Květnové toulání Šumavou
Foto: autorka

Květnové toulání Šumavou

30. 6. 2018

V květnu t. r. jsme se vypravili opět na pár dní na Šumavu. Dostala jsem poukaz od syna k narozeninám, přikoupila jsem ještě dny navíc a vyrazili jsme. Ubytovali jsme se ve staré roubence ve Volarech, která zvenku nijak oslnivě nevypadala, zato zevnitř byla velmi dobře vybavena, parkovat se mohlo na zahradě. Pokoj dobře vybavený a jídlo bylo bez vady.

Bydleli jsme 5 minut od nádraží, a tak jsme si vyzkoušeli jízdu vláčkem, každý den do jiného koutu. První den jsme zastavili v Hošticích a šli zapálit svíčku Michalovi Tučnému. U hřbitova čile prosperuje hasičská společnost, která prodává suvenýry, vaří kafe, a tak jsme si jedno dali. Navečer jsme se prošli Volarami, které dobře známe i s příjemným posezením v hotelu Bobík. Druhý den jsme šli na nádraží, já u kasy vytáhla průkazku z ČSD na slevu a paní v pokladně mi sdělila, že oni mají soukromé dopravce a státní sleva tu neplatí. Ale důchodci jezdí se slevou 25 % na OP. Tuším, že to byl vlak Regio, čistý, krásně vybavený, místa na kola a kočárky, prostě vědí, jak provozovat ke spokojenosti lidí. Fascinovala mě dráha, kde dojedete z jednoho konce Šumavy až na konec Lipna, na každé zastávce nastupují a vystupují turisté, prostě rušno. Tak jsme dojeli do Vimperka, města pod Boubínem, a náš cíl byl zámek a historické náměstí. Vimperské náměstí je pěkně do vršku, po prohlídce jsme šlapali dál na zámek. Ten byl bohužel zavřený, protože se bude opravovat a neví se ani, kdy to bude hotové. Ale oprava je potřebná, z dálky vypadá zámek pěkně, pokud se přijde na nádvoří, je vše hodně zchátralé. Nevadí, přijdeme příště. Po dobré večeři a ještě procházkou po okolí jsme se šli vyspat do růžova, neb jsme si naplánovali Chalupskou slať u Borové Lady.

Do Borové Lady a dalších míst  jsme se vypravili autem. Chalupská slať je kousek od BL, u ní se nachází krásné infocentrum. Je to největší rašelinové jezírko na ploše 137 ha.  Odtud jsme se vypravili na Modravu, podívali se do pivovaru a dali jsme si oběd v Klostermannově chatě.  A  jak jinak, dala jsem si tradiční borůvkové knedlíky. Ještě jsme se stavili na Kvildě a den už se chýlil ke konci.

Zajímavá také byla návštěva Soumarského rašeliniště. Stezka povalovým chodníkem nabízí vskutku zajímavý pohled do vývoje i současného stavu nedávno ještě průmyslově těženého rašeliniště. Nyní se s pomocí člověka obnovuje a navrací se jeho původní charakter. Uprostřed rašeliniště je vyhlídková věž.

Výlet vláčkem jsme si udělali do Nového Údolí -  pěší hranice s Německem. Tak jsme si šlápli i do městečka Haidmühle. Plno německých turistů zaparkovalo svá auta před Novým Údolím, sundali kola a už jeli k nám za krásnou přírodou i dobrým jídlem.

Též jsme si zajeli do Stožce a tam jsem si chtěla splnit svůj sen - zdolat cestu ke Stožecké kapli. Ve Stožci bylo plno mládeže z celé republiky, měli závody RUN Vltava. A my se tedy vydali ke Stožecké kapli, po návštěvě velkého infocentra. Tato lesní kaple Panny Marie je věhlasná - prý stojí u pramene léčivé vody, která již v 17 století zázračně vrátila zrak slepému kováři z Volar. Tradiční pouť se koná kaźdoročně v srpnu. Nad kaplí se vypíná Stožecká skála, a tak jsem si řekla - děvče, překonej se a budeš mít krásné fotky z vrcholu. Když jsem se pracně vyšplhala nahoru, začalo hřmít a zatahovat se. Jistě, že jsme promokli až na kůži, bála jsem se strašně těch blesků, a když jsme se dopotáceli do hospůdky ve Stožci, byli jsme šťastni, že žijem. A oslavili jsme to velkým panákem. V té době, jak jsme se dozvěděli, blesk zasáhl v Klenčí pod Čerchovem 9letého fotbalistu, ale naštěstí to přežil a už zase kope.

Pobyt nám skončil, ještě, že mám turistickou knížku, kam nahlédnu a vím, kdy a kde jsem byla. Je to dobrá věc.Těším se na další toulky Šumavou koncem srpna.

 

 

úvodní obrázek : Kostel sv.Kateřiny ve Volarech

   

 

    

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Elenko, to mi uniklo, neva, dám něco jiného, zda stihnu
Elena Valeriánová
To je přímo TIP NA VÝLET, jen nevím proč jsi tak bezvadný článek a krásné fotky nezařadila do soutěže. Šumava, má touha.
Soňa Prachfeldová
Díky Leni, Naděnko neváhej a foť, Vimperk a okolí stojí zato, z Blatné to zvládnete za chvíli.
Naděžda Špásová
Tak tam to zatím neznáme. Šumavu vždycky jen lízneme, ale letos bych se chtěla podívat do Vimperka. Máš moc hezké fotky, z kterých je vidět, že to opravdu stálo za to.
Lenka Hudečková
Soni, i my sem, na tato místa rádi jezdíme :-), krásný článek a bezva fotky :-)
Soňa Prachfeldová
Jiříku :-) , Aleno, je to rozdíl, tady vidíme z každého vršíčku na mírné středohoří, na Šumavě je vše impozantní, vylézt se musí na velké rozhledny , obojí lokality mají svůj nezaměnitelný půvab.
Jiří Hudeček
Soni omluva! Letos tam bylo vše zaplaveno a vodáci nesměli na vodu.
Alena Tollarová
Na několika místech jsem také byla, ale jinak mám dost velkou šumavskou mezeru. Je úplně jiná než to naše České středohoří.
Dana Kolářová
Super toulky!
Libor Farský
Bezva !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.