Zlepšit se v plavání se dá v každém věku
Ilustrační foto: ingimage.com

Zlepšit se v plavání se dá v každém věku

10. 7. 2018

Voda. Průhledná bazénová. Přírodní tmavá. Slaná. Stojatá. Tekoucí. Voda v jakékoliv podobě baví všechny věkové kategorie. Jak na plavání v seniorském věku, na co si dát pozor i co seniorům udělá dobře?

“Stále vám někdo tvrdí, že neumíte plavat? Je vám 60+ a cítíte se ve vodě skvěle? Jsou dvě možnosti. Buď máte chuť se svým stylem plaveckého způsobu něco udělat. Pak se poohlédněte po trenérovi a dopřejte si pár lekcí, kdy se budete pravděpodobně zaměřovat především na správné dýchaní do vody a na souhru mezi dýcháním a jednotlivými plaveckými záběry.

Druhé řešení je, že plavte tak, jak jste zvyklí a častěji jednotlivé uplavané bazény prokládejte cvičením a protahováním u stěny bazénu. Pomohou i jednoduché nádechy a výdechy do vody u stěny bazénu. Můžete buď v horizontální poloze, ale dobře uděláte i při vertikálním postoji,” říká Štěpánka Štrougalová, odbornice na výuku plavání z Baby Clubu Juklík. A upozorňuje i na další zajímavý jev: “Je všeobecně známo, že pokud se plave s hlavou nad vodní hladinou - známé jako “plave jako paní Radová”, dochází k přetěžování krční páteře.

Leckdo takového poloplavce kritizuje a dovolí si konstatovat, že si spíš ubližuje než pomáhá. Ale  na druhou stranu, většinou tak plavou lidé jenom pár bazénů, pak se zastaví, různě se u kraje protahují, poskakují, pohrávají si s vodou. A už to samo o sobě je perfektní cvičení,” říká Štěpánka

Štrougalová a přidává několik rad pro seniory, kteří plavou, nebo by chtěli plavat rádi:
- Městské části podporují seniory a snaží se pro ně domluvit aktivity v blízkosti jejich bydliště.
- Prostudujte, zda vaše pojišťovna proplácí vstupné na bazén.
- Většina bazénů nabízí výhodnější vstupné pro seniory, či mají dokonce vymezenou dráhu či čas pro starší spoluobčany.
- Je samozřejmostí, že kde je voda, tam podlaha i přes protiskluzovou úpravu může klouzat!
- Opatrně také ve sprchách, kde použití mýdel a šamponů tvoří podlahu ještě klouzavější.
- Z bezpečnostních důvodů jsou doporučovány, pro pohyb kolem bazénu a i ve sprchách i na toaletách, gumové boty k bazénu určené.
- Buďte opatrní při vstupování do bazénu: ne všechny schůdky jsou pro starší lidi přizpůsobené. Ale určitě stojí za ty krásné chvilky ve vodě těch pár schodů bezpečně zdolat a pak si užívat.

Tajný tip:
“Najdou se i organizace, které nabízejí aqua-aerobic. Výhoda je, pokud jsou lekce nabízeny v mělčích bazénech cca 120 cm. Cvičící se pak cítí bezpečně, a mohou si plně užívat cvičení a při jakýchkoliv zdravotních problémech (které často neumožňují cvičení na suchu) mohou využít vodu jako prostředek, který nadlehčuje a klouby a svalový aparát nejsou tak zatěžovány.”

Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Já plavu bez brýlí a nevadí. Je to jen o zvyk. Mám problém spíš se stylem "paní radová"
Marie Doušová
Za mlada jsem hrozně ráda plavala ,ale dnes jsem na tom stejně jako Věrka J. Brýle jsou velkou překážkou.
Věra Ježková
Plavání je jistě příjemné a dobré např. na páteř. Pro mě ale není, a to aspoň ze tří důvodů. 1) Srdce. Tak jako neuběhnu, ani neuplavu. Brzy se zadýchám. 2) Brýle. Zacákané si ve vodě neutřu, bez nich moc daleko nevidím a čočky nechci. 3) Pleť. Poněkud problematická, na obličej nesmí ani voda z vodovodu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.