Táto, nauč mě zvonit
Foto: autorka

Táto, nauč mě zvonit

16. 7. 2018

Léto je v plném proudu a do ulic se vyhrnuly děti na koloběžkách, bruslích a kolech. Nebo také ne, zůstaly bezpečně ležet doma na svých postelích, sledujíce dění na mobilních telefonech, tabletech a jiných zařízeních. Mnohé z nich mají na starosti prarodiče, babička a dědeček. 

Ale vraťme se spolu k té první skupině. A zůstaňme rovnou u cyklistů. Těch v letních měsících na našich silnicích, chodnících a cyklostezkách rapidně přibylo. „Bohužel“ na těchto komunikacích nejsou sami. Taky máte někdy pocit, že cyklista je druh nebezpečného živočicha, který se stejně bezohledně, jako třeba kuřák, chová ke svému okolí? Nasedne na kolo, šlápne do pedálů a nehledě napravo ani nalevo JEDE. Nehledí na to, kde se právě nachází, jestli na zmíněné cyklostezce, chodníku ve městě a nebo třeba na lesní pěšině. On to dá! Je král a je na světě sám. Mylná představa.
Každé jízdní kolo musí mít, dle zákona, ve výbavě zvonek.

                                                     Zvonek = zvonit = upozornit.

Upozornit na to, že skupinku lidí před sebou a nebo seniora s pejskem či samotného chodce chci předjet, chci ho předjet bezpečně. Každý cyklista by si měl uvědomit, že člověk, ať malý či velký, nebo třeba pes na vodítku mu může nechtěně vstoupit do jízdní dráhy. Stačí malý krok stranou a karambol je na světě. A prožít část léta s ortézou a nebo v nemocnici žádnému dítěti nepřeji. A nejen dítěti. Nepřeji to ani dospělému bezohlednému lidskému jedinci. I když by si to možná tak trochu zasloužil.
Je velmi dobře známé, že pády z kola většinou končí bolestí a někdy i tragicky. A přitom opravdu stačí málo, zazvonit na lidi před sebou a nebo alespoň zavolat a zvolnit při předjíždění rychlost. Je to jen pár vteřin, pár bezpečných vteřin. Musí se také počítat s tím, že člověk před vámi třeba hned neslyší, proto je třeba zpomalit a chovat se k jiným ohleduplně.
Pro bezpečnost cyklistů i chodců naučte své děti nebo vnoučata, ale i sami sebe, používat zvonek na svém jízdním kole. Prostě zvonit, volat, dát vědět o tom, že jedu.

Prožijte léto v pohodě a hlavně ve zdraví.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Nedaleko mého bydliště je nejvíce nebezpečný dědek, jedoucí roztažený skoro po celé šířce silnice. Na levém řidítku má vodítko se psem a druhého psa má před řidítky v košíku. Když jsem kvůli němu byl za zatáčkou předním kolem auta ve škarpě, povídal jsem to místním policistům. Ti o něm věděli a již mu prý dokonce darovali výstražnou žlutou vestu, kterou on samozřejmě nenosí. Domluvy na něj neplatí, ani troubení auta, natož nějaký zvonek. Ti jezevčíci na to také kašlou. :-(
Anna Čípová
Elenko, zajímavé názory. Nemám ráda jedoucí cyklisty na chodnících a přechodech. U nás je pěší lávka současně i cyklostezkou, někdy to tam bývá hodně nebezpečné. Pro mne jsou nejhorší na cyklostezkách psi.
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko já problém zvonění či jiné upozornění řeším stále. Když chodíme s kamarádkou okolo Boleváku po cestách s holemi jezdí tam i cyklisté. Asi tak jeden ze sta má zvonek na kole. Je jen zázrak, že jsme se ještě nestřetli. Bohužel z dnešní kola zvonky vybaveny nejsou Sama jsem si kolo vybavila a tak i snaha se synem·a dětmi. Proč nemají dnešní krásná a moderní kola zvonek nevím. Jeden prodejce mi řekl, že je to zbytečné a kazí to vzhled kola.
ivana kosťunová
Nejhorší je to na cestách pro pěší, kterou někteří cyklisté projíždějí závodní rychlostí. Asi to není dané zákonem, ale je to o lidské slušnosti a ohleduplnosti..
Zuzana Pivcová
Jako pouhá pěší jsem získala první zkušenosti s cyklisty v Německu, kde byly všude v chodnících jízdní pruhy pro cyklisty. Zprvu jsem je neregistrovala, ale zvonění a slovní výtky mě to brzy naučily. Na silnicích mám z cyklistů respekt jako z motorových vozidel. Ale nelíbí se mi, když někdo jede beze všeho a navíc rychle po chodníku, že musím takřka uskakovat. Díky, Eli.
Lenka Hudečková
Máš pravdu Elí, někteří cyklisté jsou neukáznění, souhlasím :-)
Eliška Murasová
Ali, určitě je povinný.
Alena Tollarová
Nevím, jestli je zvonek povinná výbava kola, ale když jsem se bavila o Tebou popsané situaci, bylo mi řečeno, že ta dnešní moderní kola zvonky nemají, nepůsobily by prý hezky. Já se snad půjdu podívat do obchodu s koly, jak se vlastně prodávají. Ale cítím to úplně stejně a kolikrát se leknu, když mě nehlučně najednou předjede kolo, kde se vzalo, tu se vzalo.
Eliška Murasová
Elenko, to říkám už mnoho let, neustále se pohoršuju a nechápu.Napsalas to skvěle-zvonit, volat, dávat vědět tomu před námi, že jedu, tak jednoduché.Náš dobrý kamarád jel na kole a chtěl předjed dvě ženy, co si na cestě povídaly.On frajer a velmi zdatný cyklista usoudil, že mu ten malý kousek stačí.V okamžiku předjíždění jedna z žen rozhodila ruce a on se vysekal a skončil s těžkým úrazem ramene i hlavy. Stačilo zazvonit!!
Mirek Hahn
Jsem občas kuřák, občas i cyklista..... Horší už jsou asi pouze masoví vrazi :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.