Mají důchodci nárok na placenou nemocenskou?
Ilustrační foto: pixabay.com

Mají důchodci nárok na placenou nemocenskou?

28. 6. 2018

Pan Josef je už několik let v důchodu, ale zároveň chodí do práce. Nedávno onemocněl a zajímá ho, jak vlastně pracující důchodce pobírá nemocenskou.

V případě pracovní neschopnosti náleží příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu (pro invaliditu třetího stupně) nemocenská. A to od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti po dobu maximálně 70 dnů. „Náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel během 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti, se do 70 kalendářních dnů nezapočítává,“ upozorňuje Petra Krutilová z ministerstva práce a sociálních věcí.

Výše nemocenské záleží na výši příjmu, výpočet nemocenské je u důchodců stejný jako u ostatních zaměstnanců. Pro výpočet nemocenské lze použít „nemocenskou kalkulačku“ – na internetu jich lze najít několik. Důchodce ovšem musí platit nemocenské pojištění. 

Pokud se totiž jedná o příjem, ze kterého nemocný sociální pojištění neodvádí, není možné nemocenskou pobírat. To se týká například různých dohod o provedení práce nebo při práci na dohodu o pracovní činnosti.

důchody
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Proč se ten důchodce ptá vás: redakce? Proč se nezeptá na místně příslušné správě sociálního pojištění? Pokud má starobní důchodce zaměstnání podle zákoníku práce zakládající účast na nemocenském pojištění, má právo na proplacení nemocenských dávek podle stávajích zákonů o nemocenském pojištění.
ivana kosťunová
Další nepřesnost v článku se týká Dohod o pracovní činnosti - tam se strhává sociální i zdravotní, tudíž nárok na nemocenskou je, v případě Dohody o provedení práce u dohod nad 10.000,- Kč měsíčně taktéž. Vše najdete na stránkách ČSSZ
ivana kosťunová
Ono by to ani nešlo, to byste si musela kromě odvodů na sociální pojištění platit i odvod na nemocenské pojištění ( to je ta nepovinná část).
Jarmila Komberec Jakubcová
Jsem již 10 let OSVČ, řádně platím sociální i zdravotní pojištění. Ale ani ve snu mi nenapadlo v době nemoci jít tzv.marodit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.