Pilát lékařský - pro ty, kteří trpí častým kašlem
Ilustrační foto: wikipedia.commons

Pilát lékařský - pro ty, kteří trpí častým kašlem

8. 7. 2018

Tato bylinka s krásnými modrými květy dorůstá výšky kolem 80 cm. Později se květy zbarví do modrofialové až nachové barvy. Kvete od května do října. 

Najdeme ji tam, kde je slunečno, například na travnatých stráních, suchých loukách, při okrajích cest i v kamenolomech. Sbíráme celou kvetoucí nať.

Bylinku by neměly užívat těhotné ženy, kojící matky a malé děti.

Využití
Tlumí vysilující kašel, zastaralé nebo chronické plicní nemoci - které vzdorují klasické léčbě (bronchitida,astma), je vhodná při akutních bakteriálních nemocech - TBC, zápal plic, je vhodná i na zevní použití na opary ve formě odvaru a na špatně se hojící rány

Tinktura
Čerstvou kvetoucí nať natrháme na malé kousky a zalijeme 40% lihem (vodkou) tak, aby byla potopená. Necháme 7 dní vyluhovat v uzavřené sklenici. Poté slijeme, vymačkáme všechnu tekutinu a přecedíme přes plátno. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách. Léčivé účinky si uchová až 5 let.

Nálev
Kávovou lžičku byliny zalijeme 1/4 litrem vroucí vody. Necháme 20 minut vyluhovat. Slijeme do termosky a užíváme 1 polévkovou lžíci až 4x denně.

Čerstvá šťáva
Kvetoucí nať odšťavíme na odšťavňovači nebo pomeleme v mlýnku na maso a vymačkáme všechnu šťávu. Užíváme 2 kávové lžičky 4x denně při těžších plicních nemocech. Je o hodně účinnější než nálev, protože jeho působení je razantnější.

Odvar
Bylinku dejte do nádoby, zalijte vodou a nechte přejít cca 10 minut varem. Poté přeceďte a vychladlý je vhodný  na zevní použití.

Informace jsem čerpala z různých knih o bylinkách, co jsem za léta nasbírala.

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Ten bych asi v přírodě nepoznala, vyfotila jsem podobný, ale má jiné olistění
Dana Puchalská
To nevadí Ilono. Nejde o nic.
Ilona Erika Kolář
Ale né, to mělo být k řepíku lékařskému.:)
Ilona Erika Kolář
Ten nám roste na zahradě jako plevel.
Věra Ježková
Znám jenom Piláta Pontského. :-)
Jitka Hašková
To musím vyzkoušet, denně kašlu ráno už několik let. Děkuji.
Zuzana Pivcová
Pro mě je hlavně důležité dozvědět se o účincích bylin, protože na ně dost dám. Ani ne tak na čaje, jako na tinktury - např. od pí. Podhorné z Naděje nebo Dr. Popova. Kdybych bydlela na venkově. sušila bych si bylinky vlastní. Díky!
ivana kosťunová
Ani nevím, jaký skvost nám roste za chalupou. Danko, spočítala jsem, kolik bylinek jsi nám už přiblížila - je jich 18 a určitě ještě další připravuješ. Oceňuji tvoji práci i čas a energii, které musíš vydat při jejich přípravě. Něco jiného je občas, když je čas, poslat jeden článek, a něco jiného je připravovat pravidelný cyklus. Něco o tom vím, a proto tvoji práci velmi oceňuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.