Vavřín neboli bobkový list - koření i léčivka zároveň
ilustrační foto: pixabay.com

Vavřín neboli bobkový list - koření i léčivka zároveň

5. 8. 2018

Dobrý den, přátelé.

Vím, že každý z nás má bobkový list úzce spjatý s vařením. Ano, je to koření, bez kterého si žádná hospodyňka neumí představit např.svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou, dobrý vývar z masa a další pochoutky. O nakládané zelenině a houbách  ani nemluvě.

Vavřín je také  symbolem moci, slávy a vítězství.

Pěstování

  • Hlavně v subtropických oblastech, ale odtud se rozšířil i k nám do Evropy. Je to moc krásná rostlina a s úspěchem si ji může doma vypěstovat opravdu každý. Jenom pozor na vymrznutí. Ostatně jedna fotografie pod článkem dokazuje, že se dá pěstovat i na venkovním parapetu okna u kuchyně. 

Využití v léčení

  • Vavřín lze využít jak vnitřně, tak i zevně. Je vhodný na bolavé klouby, povzbuzuje tvorbu žluči. Je více než úspěšný při léčbě jaterních chorob, které vznikly díky dlouhodobému užívání chemických látek.Také je vhodný na léčení svědících vyrážek a dobře prokrvuje pokožku. Obsahuje totiž  silice, glykosidy, alkaloidy, třísloviny a hořčiny. 

Čaj neboli odvar

  • 5 gramů bobkového listu dejte do hrnku, zalijte 1/4 litrem horké vody. Po 1/4 hodině scedíme a můžeme ho po malých dávkách pít po celý den.

Čaj snižuje taky cukr v krvi u diabetiků a pomáhá při dně .

 Obklad na klouby

  • Rozdrťte bobkový list a smíchejte ho s olivovým olejem. Směs dejte na látku a přikládejte několikrát denně.

Bobkový olej na revmatické bolesti

  • 50 gramů bobkového listu dejte do lahve a zalejte minimálně 70% lihem a nechte 24 hodin vyluhovat. Potom přilijete 1/2 litru olivového oleje a ve  vodní lázni zahřívejte. Ale nesmí přijít do varu! Pak přefiltrujete přes plátno.

Koupele pro pěknou pokožku

  • Asi hrst listů zavázaných v plátěném sáčku se ponoří do horké vody a nechá se vyluhovat do té doby, než voda zchladne.Po koupeli pokožka zrůžoví, napne se a póry se rychle stáhnou.
  • Na léčení svědivých vyrážek nebo plísni nohou se přidává buď vývar z listů nebo plodů - 50 gramů se vaří v 1 litru vody asi 10 minut.Koupele se doporučují asi po dobu 15 minut. Po vyléčení ještě jednou za 3 dny po dobu 2 týdnů.

Praktická rada na závěr - pár lístků dáme do skříně a je to super prostředek proti molům i jinému hmyzu, který nás doma obtěžuje.

S využitím zdroje: Rastliny v kozmetice, autoři B.Hlava,F.Starý,F.Pospíšil

bylinky příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Ano budu. A jestli nebudeš Lidmilo a spol. poslouchat, tak uvidíš! :-) :-)
Lidmila Nejedlá
Danuško, ty nás budeš tak dlouho léčit, až nás vyléčíš, viď? Jsi skvělá baba kořenářka.
Dana Puchalská
Oprava..... Napichat na špejli.....
Dana Puchalská
Ano provoní. Mám to osobně vyzkoušené a doporučuji. Stačí ho zapálit v nějakém kovovém popelníku. Ale musí být hodně suchý. Doporučuji napuchat do na špejli a zapálit. Praská a pak to krásně hoří.
Jana Šenbergerová
Jsou jen dvě jídla, ve kterých mi chutná: svíčková na smetaně a masový vývar. Všude jinde mi vadí. O to víc nepochybuji o jeho léčebných účincích. Nedávno jsem se někde dočetla, že dokáže výborně pročistit "atmosféru" v bytě, když se zapálí , samozřejmě na bezpečném místě. Vyzkoušené to nemám, nepovedlo se mi donutit list k hoření.
Jitka Hašková
I v 74 letech považuji péči o pokožku za důležitou.
Dana Puchalská
Pro nikoho není pozdě. Ať už mu je 60 i více let. A mimochodem i čtenáři/ky portálu mají v rodině taky děti a vnoučata. A ti do kategorie 60 ještě přeci nespadají.
Věra Ježková
Mouční moli se ho moc nelekli, tak jsem proti nim nasadila hřebíček. Jinak ho mám ráda, dávám ho třeba do leča, spolu s tymiánem.
Věra Halátová
No tak, "žádná hospodyňka". Já nemám laurus nobilis ráda. Ve Středomoří, kde roste, tam svíčkovou nevaří. Ani babičky a matka ho neužívaly. O bylinkách dnes existuje spousta naučné literatury. Mgr. Jarmila Podhorná říká, že není bylina aby na něco nebyla. A ten recept na koupel pro pěknou pokožku - pro čtenáře a čtenářky i60 je už asi trochu pozdě.
Jitka Hašková
Tvoje články Dano, si posílám emailem, abych je měla stále k dispozici.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.