Objevený zámek
Foto: autorka

Objevený zámek

9. 7. 2018

Dnešní probuzení do nádherného modrého rána přímo lákalo popadnout foťák a ven. Zavolala jsem kamarádce a už jsme jely do Středohoří, které máme za humny. Nádherná obloha, zralé obilí v polích, siluety kopečků, vše vybízelo každou chvíli zastavit auto. Tak jsme jely a jely  a dojely jsme do Vrbičan. Nikdy jsem tam nebyla a ejhle, objev.   Na konci Vrbičan jsme objevily zámek. Zdevastovaný zámek odkoupila firma Sempra Vrbičany a nastala zdlouhavá cesta k jeho záchraně.

Vešly jsme rezavou branou dovnitř, zjistily jsme, že  zámek je veřejnosti přístupný. Přivítal nás kastelán, velmi příjemný pán, který nás ochotně provedl zámkem. Velký pozdně barokní zámek  z konce 18 století prochází v současnosti velkými opravami, dostal novou střechu a  postupně se rekonstruují zámecké interiéry.  V přízemí jsou zpřístupněny zámecké expozice. Na zámku se nachází spousta historických kočárků, papírové modely hradů a zámků, obrazy a grafiky akademického malíře Vladimíra Veselého. V průběhu měsíce září bude zahájena vernisáž jeho díla. Každoročně zámek pořádá kulturní akce - na jaře Den řemesel, v létě country, na podzim Medovinobraní.

Majitel  zámku  Sempra Vrbičany určitě postupem doby vytvoří ze zámku nádhernou obnovenou památku. Kastelán je velký nadšenec, a když se sejde správný tým, pak pevně věřím, že se dílo obnovy zámku podaří.  Odjížděly jsme nadšeny z tohoto místa, s tím, že se určitě vrátíme podívat se, jak záchranné práce pokračují. A jestli objevím, a myslím, že ano, nějakou starožitnost na naší půdě, tak ji vezmu s sebou panu kastelánovi.

Při zpáteční cestě jsme pozdravily Radobýl, Hazmburg, Lovoš a Milešovku  a všechny ty malé i větší kopečky, které jsme míjely. O nich někdy příště.  Přijďte, lidi, pobejt, je tu krásně.

    

 

 

 

 

   

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
Pro mě taky objev, ačkoli sem kousek vedle prožil dětství, jistě tam zavítám děkuji.
Oldřich Čepelka
Jak to ta Alena dělá??
Oldřich Čepelka
Moc hezké a pro mě překvapení. Vím o zámcích, které přestavují firmy nebo jednotlivci. I když někteří jsou cizinci, neodstěhují si je domů, tak je dobře, že i kulturní a historické hodnoty v naší zemi se zachovají.
Soňa Prachfeldová
S kamarádkou jsme byly uchvácené, tolik pokladů skrytých a ten nadšenec má plánů na stotisíc. Malíř V.Veselý jeročník 31 a hodně obrazů daroval do zámku. A ještě nám kastelán Péťa udělal kávu, stíhá vše. A dokonce mají i turistickou vizitku.
Lidmila Nejedlá
Soňo, hele, ten zámek stojí za shlédnutí...a ten kastelán také. Jsi objevitelka a hezky jsi nás fotografiemi pozvala. Díky.
Eva Mužíková
Moc hezké pozvání, krásné fotky a na nich m.j. sympatický pan kastelán - povedlo se Soni.:)))))
Alena Tollarová
Přestože Vrbičany jsem mívala co by kamenem dohodil, nikdy jsem tam nebyla. Ale o obnově zámku mi vyprávěla kamarádka. Takových objektů všude je, že se člověk nestačí divit. Většinou bohužel v žalostném stavu. Fandím všem zachráncům.
Blanka Bílá
Moc hezky napsáno, škoda, že je to pro nás tzv. z ruky, třeba se někdy poštěstí.
Naděžda Špásová
No vidíš, Soni, taky to neznám. Snad se podaří zámek zachránit. Moc hezké fotečky.
Hana Rypáčková
Neznámé a zajímavé.Středohoří krásné. Chystám se v září....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...