6 věcí, kterých se vyvarovat v Chorvatsku
Město Trogir. www.pixabay.com

6 věcí, kterých se vyvarovat v Chorvatsku

25. 7. 2018

Chorvaté jsou velmi tolerantní, svých hostů si váží a rádi přehlédnou nejeden turistický výstřelek. Je tu ovšem pár věcí, kterých je lepší se vyvarovat.

1.  Polední siesta a rodinná večeře
Čím jižněji se v Chorvatsku vypravíte, tím častěji se dodržuje polední siesta. A to mezi první až třetí hodinou odpoledne. Posvátná je také chorvatská rodinná večeře, která obvykle začíná až kolem osmé večer. Neklepejte v tuto dobu u svých domácích, dopřejte jim chvíli oddechu. Po obědě také bývají zavřené některé krámky.

2.  Sklenička vína během dne
Chorvat si během dne nedá skleničku vína, poručí si „bevandu“ – což je náš střik. Skleničku vína si místní nalijou až k večeři.

3.  Pivo k rybě
Ryba má plavat třikrát – ve vodě, v oleji a ve vínu. V pivu se jí prý nelíbí. Zkušený číšník ovšem při objednávce ani nehne brvou. 

4.  Espresso na jeden hlt
Jít na „kávicu“ je v Chorvatsku pojem. I když si místní poručí malé espresso, dokáží nad ním sedět s kamarády dlouho. A rozhodně ho nevypijí na jeden hlt.

5.  Nema problema
Slovní spojení „Nema problema“ je alfou a omegou chorvatské dovolené. Chorvati ho používají často a to i v případě, když problém mají a nemohou vám vyhovět. Prostě to přijměte a zvolněte na jejich rychlost. „Nema problema“ může být výhodné i pro vás.

6.  Válka
Neptejte se na rozpad Jugoslávie a válku v devadesátých letech. V mnoha rodinách je to citlivá otázka, na kterou se odpovídá jen blízkým kamarádům.

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Jiný kraj, jiný mrav. Do Chorvatska nejezdím, ale dobré vědět, co kdyby ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.