Jsem steampunkerem
(Foto: archiv Steamzine.cz)

Jsem steampunkerem

24. 7. 2018

Po revoluci se roztrhl pytel s možnostmi fenoménu, kterému já říkám „Alternativní osobní světy“. Protože patřím k lidem, kteří tyto možnosti využívají měrou téměř až hojnou, pokusím se o tom něco napsat.

Totiž drtivá většina lidí svůj, alespoň tak trochu alternativní, svět má. Je to většina koníčků a zájmů, které se od běžného života liší. Je to třeba autojeřábník, který jednou za čas obléká uniformu a tráví čas jako dobrovolný hasič. Agent pojišťovny obléká dres a stává se amatérským fotbalistou. Zástupce ředitele obléká maskáče a běhá po střelnici s paintballovou zbraní. To tzv. subkultury nabízejí mnohem intenzivnější prožitky alternativního života.

Zatímco takový sběratel odznaků většinou pro svoji zájmovou činnost nemá žádné speciální sběratelské oblečení, rekvizity a prostředí, jí normální jídlo a nepouští si sběratelskou hudbu, subkultury už toho vyžadují víc. Subkultury už jsou hodně odlišné od běžného života, ale na druhou stranu se s ním velmi často prolínají. Často také hodně ovlivňují vlastní životní filozofiii. Někoho odhadneme podle vzhledu. Toho, kdo vyznává punk, tzv. „pankáče“, většinou i běžně poznáme podle účesu, nebo hipstera podle oblečení. Částo třeba ten, kdo žije o víkendech a dovolených v tee-pee jako indián, nosívá stále nějakou korálkovou ozdobu.

Za totality se u nás mohutně rozbujela už předválečná subkultura. Byl to tramping. Taká hnutí hippie nás neminulo. Dnes se setkáváme s mnoha dalšími. Já kromě toho, že jsem motorkář a často rocker, punk-rocker a nebo gothic, objevil jsem nedávno i kouzlo steampunku. Navštívil jsem Steampunkový piknik v pražských Havlíčkových sadech. Zaujaly mne nejen neskutečně velké možnosti pro uplatnění fantazie, ale i celková pohodová nálada a generační rozmanitost komunity. Já pro tuto akci jsem si poskládal kostým z toho, co jsem doma vyhrabal, ale určitě na tom ještě zodpovědně zapracuji. Nápady mi nechybí. Mám svolení organizátorů (Steamzine.cz) k použití oficiální fotodokumentace akce, a tak mohu přidat i několik výstižných fotografií.

Život je příliš krátký na to, abychom ho prožívali celý jen v jednom světě. Kdo má světů víc, má mnohem víc neobvyklých zážitků. A největší bohatství člověka jsou v životě krásné okamžiky.

Na závěr bych se citoval: „Kolik máš svých světů, tolikrát jsi člověkem“.

 

(Foto: archiv Steamzine.cz)

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Granda Nekonata
přesně!
Libor Farský
Pro mne je to také novinka. A nádherně praštěná. Také jsem nadšený z Vašeho rodícího se parního stroje a poprosím Vás o fotku do mé sbírky "bláznivých vynálezů" a k mému zamýšlenému článku na to téma. Celkově tleskám !!!
Marcela Pivcová
Mně se nějak nedaří představit si činnosti ve více světech. Jak tedy zařadit různé koníčky, zájmy - hudbu, zájem o přírodu a zvířata, výtvarné činnosti, třeba i "neživou" přírodu v podobě minerálů...? Je i jen tohle v životě snad více světů?
Hana Rypáčková
Znám pár společností, někdy s hudbou spojených a dobrý. Je to jako vojáčci a swing , upíří rodinky . Beru to, ale čas na to nemám...
Marie Doušová
Zajímavý pohled na život a jeho prožívání,ale někdy člověk nemůže dělat bláznoviny a stále se jen bavit . Vám to pane Jiří přeji a hlavně ať Vám to dlouho vydrží. Foto zajímavé . Steanpunk je pro mě cizí.
Blanka Macháčková
Díky vám jsem se dozvěděla, co je to steampunk. Ale asi jsem četla jiné poučení než paní JK. (Inspirace módou viktoriánské Anglie a prvky industrializace 19. století, jako například ozubená kolečka; to je styl steampunku.)https://www.generace20.cz/lifestyle/steampunkove-odevy-jsou-prilis-neprakticke-nadsenci-tak-chodi-oblekani-jen-na-specialni-akce.
Jitka Caklová
Ano! Proč ne? Osobně obdivuji každého, kdo dělá co ho baví, bez ohledu na to, co tomu říká "okolí". Pro mne, tvůrčí člověk = svobodný člověk.
Jana Šenbergerová
Pocházíme z různých "hvězd" a realizujeme se různě. :-)
Jaroslava Handlová
Zírám, co všechno ještě neznám. Takový piknik s lidmi plnými fantazie musel jistě být úžasný. Jiří, super. Jen mi není jasné, zda je nutnost být pod parou, když je to Steam?
Dagmar Bartušková
Ano, proč ne? :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.