Jóga: začněte ráno pozdravem slunci
Ráno je nejlepší začít jógou

Jóga: začněte ráno pozdravem slunci

27. 7. 2018

Studie prokázaly, že už po několika lekcích jógy lidé cítí pozitivní změny i úbytek váhy. Jóga zrychluje metabolismus a posiluje obranyschopnost těla. Začněte s jógou a naučte se jednoduchý pozdrav slunci.

Cvičení jógy pomáhá udržovat dobrý zdravotní stav, zvyšuje fyzickou kondici, pomáhá s bolestmi zad, zklidňuje nervový systém. "Rozvíjí rovnováhu a koordinaci pohybů a hlavně – odbourává stres,“ říká zkušený indický lektor jógy Ziyad Mullappally Kolappuram, který pochází z Keraly a nyní vede kurzy jógy ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Podle odborníků nejvíce lidí začne s jógou právě kvůli bolesti zad. „Cvičení jógy prokazatelně přináší úlevu od bolesti. Mění vadné držení těla, které může být jednou z mnoha příčin zdravotních problémů,“ poukazuje na výhodu tohoto cvičení Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Jak se cvičí Pozdrav slunci
Ideální je nastartovat si hezky den, ráno si trochu přivstat a udělat si třeba nejznámější jógový cvik Pozdrav slunci. Ten trvá jen chvilinku, pomůže vám protáhnout celé tělo a hlavně jej můžete dělat kdekoliv – na chalupě, v hotelovém pokoji nebo u bazénu.
Zde je návod, jak na něj, krok za krokem:
1. Spojte dlaně před hrudníkem. Soustřeďte se na svůj dech a zklidněte mysl.
2. S dlouhým hlubokým nádechem zvedněte paže vzhůru a protáhněte přední stranu trupu.
3. S výdechem přejděte přes rovná záda do předklonu. Cítíte, jak protahujete celou zadní stranu těla od achilovek, lýtek, stehen až po zádové svalstvo.
4. S nádechem odkročte pravou nohou co nejvíce vzad, zadržte dech a s výdechem dejte dozadu i druhou nohu.
5. Nohy jsou u sebe na šířku pánve, pažemi se zapíráte na úrovni ramen a na chvíli zadržte dech. Vaše tělo je zpevněné.
6. Tělo držte pořád v jedné přímce a s dlouhým výdechem se spusťte na zem. 7. Boky se zapřete o zem a s nádechem přejděte do pozice kobry, kdy se zvedáte nahoru na opřených rukou. Pozor na ramena – nezvedají se! Vydechněte a vraťte se zpět do lehu na zemi.
8. Přejděte do pozice psa – zvednete se na rukou nahoru do obráceného mostu, nohy jsou rovněž v protažení a váhu přenesete co nejvíce na paty. Několikrát prodechněte.
9. S nádechem vykročte pravou nohou vpřed mezi ruce. S výdechem přisuňte i levou nohu a propněte kolena. Dostáváte se do hlubokého předklonu, vyvěste trup, kolena jsou propnutá.
10. Obratel po obratli se pomalu zvedněte nahoru do vzpažení, spojte dlaně nad hlavou. S výdechem přeneste spoje

cvičení
Hodnocení:
(4.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Balúchová
Nemám možnost chodit na jógu,moc ráda bych se naučila aspoň pozdrav slunci.Díky za návod,nejraděj bych se v říjnu přidala k Zuzce.
Jana Šenbergerová
Přestože nepochybuji o účinnosti jógových cvičení, naprosto vůbec mě neoslovila. Co se nedělá s chutí, ztrácí na účinnosti.
Věra Ježková
Na jógu nemám trpělivost. Můj ranní pozdrav slunci, svítícímu mi po probuzení na hlavu, zní „Do háje (či dál), už zase svítí“.
Jitka Hašková
Zuzko, tak se v říjnu přihlaš.
Marie Ženatová
Jógu - pozdrav slunci - jsem cvičila dlouho i občas s vnoučaty, teď už ji tak moc nestíhám pro větší práci na zahradě - ale snad v zimě...
Marie Seitlová
Jóga je výborná, cvičím a chodím již několik let na toto cvičení.
Zuzana Pivcová
Ráda bych cvičila, ale myslím, že jako samouk od začátku bych to nedělala dobře. Jituš H., budu hledat lektorku. Ale až od října. :-D
Dana Puchalská
Děkuji Jitce za info. Moje pedikerka cvičí jógu už roky, nemůže si ji vynachválit, ale tohle mi neřekla.
Danka Rotyková
Pozdrav slunci i Pozdrav měsíci mám načtený velmi dlouho, ale teď v létě cvičím málo. Je to pohodlnost, vím. Moc děkuji Jitce H. za připomínky, také jsem o tom nevěděla a přitom je to důležité.
Jitka Hašková
Jako učitelka jógy mám dvě připomínky - cvičení má být v rytmu vlastního dechu, jak tělo samo dýchá. Dech se nemá řídit. Druhá připomínka je, že se má cvičit dvakrát za sebou - pokud při prvním cvičení v bodě 4 začnete pravou nohou, při druhém cvičení začnete levou nohou dozadu, při vracení se bod 9 levou nohou dopředu. je to proto, aby se vyrovnaly toky energie.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.