Glosa: Čeho je moc, toho je příliš
ilustrační foto: pixabay.com

Glosa: Čeho je moc, toho je příliš

26. 7. 2018

Asi to znáte. Duben, sklep plný prázdných sklenic. Něco jen tak v taškách, jak vám je vrátily děti. Něco se povaluje v regálech a něco na zemi. To vše k nelibosti vašeho partnera, který se chystá váš poklad vyházet do kontejneru. A vy ho bráníte vlastním tělem. Taky v koutku duše máte pochybnosti, zda všechno to sklo není zbytečné. Ale co kdyby.

A pak to přijde. Červen, odrazový můstek pro ženu „frutu“. Já začínám u třešní. Něco do sladké vody, něco do rumu. Totéž platí pro višně (máme rané.) K nim přidávám ještě marmeládu. Až po lokty „do krve“, v obličeji pár čmouh a v obří míse vypeckované ovoce. A protože se  o úrodu dělím se špačky, mám „jen“ 20 skleniček. Doba okurek přišla letos velmi brzo. Postupně sbírám a postupně nakládám (tady už mám sklenic 50). Možná místo postupně by mohlo být potupně. Připadám si jako soumar, který má před sebou ještě meruňky, broskve, rybíz, ostružiny, červenou řepu, fazole, protlak z rajčat, kečup z rajčat, lečo z rajčat, rajčata jen tak. Ještě, že švestky jsou doménou manžela, který je poctivě dává do sudu.

Koncem července sklenice dojdou. Nemožné se stalo skutkem. Volám dětem. Sklenice by nebyly? Byly. Někdy se jim asi moje bio nezdá dost bio, tak si dokupují ty drahé produkty na tržnici od jiných žen „frut“. A tak nám sklenice přibývají a přibývají. Jen ten sklep není nafukovací. A to mě ještě v říjnu čeká šípek.

Tak všem spolubojovnicím a spolubojovníkům na poli zavařování přeji hodně sil. Letos se nám přece jen urodilo o něco více. A tak u mě platí: čeho je moc, toho je příliš.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Právě včera mi vnuci odnášeli do sklepa sklenice s džemem - udělala jsem ho postupně téměř 30 litrů, ale mám velkou rodinu. Meruňky si trhaly děti, hodně jsem rozdávala, teď roznáším tašky jablíček, ale suším je také v sušičce i venku na plechách - sušila jsem i meruńky a černý jeřáb... Teď mne čekají švestky a blumy - budu zase hodně rozdávat, na slivovici nejsme zařízeni, tak asi z toho bude zase hodně povidel. Sklenice už mám všechny plné, naštěstí mi s dalšími prázdnými vypomohla hodná sousedka... Blanko letos se toho urodilo asi všude hodně, ale díky za to - totiž už dva roky jsme neměli téměř nic...
Blanka Bílá
Mě se prázdné sklenice vracejí, letos se ale nedostávají ty na šroubovací víčka, tak jsem dokoupila, protože jsem si je nějak víc oblíbila.I ta letošní úroda je jiná, nastupují ostružiny, jablíčka.Zavařování, vaření mi nevadí, hlavně, když je pro koho.První knížku na tohle téma jsem si koupila v 17l.
Věra Ježková
Blanko, neznám. Ale mně nezavařovačce jsi to popsala moc hezky. Až se zima zeptá …
Naděžda Špásová
Blanko, je mi tě upřímně líto. Tohle šílenství jsem zredukovala na kompoty a džemy , sušené a zavařené houby a toje ales. Kompoty a džem pouze broskve, které se zrovna teď zpracovávají, mám na to totiž lidi, pžedtím višně a rybíz džem. Z třešní je třešňovice, z mladých ořechů ořechovice. Je tu však jedno ale. Ano, hromadění prázdných lahví ve sklepě mi zůstalo, co kdyby byly zapotřebí. Tak ti přeju výdrž a hodně sil. :--)
Alena Vávrová
JJ, také vyrábím, pak rozdávám. Letos je to ale přesně tak - čeho je moc, toho je příliš. A to jsem se na jaře zbavila všech větších sklenic, dala jsem je včelařce dole z ulice, atypické vynesla do kontejneru a myslela si, jak jsem na to vyzrála ;-) .
Marie Seitlová
Také jsem žena "fruta ", zavařuji, co na zahradě sklidím. A jak píše Blanka, postupně jak ovoce dozrává. Letos jsem ještě přikoupila meruňky. Zaplňuje se sklep i mrazák. Nyní bojuji s jablíčky, jede i sušička. Ale také rozdávám.
Zuzana Pivcová
Zavařováním jsem zcela nepolíbená. Nemám co zavařovat a ani jsem to nikdy nedělala. Ty, kteří to dělají, ale docela obdivuji. Za tu námahu si pak mohou narozdíl ode mne na svých produktech pochutnávat. A chuť je určitě hodně jiná než u zavařenin atd. z krámu. :-D
Mirek Hahn
Bože ! To je téma na mou osobní zpověď. Držím si velký odstup od domácího zavařování. S dovolením bych si vyžádal licenci na případný článek k tomuto tématu. Jestli najdu odvahu se s tím literárně vypořádat.....
Dana Puchalská
Ano. Kompoty a džemy a nakládání všeho možného znám. A ty sklenice snad mizí v nějakém prapodivném "špajzovém" kruhu. Kam se na něj hrabe ten proslulý Bermudský.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...