Vlčnov zaujme unikátním muzeem lidových pálenic
Tady vznikalo pití pro otrlé. FOTO: autorka

Vlčnov zaujme unikátním muzeem lidových pálenic

31. 7. 2018

Kudy teče, tudy léčí. Znalci toto s neochvějnou jistotou tvrdí o kvalitní ovocné pálence. Slovo kvalitní je nutné zdůraznit. A tak se kořalička pije, tu na takzvané „spálení červa“, po ránu na rozproudění krve, na bolení v krku, na pokažený žaludek, v zimě pro zahřátí, v létě, aby se člověk nepotil, neobejde se bez ní žádná pořádná svatba nebo příchod nového človíčka na svět. Důvodů se zkrátka najde dost a dost.

A protože vrchnost v každém režimu hledí, jak z lidu prostého vyždímat peníze, týká se to i pálení. Poplatky, daň. V oficiální pálenici musí člověk „klopit“, a ne málo. Proto přicházely a jistě stále přicházejí na svět nejrůznější podomácku vyrobené pálenice. Tato skutečnost před lety inspirovala pracovníky Slováckého muzea v Uherském Hradišti, a tak ve stodole jednoho ze zachovalých rolnických domů ve Vlčnově vznikla v roce 2010 unikátní expozice lidových pálenic. Najdeme zde exponáty letité, ale i ty zabavené v čase nepříliš vzdáleném.

Nápaditá instalace zaujme návštěvníka od prvního okamžiku. Najde tu pálenici z kovové konve na mléko, lázeňských kamen, prádelního hrnce, pračky a další kuriozity. Byť jde o činnost, která bývala mimo zákon, nezbývá než obdivovat vynalézavost a um jejich tvůrců. Exponáty jsou doplněné fotografiemi a doprovodným textem. Součástí expozice je interiér dobové hospůdky i s kredencem a celkový dojem završuje televizní obrazovka, na níž běží film zachycující vznik pálenky od sběru plodů po vypálení a koštování. Jedním ze znalců problematiky pálení byl Jaroslav Balaštík, dodnes uznávaný guru všech konzervářů a zpracovatelů ovoce a zeleniny. „Kvalitní ovocná pálenka, samozřejmě v přiměřeném množství, nemůže škodit a na Slovácku nebo Valašsku by se nám bez ní těžko žilo. Pokud si k pálence přičichneme, musíme cítit čistou vůni svěžího ovoce. Pokud z ní cítíme třeba hnilobu nebo nějakou cizorodou látku, raději takový přípitek odmítneme. A pozor, zkušený degustátor ví, že kvalita kořalky se pozná teprve tehdy, pokud není podchlazená. Pokud vám tedy hostitel nabízí vynikající pálenku přímo z mrazáku, pozor nato,“ varoval před lety Jaroslav Balaštík, když jsme spolu vlčnovskou expozici procházeli.

A právě takové „vynikající“ kořalky zřejmě vznikaly i na některých zabavených exponátech. Například takový nápoj vypálený v lavoru ze zkvašených chlebových kůrek, řepy či brambor chce už hodně silnou náturu. Kolem černého pálení kolují nejen ve Vlčnově, ale vlastně všude na jižní a jihovýchodní Moravě neuvěřitelné zkazky. Pamětníci hovoří o pojízdných pálenicích, umístěných na valníku. Přes noc si hospodář vypálil a nad ránem už zařízení odjelo do jiného dvora, kde se po setmění situace opakovala. A pokud byl v blízkosti dobrý soused, u něhož se dalo čekat, že takové pálení snaživě oznámí příslušným orgánům, vůně pálenky, která se pochopitelně ze dvora linula, se přehlušovala pomocí PET lahví pálených v kotli. Pronikavá nasládlá vůně dokázala pálenku přerazit. Ale brzo se tato metoda rozšířila a stala se naopak důkazem nelegálního počínání.

V policejních análech je zaznamenán i případ, kdy byla pálenice zabudována do sklepení domu, a tudíž nešla zabavit. Kromě úsměvných historek, ale existuje mnoho případů, kdy destilační kolona vybuchla a rozmetala část domu. A bohužel nechybí případy těžkých zranění či úmrtí. Návštěva Muzea lidových pálenic ve Vlčnově je však zaručeně bezpečná a určitě nebudete litovat.

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

alkohol
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%