Pirátská bitva na jezeře v Úštěku
Foto: autorka

Pirátská bitva na jezeře v Úštěku

17. 7. 2018

Úštěk je malé městečko na severu Čech, dýchající historií. Malé, ale známé a hojně navštěvované. Leží u jezera Chmelař, takového českého moříčka. Je tam výborné koupání, kemp a široká písčitá pláž. A právě na této pláži se s oblibou vyloďují piráti, aby svedli lítý boj s nezvanými uchvatiteli.

A tak právě v sobotu 14. července se v Úštěku na pláži v kempu odehrála jubilejní, už 20. pirátská bitva. Nikdy jsem tam nebyla a ani jsem si nedovedla dost dobře představit, co si mám pod pojmem "pirátská bitva" představit. Ale letos jsme se rozhodli na akci podívat hezky zblízka.  

Naplánována byla tři představení během dne, poslední ve 21 hodin. Mezi tím bylo možné koupání či nákup na dobovém tržišti, i když tu nechyběly ani langoše nebo čínské nudle.

Netušíce, co nás čeká, vyrazili jsme později než jsme měli. To jsme zjistili ve chvíli, kdy jsme auto museli zaparkovat až skoro na druhé straně rybníka. Co mě mrzelo mnohem víc, bylo to, že jsem se nedostala "do první lajny" v prostoru vymezeném pro návštěvníky a bitvu jsem sledovala nahlížejíc různě mezi hlavami těch šťastnějších.

Téměř hodinová bitva měla svůj děj a bylo to podobné, jako kdybyste byli v divadle nebo sledovali výpravný historický film o dobývání, loupení, lásce i nenávisti. Výpravná byla i tato scéna, jíž se zúčastnilo kolem dvou stovek kaskadérů, šermířů i lepých děv. Po jezeře připluly tři pirátské lodě a piráti svedli krutý boj s anglickými uchvatiteli. Sekalo se šavlemi a střílelo o sto šest jak z děl, tak z mušket a bambitek, či jak se ty historické palné zbraně nazývají. Večerní program se odehrával pod nebem plným hvězd, za svitu ohňů a byl obohacen o vystoupení žonglérů a žonglérek s ohněm. Zakončen byl skvělým ohňostrojem.

A nyní se můžete se mnou na jezero do Úštěka podívat prostřednictvím fotek a krátkého videa. A třeba si i naplánovat výlet na příští, už 21. ročník. Dětem (a nejen jim) zaručeně polezou oči z důlků. Já tedy rozhodně příští rok pojedu znovu.

 

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Právě o nadcházejícím víkendu se měl konat další ročník pirátské bitvy. Kvůli Covid 19 byl bohužel zrušen. Tak doufejme, že zase za rok ...
Helenka Vambleki
17.-18.7.2020 bude už 22. ročník, letos mi to nevyjde, ale někdy bych to chtěla vidět, u nás jsem párkrát viděla dobývání hradu - akce při jarním otevírání hradu Hukvaldy, ale to je jen krátká scéna asi na 15 minut a hodně záleží na tom, kam se člověk postaví, aby to nemusel sledovat jak Ala přes hlavy stojících před vámi
Marie Měchurová
V Úštěku jsem s manželem byli, ale na žádné jezero jsme nenarazili. Viděli jsem jen vytesané domečky ve skále, které byly moc hezké. Mám ještě jednu vzpomínku. Na náměstí se honili dva psi. Ten první mi vší silou při útěku (otáčel se) narazil do holení kosti, a já jsem potom celý den kulhala. Možná proto, jsem k tomu jezeru nedorazili. Tak někdy příště. Hezká fotodokumentace.
Alena Tollarová
Tuto sobotu 13. července se bude konat už 21. ročník, kdo jste poblíž, přijeďte se podívat.
Marie Faldynová
V Úštěku jsme trhali chmel, ale to už je hodně dávno! Líbilo se nám tam, i když jsme tam byli pracovně...
Eliška Murasová
Ali, lákavá pozvánka, skvělé fotky, dobře ořezané. Těch mrtvol-uf. V Úštěku jsme byli asi před 35léty, měla jsem v Litoměřicích strejdu.Vím, že je zajímavé místo.Díky!
Blanka Macháčková
Krásná pozvánka na příští ročník. Dík.
Mirek Hahn
Zahlédl jsem v řeži Jacka Sparowa. Zřejmě se v Čechách skrývá před Královským námořnictvem nebo před Barbossou. To by mně zajímalo jak se s Černou Perlou dostal na rybník Chmelař. To ví snad jen mořská bohyně.......
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi pěkná reportáž s fotkami. Viděla jsem podobnou pirátskou bitvu v loni v Omiši, kde také v polovině srpna pořádají tyto slavnosti v dobových kostýmech. Podle fotek ale ta v Úštěku mi připadá velkolepější.
Zuzana Pivcová
Dobové bitevní scény mám ráda, i když zatím u mě převážila 2. světová válka. Obdivuji nadšence z různých vojenských klubů. Pěkný zážitek a pěkný článek, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.