Špenát nejen ve známé komedii
ilustrační foto: pixabay.com

Špenát nejen ve známé komedii

17. 7. 2018

Málokterá zelenina má tak výrazné příznivce i odpůrce jako špenát. Kolik z nás si vzpomíná na dětství, kdy jsme museli, často nedobrovolně, jíst omelety se špenátem, zatímco jsme se těšili na palačinky s džemem.

Nikdo však nemůže upřít špenátu jeho pozitivní účinky na zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů C a E, železo, dostatek vlákniny a cenné antioxidanty, potřebné např. při letním slunění, nebo kyselinu listovou, která působí na červené krvinky.

Ne každý ví, že špenát měl svou původní vlast v Persii (Írán). K nám se sice dostal údajně již kolem roku 1100, ale obecně vstoupil do povědomí až po křížových výpravách v 16. století.

Dnes už se pěstuje téměř na celé zeměkouli, kromě vyloženě tropických suchých oblastí. Zdomácněl ve všech světových kuchyních a pěstuje se samozřejmě i v našich zahrádkách. Jeho výhodou je, že neroste dlouho, takže ho můžete vysít vprostřed léta na uvolněný záhon po sklizené předchozí plodině. Jeho se pak dočkáme v září či říjnu. Jarní špenát roste ještě rychleji a lze ho sklízet už třeba za měsíc.

Špenát je nízkokalorický, obsahuje totiž až 90 procent vody. Hodí se do omelet, k vaječným pokrmům, k masu všeho druhu včetně ryb, přidává se do těstovin a polévek. Své místo si našel i na italské pizze.

Z obchodů známe sice mražený špenátový protlak, ale nejvíc prospěšných látek si špenát zachovává jako čerstvý, proto bychom ho neměli příliš tepelně upravovat. Hodí se i do oblíbených nápojů smoothie, třeba i v kombinaci s jablkem, citronovou šťávou, kiwi i chia semínky.

Tak tedy, což takhle dát si špenát?

Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Moje špenátová "klasika" je pro ty, které nebaví vařit složitá a finančně nákladná jídla. K jíšce přidám zmrazený protlak a pomalu rozvařím. Kromě soli nešetřím kořením: pepř, hodně časneku (může být i medvědí), třeba i trochu grilovacího koření, sojové onáčky nebo čínské wai-su. Žádné mléko, ani vajíčko. A k tomu klasické omelety. Kdo není mlsný, sní s chutí!
ivana kosťunová
Já spíše klasiku-uzené, bramborový knedlík, špenát
Ladislav Vesecký
Medvědí česnek se špenátem, půl na půl. Vynikající, nemá chybu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.