Role rodiny a přátel
Ilustrační foto: pixabay.com

Role rodiny a přátel

5. 8. 2018

Člověk je tvor společenský. Od narození je jeho život a úspěch závislý na pomoci a interakci s druhými lidmi. Závislost našeho přežití a úspěchu na druhých lidech se výrazně projevuje ve stavbě, principech a mechanizmech fungování našeho mozku.

Mozek upřednostňuje sociálně před fyzičnem. Fyzická bolest odeznívá rychleji a hůř se vybavuje než bolest sociální. Sociální potřeby – důvěra, někam patřit, svoboda, férovost, postavení a další – mají větší váhu a sílu než potřeby fyziologické – nasycení, ukojení žízně, teplo, střecha nad hlavou, sex a další.

Být odstrčen, vyloučen ze skupiny, osamělost, snížení společenského postavení, nespravedlnost, omezení svobody apod. vnímá náš mozek jako hrozbu našemu přežití. Proto je tak důležitá role přátel a rodiny při přípravě, vstupu a žití v penzi.

Snad nejhlubší změnu při nástupu na penzi prodělává naše společenské prostředí. Počty lidí, se kterými jsme dosud byli v dennodenním styku, se radikálně snižují. Opouštíme společenské prostředí, které dosud tvořilo náš svět Máme pocit, jako bychom byli vykořeněni, zbaveni svých „pevných“ společenských vazeb. Převládá pocit osamění a samoty. Tato změna a s ní spojená hrozba je pro mozek tak silná, že ani nevnímá, že ona „samota“, „osamění“ je pouze relativní a ne absolutní. Máme kolem sebe své blízké, přátele, známé.

Avšak mozek od vlivem hrozby (byť jen domnělé) se zaměřuje primárně na to špatné, negativní, ohrožující. Potřebuje pomoci, aby vnímal celý obraz, a nejen jeho stinnou tvář, část. A tak i na náš sociální život a jeho změnu je vhodné se předem připravit., Kultivovat vztahy s blízkými, přáteli, známými.

Zapojovat se do různých aktivit, které nás naplňují a zároveň nám dávají pocit, že někam patříme, ať jsou zájmové skupiny, společenské či komunální, obecní záležitosti, nebo prostě parta na kolo, lyže, tanec, zpěv, charita atd. Krom toho, že někam patříme, získáme většinou i pocit, že se zabýváme něčím smysluplným, přispíváme druhým, rodině, obci, společnosti, světu něčím příznivým.

Vladimír Tuka pro portál i60

 

 

 

neurokoučink
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Drahomír Nebel
Člověk vše pozná a uzná, až to pozná na vlastní kůži- to dobré i to špatné. Bez ďábla se žít nedá a s ďáblem, je to ještě horší- to jsem slychával odd své matky.
Marie Doušová
Vůbec nemám takové pocity , ba naopak mám ráda trochu klidu a pohody.
Jana Šenbergerová
Přes to všechno mám největší potřebu svobody právě ve vztazích. S partnerem, rodinou, přáteli. I když jsem nějakým způsobem připoutaná, nesmím to cítit. Jakýkoliv vjem připoutanosti ze mě dělá zvíře v kleci. A jak to vypadá v ZOO, každý dobře ví. Společenský člověk nebývá sám ani po odchodu do důchodu, ten si přátele vždycky najde. Horší je to s těmi, kteří se společnosti spíše stranili, těm se může stát, že zůstanou v izolaci. Ale také se může stát, že si konečně najdou společnost odpovídající jejich potřebám.
Věra Ježková
„Člověk je tvor společenský“, pravil Aristoteles. A mnohem později kdosi připojil: „Dobře mu tak“.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...