Proč vyzkoušet nordic walking?
Ilustrační foto: Spa hotel Lanterna

Proč vyzkoušet nordic walking?

26. 6. 2018

Nordic walking je nejen oblíbenou aktivitou sportovců a turistů, ale představuje dostupný sport pro každého, kdo si chce zlepšit fyzickou kondici nebo shodit pár nadbytečných kil. Chůzi s hůlkami zvládne každý, ale má svá pravidla.

Podle lékařů se jedná o jeden z nejzdravějších sportů. Umožňuje aktivně zapojit a posílit 90 procent svalů celého těla, pomáhá zlepšit pohyblivost páteře, a tak uvolnit napětí krčních, ramenních a mezilopatkových svalů, přispívá ke správnému držení těla, posiluje oběhový systém a dýchací ústrojí, zlepšuje koordinaci pohybů i metabolismus. Hole snižují zátěž kladenou na klouby a zajišťují lepší stabilitu.

„Stejně jako spousta jiných zajímavých věcí, i nordic walking vznikl vlastně náhodou. Když se měl 5. ledna v roce 1988 konat v Helsinkách závod na běžkách, příroda zklamala – nenapadl sníh, a tak hrozilo, že se závod zruší. Organizátoři dostali nápad, který se později ukázal jako geniální,“ přibližuje počátky populární „severské chůze“ Martina Žáčková ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, kde je možné se naučit správným základům severské chůze.

Závodníci tehdy vyrazili na trasu bez lyží, pouze s hůlkami, a nový sport byl na světě. Netrvalo dlouho a rychle se rozšířil z rodného Finska po celé Skandinávii. Dalším pozitivem je, že díky severské chůzi se začali věnovat turistice a pohybu i lidé, které by jinak samotná chůze nebavila. S hůlkami jsou i procházky zábavnější, zvláště když se vyrazí s partou podobně naladěných přátel. Navíc neexistují téměř žádná omezení, nordic walking lze doporučit i lidem s nadváhou nebo seniorům, pro které je severská chůze velmi šetrná a přitom efektivní – posiluje se při ní srdce i komplexně celý pohybový aparát.

Lékaři tuto aktivitu doporučují například lidem s osteoporózou nebo artrózou, v rámci rehabilitace u řady onemocnění pohybového systému nebo poúrazových stavů a například i po operacích srdce. Oproti běžné chůzi se dá navíc při nordic walkingu spálit o 20 procent více kalorií (za hodinu až 400 kalorií) a tělo se díky tomu naučí lépe hospodařit s cholesterolem.

Jak na to?
Spousta lidí si ovšem plete nordic walking s obyčejnou procházkou s trekingovými holemi. I tento sport je totiž třeba se naučit. „Základem je efektivní koordinace nohou a paží, kdy se střídá pravá ruka s levou nohou a naopak. Všemu napomáhá správný odraz pomocí holí. Pohyb nohou je veden přes patu, celé chodidlo až ke špičce palce, prsty směřují vpřed. Snažte se držet tělo vzpřímeně – hlavu v prodloužení páteře, hrudník otevřený, záda rovná, ramena stažená směrem od uší, pohled směřuje vpřed.

Rytmus pohybu je pravidelný, svižný: co krok, to odpich holí. Boky a trup se nevytáčejí. Výhodou je, že tento sport lze praktikovat kdekoli a je potřeba pouze minimální investice. Nejlepší je vyrazit na procházku v přírodě, skvěle také poslouží park v centru města anebo nábřeží. Náročné není ani vybavení – hůlky (trekové nebo přímo nordic walkingové), tenisky, oblečení, ve kterém je možné se volně hýbat a zapotit.

Na delší výlety přijde vhod baťůžek nebo ledvinka, která má držák na pití. Poslední rada na závěr: nenechejte se odradit! Protože dotazy typu „kde jste si zapomněli lyže“, jsou velmi časté.

sport
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Zatím se ještě spoléhám na vlastní chůzi bez opory, ale věřím, že to hodně lidem pomáhá.
Alena Tollarová
Hůlky jsem si sice koupila, ale nechodím s nimi. Zjistila jsem, že mi překáží, protože každou chvíli potřebuji vyndat foťák ... a tak rázuji bez nich na střídačku s čučením do blízka i do dáli, klečením a tak.
Věra Ježková
Nordic walking je prima. Vyzkoušela jsem si ho prvně před lety v lázních Jáchymov. Bohužel v Praze si ho moc neužiju.
Libor Farský
Bezva. Potřeboval bych instruktorku, berete melouchy?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.