Elegantní dáma. Jak vlastně vypadá?
Ilustrační foto: pinterest.com

Elegantní dáma. Jak vlastně vypadá?

2. 9. 2018

Když se řekne elegance, každý si představí něco jiného. Někdo paní v kostýmku a klobouku, jiný ženu v džínách, bílé košili a saku. Móda je nyní rozvolněná, padly mnohé předpisy, co se pro koho a k jaké příležitosti hodí.

Přesto se většina žen čas od času dostane do situace, kdy cítí, že je třeba ze sebe elegantní dámu udělat. A bývá to problém. Některá žena se zkrátka v šatech a na podpatcích necítí. Mnohdy nic takového ani v šatníku nemá.

Bývá to čím dál častější jev u žen vyššího věku, které chodí oblečeny ležérně, pohodlně. Když pak mají vyrazit na nějakou slavnostní příležitost, vytáhnou ze skříně nějaké staré květované šaty, na kterých je znát, že už tam visely bez povšimnutí hodně dlouho. Obléknou je a místo toho, aby si řekly, že jim to sluší, že jsou takzvaně za dámu, připadají si jako usedlé babičky a těší se, až ty šaty zase skončí zpět ve skříni.

Problém je v tom, že čím je žena starší, čím déle žije v penzi, tím méně si může dovolit utrácet za nové šaty či kostýmky. Zejména, pokud je nemá kam vynosit, pokud nechodí pravidelně do divadla, na plesy či jiné společenské akce. Mnohé ženy proto raději investují do kvalitních kalhot, bund, svetříků a pohodlných bot, protože vědí, že je více vynosí, že více vyhovují jejich životnímu stylu, který třeba vystihují nákupy, výlety do přírody, procházky s pejskem. Ano, v městské hromadné dopravě nebo v autě se opravdu cestuje špatně, když má žena kostýmek a vysoké podpatky. Přesto má snad každá žena v životě okamžiky, kde se chce změnit, vybočit ze svých všedních dnů, zkrátka líbit se. To znamená, být ženou, dámou, elegantní dámou. A všimněme si, jak muži často zmiňují, že se jim líbí, když jsou ženy upravené, elegantní, v šatech či sukních.

Tak co s tím?
Pravidla, která dříve určovala, že dáma má mít klobouk a rukavičky, a přesně stanovila, v jakém typu oblečení se má na tu či onu příležitost jít, už dávno padla. Je tedy na každé ženě, co si pod pojmem elegantní dáma představí. Je dobré občas nad tím zapřemýšlet, protože právě ve vyšším věku hrozí, že z ženy snažící se výjimečně dosáhnout elegance se někdy stane poněkud přeplácaně oblečená paní babičkovského vzhledu, přestože jindy, když má džíny a košili, je to šmrncovní šedesátnice.

Tak tady je malá inspirace, co vše si můžeme pod pojmem elegantní dáma představit. Ale samozřejmě nemusíme, je na každé ženě, jaká měřítka elegance si nastaví sama.

móda
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Mate mě číslování fotografií a tak upřesňuji: Čtrnáctý v pořadí a rozhodovala bych se i mezi 14tým a 12tým modelem v pořadí a k obojímu bych volila klobouk :-)
Jitka Caklová
Osobně bych si vybrala model č. 14 a k němu klobouk. Škoda, že mám tak málo příležitostí.
Alena Tollarová
Čas halenek a kostýmků u mě dávno skončil. Nejlépe se cítím v džínách a tričku s batůžkem na zádech. Dámou se necítím a ani neumím vystupovat "za dámu". Vlastně ani není moc příležitostí, a o tom to také je. Kdybych si měla vybrat z nabízených modelů, tak u mě jednoznačně vede světlá elegance - moda 13.
Jitka Caklová
Nikdy jsem si o sobě nedělala žádné velké iluze a občas se přimódila tak příšerně, že by lidé mohli vyprávět a měli by pravdu :-). Ale kdy jsem toužila být skutečně za opravdovou dámu, tak to bylo před pěti lety, kdy jsem vedla syna "k oltáři". V klobouku, z Modelových klobouků Praha a v šatech, kvůli látce, přešitých ze šatů po mamince, na vlastní návrh, jsem se cítila jak opravdová dáma. Letos v Luhačovicích jsem si roli dámy zopakovala a cítila se opravdu skvěle :-)
Dana Puchalská
Šaty na snímku 4 jsou krásné. Vždyť H. Miren sluší všechno. Je to dáma s velkým D. Ale pořídit si je rovná se v mém případě zbytečnost. Nevím kam bych v nich vyrazila. Jsem totiž radši v kalhotách. Proto bych brala 10.Ale zase mám nějaké to kilo navíc. Ach jo. A je pravda, že doplňky udělají svoje. Moc hezká přehlídka. Děkuji.
Martina Lichnovská
Děkuji za inspiraci. Za mě vyhrává černý overal s bílým pruhovaným kabátkem. Záleží i na tom, jak žena umí oblečení nosit. Někdo může mít šaaty od Diora a steně vypadájako od koltče a naopak. Na některých obrázcích je vyloženě volnočasové oblečení a přesto všechnyy ženy vypadají šik.
Eva Mužíková
U mne vede první a šestý model. ALE - ten první by mi díky klobouku nevyhovoval, klobouky mi zkrátka nesednou. Jsem s oblečením na tom, jak se ve článku píše. Investuji víc do kvalitních kalhot, bund, sveříků a bot, což je můj styl. Kdybych se chtěla cítit za dámu v šatech, musela bych si nějaké opatřit buť zakoupením, ale raději pro jednu akci zapůjčením v půjčovně. Tak jsem to vyřešila na synovu svatbu dlouhou sukní až na zem, halenkou s 3/4 rukávy jen botičky a dlouhé korále / kombinace skla a kovu/ a malá kabelka byly moje....
ivana kosťunová
Nejvíce se mi líbí hned první a poslední model. Bohužel, pro mne zcela nevhodný :) Myslím, že eleganci vytvářejí hlavně doplňky .
Danka Rotyková
Za elegantní jsem občas ráda. Zatím to jde, je i příležitost. Nejsem sice podobná těm dámám na obrázcích, ale cítím se dobře. Druhý den se opět ráda obléknu tak, abych měla po celý den pohodlí. Vždy se mi moc líbily klobouky, ale chce to vyšší postavu. Já se 160 cm bych si připadala jako přerostlý hříbek z lesa.
Zuzana Pivcová
Já se stále nějak nedostávám do situací, kdy bych cítila, že je třeba udělat ze sebe elegantní dámu. Že by příští jaro na to velké výročí? :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%