Co číst v létě? Tady je sedm novinek
Foto: pixabay.com

Co číst v létě? Tady je sedm novinek

28. 7. 2018

Kriminální příběhy, hrdinská fantasy, pokračování rodinné ságy – to jsou nejzajímavější knížky letošního léta podle knihkupectví Knihy Dobrovský.

K zamyšlení: Hana -  Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné české autorky vypráví krutý příběh z roku 1954. Devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.  

Napínavá detektivka: Dívka v ledu - Bryndza Robert
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil. Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty a mrtvými imigrantkami?

Thriller z ústavu: Papíroví duchové - Julie Heaberlinová
Autorka románu Julie Heaberlinová dlouhou dobu pracovala v novinách jako editorka kriminálních příběhů. Právě tehdy si vypěstovala vášeň pro napínavé příběhy a začala zde cesta k její autorské prvotině. Po bestselleru Černooké Zuzany přichází na trh s dalším thrillerem, napínavějším než všechna její dosavadní díla. Thriller Papíroví duchové nás zavede do prostředí ústavu pro lidi trpící demencí, kde poklidně dožívá fotograf Carl. Jednoho dne se v zařízení objeví jeho dcera, jež ho vyláká ven s vidinou společného výletu. Není však tou, za kterou se vydává. Mladá dívka za volantem auta je přesvědčená, že vedle ní sedí vrah její sestry a mnoha dalších dívek a je odhodlaná jít až na krajní mez svých možností, aby z něj vymohla doznání, dokud Carlovi zůstávají alespoň střípky vědomí.    

Pro romantické letní večery: Diana Gabaldon – Bubny podzimu
Již čtvrtý díl série Cizinka od Diany Gabaldon míří na pulty našeho knihkupectví. Sága často popisovaná jako nejchytřejší sci-fi dobrodružný a romantický příběh si našla miliony čtenářů po celém světě. Bubny podzimu začínají tam, kde nás hrdinka románu Claire zanechala v předchozím díle. Na východní pobřeží Spojených států uprchla Claire ze Skotska kvůli strachu o holý život. Oddechnout si však nemůže. Amerika je v 18. století skutečnou Novou zemí plnou nebezpečí, nástrahy přírody však nejsou jedinou překážkou, se kterou se musí Claire spolu s manželem Jaimem vypořádat. Čeká jí odhalení tragického rodinného tajemství a co víc - neklid mezi kolonisty signalizuje blížící se konflikt o americkou nezávislost. Najde Claire za oceánem konečně kýžený klid?

Sci-fi, u které se budete smát i dojímat: Běžecký klub na konci světa - Adrian J. Walker
Edgar Hill není hrdinou v pravém slova smyslu. Táhne mu na čtyřicet, nadváha už se hlásí o slovo a manželské povinnosti ho naplňují snad ještě méně než ty otcovské. Paradoxní spásou se pro něj stane asteroid, jenž zdecimuje jeho rodnou Británii. Ve vzniklém zmatku a teroru nalézá nový hnací motor, proč ráno vstávat – jeho život má konečně smysl. Po návratu z jedné záchranné mise však zjistí, že je jeho rodina na cestě za evakuací do dálné Austrálie, a tak mu nezbývá nic jiného, než se vydat najít ty, které dříve považoval za nahraditelné. Napínavý i humorný příběh o kamarádství, vytrvalosti a vykoupení.

Hrdinská fantasy pro milovníky dobrodružství: Tripathi Amish - Nesmrtelní z Meluhy
Nesmrtelní z Meluhy je první kniha z uznávané trilogie Shiva, za níž stojí spisovatel indického původu Tripathi Amish. Jeho mistrně vyprávěné příběhy, které spojují filozofické myšlenky a náboženské zvyklosti, zaujaly čtenáře po celém světě. O tom svědčí předklady do více než dvaceti jazyků i čtyři miliony prodaných výtisků po celém světě. Děj knihy, odehrávající se v roce 1900 před naším letopočtem, čtenáře zavede do indického subkontinentu. Kdysi dokonalá říše Meluha je nyní odsouzena k zániku. Poslední nadějí je jí jen prastará legenda, která vypráví o hrdinovi, jenž se objeví až ve chvíli, kdy se vše zdá být téměř ztraceno. Vyplní se stará pověst?

Detektivka pro dlouhé letní dny: Jax Miller – Dítě Svobody
Freedom Oliver je tajuplná žena, o které nikdo neví více, než si sama přeje. Jediné, čím si jsou sousedé jistí, je fakt, že pracuje v motorkářském baru a ráda se napije. Netuší však, že před dvaceti lety byla zatčena, když zabila svého manžela, policistu. Nevědí, že již dvacet let žije v programu na ochranu svědků, jakožto následek dohody s FBI. Neuplyne den, kdy by Freedom dohody nelitovala – musela se totiž vzdát svých dětí a nabídnout je k adopci.  Nyní se však dozví, že její dcera byla pravděpodobně unesena, a tak neváhá dát všanc vše, aby ji našla. Spadeno má na ní totiž nejenom bývalá spoluvězenkyně, ale i rodina jejího exmanžela a adoptivní rodiče její dcery. 

 

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Halátová
Sci-fi nečtu. Naposledy jsem dostala darem Gillian Flynn Zmizelá. Jinak knihy nekupuji. Jen dětské pro vnuka. V obecní knihovně si naberu plný batoh různých titulů, doma je proberu, zjistím, že se některé nedají číst, že snad píše každý, kdo se naučil psát na klávesnici. Když přečtu pár stránek z nějakého takového titulu, většinou píší ty nesmysly ženy, sáhnu do své rozsáhlé knihovny. Tři muži ve člunu, to už snad znám nazpaměť, Saturnin Zdeňka Jirotky, pokračování od Miroslava Macka jsem neměla odvahu koupit a v knihovně je permanentně vypůjčený, protože všichni jsou zvědaví, co to je, Marcel Pagnol Jak voní tymián s recenzí Miroslava Horníčka, František Nepil Lipová alej, Ernest Hemingway Ostrovy v prosřed proudu a Ota Pavel všechny jeho povídky, které napsal. To jsou moje oblíbené tituly. Ale nějaká povídka od české autorky, jejíž jméno hned zapomenu, o jejím vztahu ke známému muži, kde popisuje detaily, to mne nanadchne.
Eva Krausová
Dočetla jsem Raději zešílet v divočině a Šinrin-Joku, o lesní terapii. Obojí skvělé.
Zdenka Jírová
Zaujala mne kniha Bubny podzimu. Protože již knihy nekupuji, ani jsem nevěděla, že existuje knižní podoba televizního seriálu "Cizinka", který se mi líbil. Bohužel, končil právě tam, kde začíná Vámi inzerovaný 4. díl příběhu. Budu se muset probrat v půjčovně , zda tam najdu i předešlé díly. Díky za upozornění.
Danka Rotyková
Knížky si už jen půjčuji. A i když není naše knihovna veliká, vždycky si něco vyberu, sci-fi ale nečtu. Líbí se mi romány, z historie i ze současnosti.
Jarmila Fialová
Já si stahuju knížky do mobilu,na dovolenou je to ideální
Věra Ježková
Knihy si už kupuji minimálně, neb je nemám kam dávat. V knihovně novinky zpravidla nenajdu, což mi nevadí. I stařinky jsou dobré. Sci-fi a fantasy nemám ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.