního projektu pro zranitelné starší lidi.

Město Brémy iniciovalo na počátku projekt Podzimní pomoc, kdy byl nejprve pověřen jistý specialista, aby pohovořil se seniory a zjistil, co potřebují. Poté město oslovilo vedle pošty i Johannity (evangelický řád, nápomocný ve zdravotních a pečovatelských službách), spořitelnu, čtyři charitativní organizace s více než 4000 pomocníky a jednu pojišťovnu, zda mohou nabídnout odpovídající služby.

"Pošta osobně" má za úkol pohovořit vždy za pár dní s důchodci, případně jim poslat nějakou uklidňující sms, v případě nouze pak zavolat záchranku Johannitů.

Plánuje se, že poštovní poslíčci mohou seniory informovat i o nabízených službách v charitativních organizacích, jako jsou např. úklid bytu, praní prádla, vaření nebo dokonce i hry s důchodci, o čemž mnohdy dotyční senioři nemají ani zdání. Pošťáci budou zvonit i u mladších lidí a tímto způsobem získávat další pomocníky. Další plánovanou službou je bezplatné doručení peněz, které si zákazníci objednají telefonem a pošťák jim je doručí až domů. Služba tak pamatuje i na ty starší občany, kteří nejsou schopni vyřídit si vše po internetu.

Pošta už mezitím začala školit své pracovníky, aby dokázali vykonávat nové úkoly. S novými pracovníky se nepočítá, jelikož se vzhledem k převaze elektronické pošty okruh poštovních služeb a tím i pracovníků naopak zredukoval.

K modelovému projektu patří kromě individuálních služeb dvě služby pro obyvatele domovů seniorů. Celkem asi 15 domovů obdrží čtečky elektronických knih, které jsou pro seniory mnohdy pohodlnější než číst klasické knihy s lupou. Kromě toho obdrží domovy vždy po jednom tabletu pro psaní krátkých zpráv příbuzným, případně k poslechu nahraných knih z místní knihovny.

Mimochodem, už jste se doslechli o tom, že Velká Británie plánuje "Ministerstvo pro osamělost", které by mělo působit proti přibývajícímu osamění stále větší části populace? Naší země se to zatím asi netýká.

senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
To můžeme jen závidět.
Olga Škopánová
Pošta zdrařuje služby protože v posledních letech s rozvojem internetu rapidně pokleslo množství doručovaných zásilek a pošta si neumí najít jiný zdroj příjmu navíc ji ještě na paty šlapou soukromé firmy které jsou rychlejší a levnější pošta je nepružný státní moloch a kdyby nebylo státních dotací tak by už zbankrotovala.
Marie Doušová
Zajímavý projekt , ale u nás nemyslitelný,neboť ,když poštovní doručovatelka musí nosit i některé letáky, tak sama potřebuje povzbudit , aby to vše zvládla. Je mi jich líto a proto vždy nabídnu , když je vedro něco k pití a pohovořím s nimi já a hned je to trochu povzbudí. Práce pošťačky v Čechách je špatně ohodnocena a zneužívána. Nikdo to dlouho nevydrží provozovat. Přála bych jim lepší vedení, které by si mělo vyzkoušet poštu roznášet a potom teprve hodnotit zda plat ,který bere ředitel pošty je zasloužený . Je to ostuda pošty,která své služby stále zdražuje a bere nehorázné honoráře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.