Tip na výlet: Špulka
Přízemí rozhledny Špulka. FOTO: autorka

Tip na výlet: Špulka

9. 7. 2018

Představte si, že jedna rozhledna, jejíž výstavba byla dokončena teprve v roce 2014, má tento starý krásný tvar a odtud i název - ŠPULKA. Chtěla bych Vám její zdolání doporučit, protože mne opravdu nadchla, a to hned z více důvodů.

  1. Je snadno dostupná pro každého, komu nedělá potíže jít po schodech. Těch je zde jen 150 a schodiště je točité, ale dostatečně široké, tudíž pohodlné a bezpečné. Rozhledna se nachází jen zhruba 15 km od Benešova, východním směrem.
  2. Dostanete se pod ni i běžným linkovým autobusem. Bydlíte-li v Praze, nebo tam pobýváte na více dní, pak můžete jet vlakem z Prahy do Benešova. Tam po východu z nádraží ČD přejdete ulici a hned se ocitnete na autobusovém nádraží. Čekání na další spojení si můžete zkrátit v příjemném sousedním Občerstvení, kde je vchod ze společné chodby doleva k výrobkům z uzenin a teplé i studené kuchyně, zatímco doprava se dostanete do příjemné cukrárny s dobrým kafíčkem i množstvím dortíků. Ze stanoviště č. 16 odjíždí autobus ve směru na Divišov. Přímo v autobuse si koupíte jízdenku do zastávky Lbosín – rozcestí (v době naší návštěvy stála jízdenka 25 Kč za osobu). Teď už Vás čeká jen nenáročná pěší cesta, nejprve asi 200 m zpět po silnici a pak dle značek zhruba 1 km na kopec, který není nikterak příkrý. Mimochodem tu rozhlednu již spatříte za sebou, hned jak vystoupíte z autobusu.
  3. Směrovka Vás zavede ke třešni, tehdy byla obalena dozrávajícími chrupkami. Tam je také parkoviště pro osobní auta. (Autem můžete dobře přijet i po dálnici D1 a sjet u Šternova, směr Divišov, Lbosín). Dál už se musí jen po svých.
  4. Cestou se můžete zastavit v příjemném dřevěném altánu, z něhož je nejen hezký výhled do krajiny, ale můžete si tam dokonce zahrát i Člověče, nezlob se s figurkami ve tvaru špulky. Krásné zpestření pro děti, ale hrát mohou samozřejmě i dospělí.
    Je tam možno také „jako“ vylovit ryby, poučit se o včelkách a pak si všímat jednotlivých zastavení na „Ptačí stezce“, která Vás dovede až k rozhledně. Jistě oceníte i ekologický záchod – zelená kabinka, která je udržovaná v čistotě a nachází se v lese, asi v polovině cesty.
  5. Mezi stromy se Vám za chvíli kráska Špulka ukáže v plné parádě. Je ze stříbřitého kovu a zábradlí kolem dokola je od zdola až nahoru z masivního dřeva, které jí přidává na kráse. Zajímavá je i kamenná plocha pod rozhlednou. Kameny jsou poskládány tak, že vyznačují hranice všech 21 obcí, za jejichž podpory vznikala. Každá ta obec zde má i svůj informační panel. Špulka tak i symbolicky vyznačuje jakési vzájemné propojení nitkami mezi všemi obcemi zde zastoupenými.
  6. Rozhledna Špulka má sice výšku jen 46,6 m a stojí na kopci Březák v nadmořské výšce 533 metrů, je však uprostřed mikroregionu, který leží poblíž významných památek, jakými jsou hrad Český Šternberk či zámky Jemniště a Konopiště. (Jedete-li autem, pak lehce stihnete po zdolání rozhledny podívat se i do některého z výše uvedených památkových objektů).
  7. Teď už víte všechno, tak můžete začít stoupat vzhůru a kochat se pěknými výhledy na tu naši krásnou zem. Spatříte směrem k západu město Benešov a hned vedle doleva mezi lesy i malou část zámku Konopiště (to ovšem musíte usilovně hledat), nebo k jihu se otevírá pohled až k Blaníku.
  8. Výborné je, že rozhledna je přístupná zcela zdarma a otevřená každý den. Pak si ještě můžete zakoupit hned vedle rozhledny pohlednice, dále teplé i studené nápoje a nějaké oplatky, případně párek.
  9. Celostátním klubem přátel rozhleden byla Špulka vyhlášena v roce 2014 za nejkrásnější rozhlednu otevřenou v tom roce. Zatím sem neproudí velké davy turistů, tak je zde zejména ve všedních dnech příjemně klidno. Ptáčci Vám zpívají nad hlavami, les voní, v dáli se pasou koně, jedním slovem – idylka.
  10. Věřím, že když Vám vyjde jasné počasí, určitě si po výletě řeknete: tak tento tip stál za to!
cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Jaruško, ty nás zveš nejen na Špulku, ale i na třešně, na uzeninu, do cukrárny, na hry do altánu i k ptačímu cvrlikání. Jsi i dobrý navigátor a propagátor dopravních linek. Jsi prostě jednička. Ať má Špulka stále jasné počasí. Díky.
Soňa Prachfeldová
Také mám ten pocit, že se tu už o Špulce psalo. Rozhledny kvůli výhledům do daleka miluji. Pěkný tip.
Marie Seitlová
Zajímavý tip na výlet, krásně jsi nám ho popsala.
Alena Tollarová
Něco mi říká, že už jsem tu o Špulce četla, protože ten roztomilý název utkví v hlavě. Ale to vůbec nevadí, opakování je matka moudrosti. A bezvadný tip na výlet.
Věra Ježková
Jarko, tak o té se dozvídám prvně. Sice se tam nevypravím, ale článek jsem si ráda přečetla. Díky.
Marie Novotná
Tam bych moc ráda,ale.......Díky.
Naděžda Špásová
Jaruško, díky za tip na výlet, ale není to zase tak moc blízko. Určitě se najdou lidi, kteří tvou nabídku s radostí využijí. Vypadá to moc hezky.
Vladislava Dejmková
Můj syn žije s rodinou v Benešově a na jaře si udělali na Špulku výlet s malými dětmi. Byli také nadšení. Já jsem tam ještě nebyla, ale snad někdy. Oceňuji i to, že pro jméno rozhledny se použilo slovo, které by mohlo být brzy zapomenuto.
Alena Vávrová
Moc ráda bych tento Tvůj tip na výlet zrealizovala, rozhledny tohoto typu mám nejradši. Proto díky, Jaruško!
Zuzana Pivcová
Jarko, viď, že už tu tenhle článek byl? Utkvěl mi v hlavě ten hezký název rozhledny. Ale vyprávění jsem si přečetla ráda znovu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.