Světlík lékařský: bylinka na záněty spojivek, ale i hemeroidy
Ilustrační foto: pixabay.com

Světlík lékařský: bylinka na záněty spojivek, ale i hemeroidy

4. 7. 2018

Je to bylina, kterou v přírodě bohužel snadno přehlédnete. Dosahuje výšky asi 30 cm a kvete drobnými bílými kvítky, co mají jasně žlutou trubku.

 Nejčastěji se vyskytuje na písčitých a středně výživných a vlhčích půdách. Například na loukách, pastvinách i rašeliništích. Užívané části jsou listy a květy.

Léčebné účinky
Pomáhá při problémech se zrakem, dobře účinkuje při léčbě zánětu spojivek a také na unavené oči. Užívá se při potížích se zažíváním, k úpravě trávení a podpoře činnosti žlučníku, tiší příznaky senné rýmy, zevně se používá na podporu hojení ran, pomáhá při problémech s hemeroidy či při krvácení z konečníku.

Čaj pro unavené oči
3 lžičky nadrobno nasekaného světlíku zalijeme asi 500 ml vroucí vody. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme vyluhovat minimálně hodinu. Poté přecedíme přes sítko nebo plátýnko a uzavřeme do sklenic. Odvar používáme pro oplach při zánětech spojvek, ale i jako obklad na unavené oči.

Čaj pro lepší zrak
5 lžiček nasekané natě světlíku doplníme 3 lžičkami borůvkových listů (pro chuť lze přidat i samotné borůvky) a jednou lžičkou ořešáku, heřmánku a plodem fenyklu. Vše necháme 20 minut vyluhovat v 1 litru vody. Pijeme ráno a večer, při únavě i 3x denně.

Čaj na hemeroidy
Účinný odvar připravíme ze směsi 2 lžiček světlíku, které smícháme se 2 lžičkami řebříčku a jablečníku. K tomu přidáme ještě lžičku nadrobno nasekaných listů smetánky lékařské. Vše zalijeme 1 litrem horké vody a necháme louhovat 15 až 20 minut. Pijeme 3x denně.

Úvodní fotografii jsem stáhla že stránky Pixbay. A informace čerpala z různých knih a zápisků, co se mi za ta léta podařilo shromáždit. 

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano sušený se dá sehnat v různých obchůdcích se zdravou výživou.
Soňa Prachfeldová
Asi bych zašla do Čaje života, když se toulám přírodou, to je rostlinek, které neznám.
Naděžda Špásová
Danko, mě by se taky hodil úplně na všechno. V přírodě bych ho určitě nepoznala. :-)
Věra Ježková
Danko, chválím. Hodil by se mi na všechno. :-)
Dana Puchalská
U čaje pro lepší zrak jsem nenapsala toto:1 lžička listu ořešáku. Omlouvám se za překlep.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.